Alergije - 17. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Savjeti kojih bi se putnici s alergijama i astmom trebali pridržavati

Ako i vi patite od alergije ili astme, pažljivo isplanirajte svoje putovanje kako bi vaš obilazak turističkih destinacija prošao bez većih problema

alergije astma putovanje

Oboljeli od astme i alergije jedinstveni su po tome što je za njihovu dobrobit važna kvaliteta okoliša u kojem borave ili kroz kojeg prolaze.

Ako ste i vi među njima, prije putovanja poduzmite određene preventivne korake kako biste putovali sigurnije i osjećali se zdravije. Savjete i upute prenosimo sa specijalizirane web stranice Asthma and Allergy Foundation of America.

Napravite plan prije puta

Pripremite sve što je potrebno za uredno provođenje vaše terapije:

 • Ponesite sa sobom lijekove koje vam je propisao liječnik.
 • Načinite popis vaših trenutnih simptoma i lijekova koje koristite te podatke o doziranju, ali i o vašem liječniku.
 • Prokomentirajte s vašim liječnikom moguće rizike od putovanja. U skladu s tim upotpunite vaš plan terapije.
 • Zaštitite svoj imunosni sustav, ne idite na putovanje necijepljeni (npr. od sezonske gripe).
 • Ponesite sa sobom zdravstvenu iskaznicu ili potvrdu o zdravstvenom putnom osiguranju te provjerite vrijedi li vaše osiguranje na putu ili na odredišnoj destinaciji.
 • Ako bolujete od alergije na hranu, ponesite sa sobom popis namirnica koje ne smijete konzumirati kako biste upozorili osoblje restorana na svoje zdravstveno stanje.
 • Provjerite peludnu i vremensku prognozu za destinaciju u koju putujete. U tu svrhu posjetite web stranice kao što su AccuWeather ili Pollen.com.

Ako putujete avionom, a imate alergiju na hranu ili dlaku kućnih ljubimaca

Kontaktirajte avio kompaniju ili aerodrom te se informirajte o tome koja su njihova pravila za prijevoz putnika te što se smije ponijeti sa sobom.

 • Kod alergije na kućne ljubimce: doznajte dopušta li avio kompanija prijevoz kućnih ljubimaca u odjeljku za ljude. Ako da, zamolite ih da vam daju rezervaciju daleko od mjesta s putnikom koji vodi psa ili mačku. Ne zaboravite i na činjenicu da mnoge države svijeta zakonski dopuštaju ulazak službenih pasa u avion. No i bez obzira na to, u avionu ćete ionako doći u kontakt sa životinjskom dlakom jer dlaka ljubimaca ostaje i na odjeći njihovih vlasnika, pa i to imajte na umu.
 • Kod alergije na hranu ili orašaste plodove: provjerite brine li avioprijevoznik o putnicima s alergijom na hranu. Pitajte ih može li se vaše putničko mjesto dodatno očistiti prije vašeg dolaska u avion. Također, raspitajte se o tome mogu li za vas kreirati poseban lunch paket?

Putovanje automobilom za oboljele od peludne alergije ili alergije na plijesan

Odvezite vaš automobil prije putovanja u servis kako biste zamijenili filtere zraka u klima uređaju automobila.

Putovanje vlakom za oboljele od alergije na hranu ili dlaku kućnih ljubimaca

Nazovite željezničku kompaniju i saznajte je li dopušten prijevoz kućnih ljubimaca u odjeljku za putnike. Ako jest, zamolite ih za rezervaciju mjesta čim više udaljenog od putnika sa psom ili mačkom. Ako je u cijenu putničke karte uključen i plaćeni obrok, raspitajte se imaju li mogućnost izbora posebnog obroka za osobe s alergijom. Ako ne, ponesite hranu sa sobom.

Za boravak u hotelu

 • Zatražite hotelsku sobu u kojoj je zabranjeno pušiti, u kojoj nema plijesni ili u njoj ne borave kućni ljubimci.
 • Pitajte ih imaju li možda u aranžmanu tzv. allergy-friendly smještaj. Neki hoteli to ističu u svojim promotivnim materijalima.

