Logopedija - 6. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Nataša Šunić Vargec, prof. logoped, Terapija glasa i govora Logoped

Odrasli kod logopeda: terapija izgovora može biti uspješnija nego kod djece

Terapija izgovora kod odraslih često traje i dvostruko dulje nego kod mališana, no moguća je, a zbog njihove motiviranosti daje dobre rezultate

logopedija

Kad je riječ o ispravljanju izgovora kod odraslih, osnovno je pitanje je li to uopće moguće. Srećom, odgovor je potvrdan, ali uz napomenu da terapija izgovora kod odraslih, u usporedbi s onom kod djece, traje dvostruko dulje. No izgovor je moguće ispraviti, naravno, uz redovite dolaske i vježbanje kod kuće.

Sigmatizam i rotacizam najčešće su poteškoće u izgovoru odraslih. No česti su i lambdacizam, brzopletost udružena s elementima mucanja, promuklost i afazija.

1. Sigmatizam

Sigmatizam se kod odraslih očituje interdentalnim i addentalnim distorzijama, što znači da je jezik izvan zubi, odnosno izgovor glasova S, Z, C, Š, Ž, Č, Ć, Đ i DŽ ostvaruje se tako da se vrh jezika smjesti između gornjih i donjih sjekutića, a na jeziku nema žlijeba te se zračna struja rasipa cijelom površinom jezika. Postoje mnoge vrste sigmatizma, a ovise o „pogrešnom“ načinu i mjestu položaja jezika.

>> Pročitajte još: A što je s djecom? Probleme s govorom roditelji obično uočavaju vrlo rano, a posebice dolaze do izražaja pri polasku u vrtić. Iznimno je važno pravodobno početi logopedsku terapiju. Kliknite i čitajte o mališanima kod logopeda <<

2. Rotacizam

Najčešća i najčujnija poteškoća u izgovoru odraslih je rotacizam, što se kod odraslih najčešće manifestira kao nedovoljno vibrantni R. U normalnom tečnom govoru sonant R ima od jedne do tri vibracije, no izostanu li potpuno vibracije i ostane samo jedan dodir, takav će rotacizam biti zamjetljiv u svim položajima te može nalikovati supstituciji glasom L. Nadalje, kod rotacizma se kod odraslih može pojaviti bilabijalni (dvousneni) rotacizam, pri čemu se glas R ostvaruje vibriranjem usana, a ne vrškom jezika. Usko vezano uz „pogrešan“ izgovor glasa R jest i „pogrešno“ izgovaranje ili neizgovaranje glasa L.

3. Lambdacizam

Budući da je izvedba glasa L po mjestu i načinu vrlo bliska glasu R, mnogi koji imaju problem s glasom R, mogu imati i distorziran (iskrivljen) glas L. Tako postoji lambdacizam, odnosno poteškoća u izgovoru glasa L i Lj. Konkretno, odrasli glas L ili „ispuštaju“ ili je on u distorziji (bilo interdentalnoj ili lateralnoj). Iznimno je važno spomenuti da se izgovor glasova (sigmatizam, lambdacizam ili rotacizam) može ispraviti u bilo kojoj dobi, no potrebno je puno vježbati kod kuće, redovito ići na logopedske terapije i pripremiti se na barem dvostruko dulju terapiju od one koja je potrebna djeci.

4. Brzopletost udružena s mucanjem

Kako se ne bismo orijentirali jedino na izgovor glasova, važno je spomenuti čestu poteškoću u govoru odraslih – brzopletost, koja se može pojaviti udružena s elementima mucanja. Pritom je iznimno važno usmjeriti osobu da se „čuje“. “Brzopletaši” spajaju dijelove jedne riječi s drugom te tako postaju nerazumljivi pa ih treba osvijestiti, odnosno snimiti ih kako bi se mogli čuti i poistovjetiti sa svojim govorom. U to je potrebno uključiti i vježbe disanja i opuštanja. U terapiji se tada primjenjuju tehnike vježbi disanja, opuštanja i rad na Behringerovu uređaju (DAF efekt, tj. govor pod delayom).

5. Afazija

Afazija je stečeni jezični poremećaj, odnosno gubitak ili poremećaj jezičnih sposobnosti izazvan lezijom mozga različite etiologije, koji znači redukciju ili disfunkciju jezičnog izraza, jezičnog sadržaja i jezične funkcije u spontanom govoru, razumijevanju, imenovanju, ponavljanju, čitanju, pisanju i jezičnome mišljenju, kao i redukciju ili poremećaj pozornosti, pamćenja i mišljenja (Golubović, S. 1998.). Afazija se, primjerice, može javiti nakon moždanog udara.

Terapije afazije često su zahtjevne, ne toliko za terapeuta koliko za osobu kojoj je iznimno teško izvoditi vježbe koje je prije mjesec dana mogla izvesti bez poteškoća. Pritom treba paziti i na psihičko stanje osobe (obvezno uključiti i psihijatra) jer mnogi zbog tih problema mogu postati depresivni.

6. Promuklost

Većina ljudi s problemima glasa žali se na promuklost ili laringitis, a takav je glas najčešće uzrokovan abnormalnostima na vibrirajućim rubovima glasnica. Može uključivati izbočine, hrapavost zbog upale, izraslina, ožiljaka ili bilo čega što ometa simetričnost i periodičnost vibracija. Bezvučnost glasa prouzročena je lezijama koje onemogućuju kompletno zatvaranje glasnica zbog paralize, slabosti mišića, ozljede krikoaritenoida, čvorića na glasnicama ili atrofije glasnica. Ove abnormalnosti dopuštaju izlazak zraka i kad bi glasnice trebale biti čvrsto zatvorene.

Slabost (umor) u glasu nemogućnost je osobe da dulje fonira, bez promjene u kvaliteti glasa. Ovaj se problem posebno javlja kod glumaca ili pjevača. Često je uzrokovana pogrešnom upotrebom abdominalne i vratne muskulature ili zloupotrebom glasa (kod glasnog pjevanja ili predugog govorenja). Slab glas može biti znak nekih ozbiljnijih bolesti kao što je miastenija gravis.

Ono što je sigurno, u terapiji odraslih postižu se rezultati, no potrebno je više angažmana i dulja terapija. S druge strane, lakše je raditi s odraslima jer su motivirani te se očekuju i dosta dobri rezultati

Starenje i glas

Godine znatno utječu na glas, posebice tijekom djetinjstva ili u starijoj dobi. Zloupotreba glasa u djetinjstvu može dovesti do problema koji ne popuštaju cijeli život. Kod starijih osoba, promjene u glasu, odnosno umor u glasu, mogu biti povezane s tipičnim fiziološkim promjenama starenja kao što je atrofija glasnica. S prikladnim stanjem tijela i glasa mnoge karakteristike koje su povezane s vokalnim starenjem mogu se eliminirati te se mladenački glas može vratiti.

Ono što je sigurno, u terapiji odraslih postižu se rezultati, no potrebno je više angažmana i dulja terapija. S druge strane, lakše je raditi s odraslima jer su motivirani te se očekuju i dosta dobri rezultati (sigurno u prva tri mjeseca terapije).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button