Alergije - 22. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Međunarodni dan borbe protiv ambrozije: Djelujmo prije nego što bude prekasno

Stručnjaci upozoravaju da je ambrozija štetna za naše zdravlje te ističu važnost preventivnih aktivnosti

Međunarodni dan borbe protiv ambrozije: Djelujmo prije nego što bude prekasno

Prve ljetne subote obilježava se Međunarodni dan borbe protiv ambrozije. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo, organizirao je Stručni skup o javnozdravstvenom značaju ambrozije u Hrvatskoj u sklopu akcije „Zagreb bez ambrozije“.

Stručnjaci su ukazali na sve veći utjecaj alergene peludi i širenja ambrozije na zdravlje cjelokupne populacije te su istaknuli važnost preventivnih aktivnosti.

Kako je naglasila Ivana Portolan Pajić, dr. med, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, svaki četvrti stanovnik naše planete pati od alergije, a svaki osmi je alergičan na pelud ambrozije. Procjenjuje se da u Hrvatskoj 15% stanovništva ima simptome alergijskih bolesti, a čak 150 tisuća Zagrepčana muče različite alergije. Tijekom kolovoza i rujna kada cvjeta ambrozija, taj se broj poveća i na 250 tisuća, piše Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

alergija, ambrozija

Ambrozija: Korov sličan pelinu, ali puno opasniji zbog alergija

Listovi ambrozije doista imaju ljekovito svojstvo, točnije adstrigentno, antiemetičko i antiparazitsko djelovanje, što znači da stišću pore i kontroliraju...

SAZNAJTE VIŠE

Simptomi alergije na ambroziju

Glavni simptomi su kihanje, grlobolja, nadraženo grlo, curenje nosa, svrbež očiju i nosa. Teži slučajevi uključuju i napad astme, kronični sinusitis, glavobolju i nesanicu.

Ambrozija u našim krajevima niče već sredinom travnja, dok cvatnja započinje početkom srpnja. Stoga je vrlo važno ukloniti ovu biljku prije početka cvatnje i to tako da je se iščupa zajedno s korijenom. Tako sprječavamo stvaranje velikih količina peludi koja kod ljudi izaziva alergijske reakcije.

U Republici Hrvatskoj na snazi je Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije koje su se obvezni pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button