Kako se spakirati za put

 • Spakirajte sve vaše lijekove s njihovim originalnim pakiranjem i neka su uvijek pri ruci. Ako je moguće, ponesite i rezervnih lijekova. Spakirajte lijekove u priručnu torbicu ili ruksak koji je uvijek uz vas. Raspitajte se o pravilima prijevoza lijekova kod avioprijevoznika čijim avionima putujete.
 • Ako vi ili netko od vaših najbližih ima alergiju na hranu ili ubod insekata, ponesite sa sobom injekciju adrenalina. Ovaj lijek najčešće se može unijeti u avion uz prijašnju najavu.
 • Ponesite svoju zdravstvenu iskaznicu ili potvrdu o putnom osiguranju, kao i popis vaših simptoma, povijest bolesti i listu lijekova koje koristite.
 • Ako vas muči alergija na određene namirnice, ponesite hranu sa sobom. Prije skeniranja na aerodromu upozorite osoblje da ih nosite zbog svojeg zdravstvenog stanja. Ako vodite malo dijete na put, dobro je znati da hrana za dojenčad ili majčino mlijeko ne podliježu zabrani unosa u avion.
 • Kako biste se zaštitili od grinja, ponesite svoj jastuk ili presvlaku za sjedalo.
 • Spakirajte svoj pribor za astmu kao što su primjerice pumpice ili inhalatori. Koristite li inhalator redovito, nikako ga nemojte zaboraviti ponijeti na putovanje. Volite li kampirati, ponesite neki manji ručni inhalator. Neki uređaji za inhalaciju imaju baterije, a drugi se jednostavno uključe na 12-voltni strujni priključak u avionu ili automobilu. Ako putujete u inozemstvo, ponesite i strujni adapter kao biste mogli napuniti uređaj. Upozorite osoblje aerodroma na inhalatore ili uređaje koje nosite sa sobom kako bi ih mogli skenirati.
 • U putnu torbu ubacite vlažne maramice i papirnate ubruse za čišćenje površina u avionu, vlaku ili autobusu.
 • Ponesite i zaštitnu masku budući da COVID-19 pandemija još nije službeno završila, a dobro će vas zaštititi i od virusa prehlade ili gripe, kao i životinjske dlake te drugih čestica i alergena koje mogu potaknuti napad astme ili alergijsku reakciju.

Savjeti tijekom putovanja

 • Uvijek nosite sa sobom svoje lijekove za hitnu pomoć, neovisno o destinaciji.
 • Upoznajte se s lokacijom najbliže ambulante u kojoj možete potražiti pomoć.
 • Izbjegavajte izlaganje duhanskom dimu.
 • Tijekom vrućeg vremena, pijte dovoljno tekućine.
 • Smanjite rizik od respiratornih infekcija tako što ćete redovito prati ruke. Tijekom sezone gripe nosite zaštitnu masku.
 • Kod putovanja automobilom: putujte sa zatvorenim prozorima i uključenim klima uređajem tijekom sezone peludnih alergija. Imajte na umu da neki lijekovi za alergiju mogu uzrokovati pospanost.
 • Kod putovanja avionom: raspitajte se možete li se ukrcati ranije kako biste dodatno očistili vaše putno sjedalo. Obavezno informirajte avionsko osoblje o vašem zdravstvenom stanju. Izbjegavajte avionske jastuke ili deke. Ako ste alergični na hranu, jedite samo one namirnice koje ste sami spakirali.
putna ljekarna

Putna ljekarna: Pročitajte popis stvari koje morate ponijeti sa sobom na odmor

Na vrijeme isplanirajte sadržaj svoje putne ljekarne koja pomaže pri neželjenim zdravstvenim tegobama

SAZNAJTE VIŠE

Neočekivana skretanja s utvrđenog plana putovanja mogu biti zabavna, no nikada nemojte ići u avanturu bez da vodite računa o vlastitom zdravlju! Slijedite gore spomenute savjete i uživajte u posjetu vama omiljene turističke destinacije. Možda ste „poseban” putnik jer imate alergiju ili astmu što ipak ne znači da ne biste smjeli poput drugih uživati u svim blagodatima putovanja.

Izvor: https://www.aafa.org/traveling-with-asthma-allergies/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button