Zdrava prehrana - 06. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - izv.prof.dr.sc. Donatella Verbanac

Za još slasnije blagdane: Kolači koji nisu kalorični

Ovih blagdana prepustite se uživanju u slasnim kolačićima i pritom se ne zamarajte kalorijama  

Blagdanski kolači s malo kalorija

Da božićni kolačići mogu biti jednostavni, ne previše kalorični i uz to ukusni, višestruko je dokazano i kroz povijest kulinarstva.

Primjerice, u Istri svakog Božića spremaju kroštule, dok su u Dalmaciji za Božić više zastupljene fritule. Naše su bake i djedovi s pravom govorili da su kroštule manje masne i da su za organizam lakše od fritula, posebno kad se jedu nakon obroka spremljenog od bakalara i brudeta s „pasuticama“ (riječ je o brudetu od ribe i bakalara s domaćim tijestom).

Istarske kroštule

Naime, kada se rade kroštule, u tijesto se obavezno dodaje malo bijelog vina i malo rakije kako se ulje prilikom prženja ne bi upilo u kolačiće. Tako ti jednostavni kolači od tijesta postaju zapravo hruskave delikatese s malim sadržajem kalorija.

Za kroštule je potrebno:

  • 25 dag brašna
  • 4 jaja
  • 0,5 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 dcl bijelog vina Malvazija
  • 0.3 dcl domaće rakije
  • malo soli
  • 4 dcl ulja uljane repice za prženje kroštula

Priprema:

  1. Od sastojaka zamijesite glatko tijesto, ostavite ga na hladnom, najbolje u hladnjaku da odstoji sat vremena. Zatim tijesto razvucite na debljinu od 2 mm. Razvučeno tijesto pustite da se lagano posuši.
  2. Razrežite tijesto na trake debljine 2 cm i dužine oko 25 cm. Trake vežite u mašne. Tako oblikovane kolače pržite (frigajte) u zapjenjenom ulju uljane repice.
  3. Čim se mašnice “napuhnu” vadite ih na čiste ubruse i posušite.
  4. Umjesto da ih posipate bijelim šećerom u prahu, napravite smjesu od začina i malo smeđeg šećera koju usitnite u mužaru i njome pospite kroštule. Za tu priliku preporučam mljeveni kardamon i mljeveni piment uz izvrstan Muscovado smeđi šećer. Dobit ćemo lagano slatke, mirisne i zdrave hrskave kolačiće koji dugo vremena mogu ostati svježi jer piment se i koristi za očuvanje namirnica od oksidacije. Dodatkom prvorazrednih začina, osigurat ćemo i određenu količinu biološki aktivnih spojeva koji dobro djeluju na zdravlje organizma, a upotrebom pimenta kojeg poznajemo i pod nazivom „all spice“ zapravo dobivamo okus nekoliko začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić, korijander) u jednom.

>>Hrana rimskih bogova na božićnom stolu zdravlja. Volite li i vi orahe?<<

Ukusni keksići od zobenih pahuljica, lješnjaka i voća

Drugi primjer kolačića su keksi napravljeni od zobenih pahuljica, lješnjaka, ribane jabuke, banane i sušenih brusnica.

Rade se vrlo jednostavno, potrebno je samo pomiješati:

Nakon toga u smjesu se umiješa pet žlica kokosova ulja, dva žutanjka i snijeg od dva bjelanjka. Na kraju se dodaju sušene brusnice koje su se pola sata močile u toploj vodi.

Iz sadržaja se oblikuju kuglice koje se stavljaju na papir za pečenje, lagano se spljošte i peku opet umjereno na oko 165 ºC dok ne poprime svijetlosmeđu boju.

Slasni kolačići

I konačno, treći recept u sebi sadrži mlado maslinovo ulje i riječ je o kolačićima koji u sebi sadrže sjeckane bademe i pirovo brašno.

Potrebno je:

  • 40 grama badema
  • 0,4 dcl mladog maslinova ulja
  • 50 grama smeđeg šećera
  • 100 grama pirova brašna
  • 1 gram cimeta
  • sok od jedne naranče

Priprema:

  1. Treba pomiješati ulje, šećer i sok od naranče te u to dodati prosijano brašno i grubo nasjeckane bademe. Doda se cimet i zamijesiti se tijesto. Tijesto se ostavi dva sata zamotano u foliji u hladnjaku. Nakon toga treba ga izvaljati na 0,5 cm debljine i rezati modelom okruglog oblika.
  2. Sirovi keksići slože se kokosovim uljem namazani lim i peku u pećnici na 170 ºC 15 do 20 minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju. Izvrsni su za otklanjanje žgaravice i nadutosti, a mogu se koristiti danima.

Sve tri vrste ovih dražesnih kolačića mame jednostavnošću pripreme, svojim mirisom i okusom, a ujedno pružaju jedinstvenu aromu pojedinih komponenti sadržanih u njima.

Svi navedeni kolačići su „normokalorični“ (imaju točno onoliko kalorija koliko treba, ni previše ni premalo), sadrže stanovite količine bjelančevina, ugljikohidrata i male količine masti. Posjeduju i određenu količinu prehrambenih vlakana, a budući da je koncentracija mokraćne kiseline u njima niska (jer se ne rade uz pomoć kvasca) preporučuju se i osobama koje su sklone obolijevanju od gihta.  

Svi kolačići mogu se koristiti i kao izvrstan poslijepodnevni međuobrok uz čaj i jogurt i to tijekom cijele godine, a ne samo u doba božičinih blagdana. Dobar tek!

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama