Alergije - 12. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Znanstvenici upozoravaju: Sve više ljudi alergično je na ovu namirnicu

Istraživanja su pokazala da se broj ljudi preosjetljivih na sezam neprestano povećava, a ovo su najčešći simptomi po kojima ćete prepoznati da je prisutna alergija na sezam

alergija na sezam i njezini simptomi

O sezamu se najviše govori u kulinarskom smislu. Jer sezamovim sjemenkama i uljem obogaćuju se peciva, grickalice, vegetarijanska jela, tradicionalni istočnjački specijaliteti poput tahinija… Manje je poznato da sezam sve češće uzrokuje alergijske reakcije.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), jedna od vodećih svjetskih institucija za nadzor kakvoće i sigurnosti prehrambenih, medicinskih i kozmetičkih proizvoda, uvrstila je sezam na listu osam glavnih prehrambenih alergena, zajedno s mlijekom, jajima, ribom, kikirikijem, šljoljkašima, sojom, orašastim plodovima i glutenom odnosno žitaricama.

Sjemenke lana, suncokreta i sezama izrazito povoljno utječu na krvožilni sustav jer imaju velik antioksidativni i antiupalni potencijal, ali s njima ne treba pretjerivati. Saznajte više

Alergija na sezam sve je raširenija u svijetu

Broj ljudi preosjetljivih na sezam neprestano se povećava, što je potvrdilo i nedavno istraživanje na Sveučilištu Northwestern u Chicagu. Analizirajući podatke o zdravstvenom stanju više od 80.000 osoba širom SAD-a, znanstvenici su ustanovili da je alergija na sezam znatno raširenija nego što se dosad smatralo. Na temelju tog istraživanja procjenjuje se, da je samo u toj zemlji više od milijun i pol ljudi alergičnih na sezam.

Sezam se nalazi među glavnim prehrambenim alergenima i na listi Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), kao i Hrvatske agencije za hranu (HAH). Štoviše, propisi Europske unije nalažu da prisutnost sezama kao mogućeg alergena mora biti jasno naznačena na ambalaži prehrambenih proizvoda.

No, za razliku od EU, mnoge druge zemlje (uključujući SAD) nemaju tako izričite propise o prisutnosti sezama, pa je on u brojnim namirnicama takozvani skriveni sastojak, zbog čega ga je još teže izbjeći. Također valja uzeti u obzir da je sezam prisutan u nekim prehrambenim suplementima i ljekovitim pripravcima.

Simptomi alergije na sezam

U nekih osoba već vrlo mala količina sezama (tisućiti dio grama, ili još manje) može izazvati alergijske reakcije. One se inače, baš kao i reakcije na druge prehrambene alergene, pojavljuju u rasponu od probavnih smetnji i osipa, do oticanja, otežanog disanja, srčanih tegoba i po život opasnog anafilaktičkog šoka.

Prema podacima HAH-a, neka istraživanja pokazuju da su na sezam osobito osjetljiva djeca s atopijskim dermatitisom, kao i oboljeli od celijakije. Hipersenzitivnost se može pojaviti i nakon dugotrajne izloženosti sjemenkama sezama (npr. rad u pekarnici). U tom slučaju su najčešći simptomi dišne tegobe i osip.

Znanstveno je dokazano da sezam pridonosi pojavi takozvanih križnih alergija s drugim namirnicama, osobito sa sojom, kikirikijem i orasima. Istraživanje na Sveučilištu Northwestern u Chicagu pokazalo je da je čak 80 posto ispitanika koji su bili alergični na sezam ujedno patilo od alergije na još neke namirnice. Više od polovine njih bilo je alergično na kikiriki, a trećina na orašaste plodove. Četvrtina ispitanika alergičnih na sezam također je bila preosjetljiva na jaja, a petina na kravlje mlijeko.

Alergija na hranu kod djece

Kratki spoj u imunosnom sustavu: alergija na hranu

Alergijska reakcija (ili reakcija preosjetljivosti) na hranu je imunosna reakcija na pojedini sastojak hrane koji organizam krivo prepoznaje kao...

SAZNAJTE VIŠE

Prevencija

Najsigurniji način sprečavanja alergijske reakcije na sezam jest izbjegavanje njegovih sjemenki, ulja i drugih prerađevina. Odnosno, preporučuje se izbjegavanje svih namirnica koje sadrže sezam u bilo kojem obliku.

Valja pažljivo čitati prehrambene deklaracije, iako to nije potpuno jamstvo. Unatoč propisima, još uvijek je moguće da se na tržištu nalazi hrana koja sadrži sezam, a da to nije naznačeno.

U restoranima uvijek treba pitati kako je jelo pripremljeno. Poseban oprez potreban je na putovanjima, osobito u arapskim i dalekoistočnim zemljama. Naime, tamo se sezam tradicionalno koristi u pripremi mnogih jela.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button