Dječje zdravlje - 13. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Igor Šegović dr. med. Gastroenterologija , Opća pedijatrija

Savjetnik za roditelje: Što učiniti kada dijete ne može kakati?

Opstipacija je naziv za otežano pražnjenje crijeva. Radi se o učestalom stanju kod djece, a koja se rijetko liječi na pravilan način. Ukoliko dulje traje, opstipacija počinje utjecati na cijelu obitelj.

opstipacija_dijete

S jedne strane imate dijete koje ne može kakati pa ima jake bolove u trbuhu. Boji se ići na zahod, osjeća nelagodu i sram kada mu višak stolice „pobjegne“ u gaćice, ne može normalno jesti i čak ako se jako napinje kod defekacije može izgubiti svijest.

S druge strane imate roditelja, koji prati učestalost stolice i kako se dijete ponaša kod defeciranja. Roditelj je sretan ako dojenče ima zlatnožutu kašastu stolicu svakih nekoliko dana i ako lijepo napreduje. Većina roditelja zna da je normalno imati više od tri stolice tjedno. A prvo što roditelja zabrine jesu duži intervali pojedinih pražnjenja crijeva.

Trebaju li djeca vitaminsko-mineralne preparate?

Kada se javlja opstipacija?

Opstipacija se češće javlja:

  • kada se u prehranu uvodi dohrana (s pet-šest mjeseci života),
  • kod preranog navikavanja djeteta na defekaciju bez pelena,
  • nakon ulaska u kolektiv (vrtić ili škola),
  • nakon nekih bolesti (dehidracija, proljev, povraćanje),
  • kod pogrešaka u prehrani (hrana s premalo vlakana, prevelik unos mlijeka, gladovanje zbog bolesti, previše bjelančevina, nedovoljan unos tekućine).

Kod malog broja djece opstipacija može biti uzrokovana nekom bolešću – poput oštećenja u području anusa, celijakija, oštećenje živaca ili kralježnice, bolest štitnjače.

Kako dijete reagira na pregledu?

Opstipirano dijete pri ulasku u ambulantu je često uplašeno. Vrlo oprezno promatra liječnika, sestru i ambulantu, često plače pri pregledu. A na samo spominjanje stolice ili defekacije pokazuje nervozu. Jako se boji bilo kakvih pregleda u području anusa te je vrlo nesretno kada liječnik učini takozvani digitorektalni pregled ne bi li utvrdio da u debelom crijevu postoji velika kugla zaostale stolice. Isto tako dijete pokazuje veliku sreću kada počne normalno defecirati te rado dolazi na daljnje kontrole i već s vrata viče da je redovito kakao.

Psihičke posljedice

Za roditelja je važno potražiti pomoć liječnika vrlo rano i ne dopustiti da smetnje defekacije potraju. Dijete koje doživi neugodnost ili bol pri defekaciji odbija kakati jer ne želi raditi nešto što mu je ostavilo neugodno iskustvo. Odgađanjem defekacije sve se više stolice taloži u crijevu koje se širi, javlja se bol u trbuhu, smanjuje se apetit i dijete na kraju ne želi defecirati radi straha od boli. Često liječnici upute dijete psihologu što može korisno, no prva pomoć mora biti kvalitetno pražnjenje crijeva u čemu vam može pomoći pedijatar, a najviše dječji gastroenterolog.

Važno je govoriti o ovom problemu!

Često je za pravilno liječenje opstipiranog djeteta potreban jedan razgovor s gastroenterologom koji će u razgovoru s roditeljima i djetetom pokušati utvrditi mogući uzrok opstipacije. O opstipaciji se gotovo ništa ne priča jer se ne radi o popularnim bolestima poput povišenog tlaka, povišenih masnoća u krvi ili sličnih bolesti pa se roditelji srame pričati o tome.

sezonska gripa u Hrvatskoj 2019.: Najčešće obolijevaju djeca

U Hrvatskoj od gripe daleko najčešće obolijevaju predškolska djeca

Sezonska gripa ozbiljan je javnozdravstveni problem jer može uzrokovati tešku bolest pa i smrt, a najčešće obolijevaju predškolska djeca

SAZNAJTE VIŠE

O problemu tvrde stolice treba pričati, pisati i rano se javiti na pregled ili nazvati pedijatra za pravilno liječenje djeteta. Stručni savjet o opstipaciji možete zatražiti već danas od gastroenterologa koji su spremni pomoći bilo kada i bez obzira gdje se nalazili. Preuzmite aplikaciju LittleDot te osigurajte zdravlje na dlanu za svog mališana.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button