promo signPROMO ČLANAK

Dječje zdravlje - 12. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Bočice za bebe – sve što je potrebno znati

Hranjenje novorođenčeta je jedna od najvažnijih briga novih roditelja. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci djetetova života

bočice za bebe-PHILIPS AVENT

U idealnim okolnostima dijete bi trebalo dojiti jer majčino mlijeko pruža optimalnu prehranu i blagotvorno utječe na rast i razvoj djeteta. Međutim, postoje situacije u kojima majke nailaze na izazove koji im mogu otežati, pa čak i onemogućiti dojenje svoje bebe.

Slučajevi kada je dojenje bebe izazov

  • Neuspjela proizvodnja mlijeka kao posljedica hormonskih promjena ili medicinskih problema.
  • Problemi sa sisanjem: novorođenčad se uči sisati i ponekad su u početku moguće poteškoće. Ako dijete pravilno ne siše, posljedica može biti smanjena proizvodnja mlijeka i neadekvatno hranjenje.
  • Bolne bradavice: kod nekih majki, dojenje može biti bolno, pogotovo ako dijete ne siše pravilno ili ako su bradavice ispucale. Ovo može biti frustrirajuće i otežati nastavak dojenja.
  • Nedostatak podrške: dojenje zahtijeva veliku podršku okoline i bližnjih. Ako majka ne dobije odgovarajuću podršku i savjete od obitelji, prijatelja ili zdravstvenih radnika, to može otežati proces dojenja.
  • Medicinski tretman: nekim majkama je potreban medicinski tretman ili terapija koja može utjecati na produkciju mlijeka ili učiniti dojenje neizvedivim.
  • Povratak na posao može predstavljati veliki izazov za majke koje doje zbog manje vremena za dojenje i izazova u organiziranju hranjenja.
  • Psihološki faktori poput stresa, depresije ili anksioznosti mogu utjecati na proizvodnju mlijeka i otežati proces dojenja.

Svi ovi izazovi mogu biti frustrirajući za majke koje žele dojiti svoje bebe. Važno je da se majke informiraju o različitim načinima kako prebroditi izazove i pružiti adekvatnu prehranu svome djetetu. Stručna podrška i savjeti zdravstvenih radnika, obitelji i prijatelja mogu igrati ključnu ulogu u olakšavanju procesa dojenja i savladavanju ovih izazova.

Kombinirano hranjenje – prednosti za mamu, bebu, ali i tatu

Kombinirano hranjenje pruža mami više izbora pri hranjenju svoga djeteta, ali omogućava i tati i drugim članovima obitelji sudjelovanje u tom procesu. Međutim, što je kombinirano hranjenje?

bočice za dojenje-Philips AVENT

Kombinirano hranjenje podrazumijeva kombinaciju dojenja i hranjenja izdojenim majčinim mlijekom iz bočice. Za dijete ova dva načina hranjenja čine znatnu razliku, jer je dojenje/sisanje vještina za koju je potrebna praksa. Dijete izvlači mlijeko koristeći tehniku sisanje-gutanje-disanje, mlijeko teče samo kada dijete aktivno siše, koristeći vakuum i pritisak jezikom. Kada dijete zastane, mlijeko prestane teći, dopuštajući mu da udahne.

Nasuprot dojenju, većina bočica na tržištu nudi djetetu „olakšano“ hranjenje, jer nije potrebno uložiti toliko truda da bi mlijeko teklo, kao što je to slučaj kod dojenja. Sisači na bočicama obično imaju malene rupice kroz koje teče mlijeko, bez mogućnosti kontroliranja njegova protoka, što dovodi do prejedanja, zagrcavanja, halapljivog pijenja mlijeka, te naposlijetku, može uzrokovati djetetovo odbijanje povratka na dojenje. Ovo je ujedno i jedna od najvećih briga majki – strah da će dijete odbiti dojku ukoliko dobije mlijeko na bočicu.

Natural response sisač

Philips Avent Natural Response bočice i sisači s Tehnologijom aktivnog pijenja

Upravo iz tog razloga, Philips Avent je kreirao Natural Response bočice i sisače koje odlikuje Tehnologija aktivnog pijenja, za iskustvo hranjenja nalik dojenju, uz start-stop tehnologiju. Odlika novih sisača su mekoća i fleksibilnost, kao i široki oblik koji oponašaju osjećaj dojke, ali i specijalni prorez J-oblika, umjesto dosadašnjih rupica, koji se otvara i otpušta mlijeko samo onda kada dijete aktivno pije, odnosno pravi vakuum i vrši pritisak jezikom na njega – baš kao kod dojenja! Time se poštuje prirodna tehnika djetetova sisanja koja podrazumijeva sisanje-gutanje-disanje i dozvoljava mu da samostalno kontrolira ritam svog pijenja.

Natural Response bočice

Na taj način, dijete dobiva iskustvo hranjenja nalik dojenju te je smanjena mogućnost kasnijeg odbijanja dojke. Potrebno je nekoliko pokušaja da se dijete navikne na Natural Response sisač, pogotovo ukoliko je naviklo dobiti mlijeko iz tradicionalnih, tzv. Free flow bočica s rupicama na sisaču, kod kojih mlijeko teče uz jako mali trud djeteta.

Koji sisač odabrati za bebu?

Prilikom odabira veličine sisača, moramo uzeti u obzir da je svako dijete drugačije i da svako dijete razvija svoj stil hranjenja, na osnovu svoje fiziologije i iskustva s majčinim dojkama. Neka djeca sišu entuzijastično, dok druga sišu sporo i stabilno. Zbog toga različita djeca trebaju različite protoke sisača kako bi dobila istu količinu mlijeka. Pored uzrasta djeteta, potrebno je obratiti pažnju na način na koje ono siše. Ukoliko dijete vuče brzo, mlijeko mu curi iz usta ili se zagrcava, preporučujemo sisač nižeg protoka. Ukoliko ono vuče sporo, spava ili se igra sisačem, preporučujemo sisač većeg protoka.

Philips Avent bočice i sisači

Philips Avent bočice: staklene, PVC bez BPA ili one s AirFree ventilom

Philips Avent Natural Response bočice dolaze u obliku PVC bočica bez BPA, kao i u obliku staklenih bočica. Također, pored klasičnih bočica, tu su i Natural Response bočice s AirFree ventilom koji je dizajniran da drži zrak podalje od djetetova trbuščića, za dodatnu zaštitu od kolika, grčeva i refluksa.

Ono što je najvažnije zapamtiti jest da nije bitno na koji način hranite svoje dijete  – važno je da je ono nahranjeno i sito!

Dodatne informacije o Philips Avent Natural Response bočicama i sisačima potražite na ovom linku.

Bočice možete naručiti ovdje putem web shopa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button