Zdrava prehrana - 6. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Artičoka: neobična biljka još neobičnijih svojstava

Prepoznajemo je kao „neko čudno“ povrće, a zbog nepoznavanja njezinog pozitivnog utjecaja na zdravlje, ne pridajemo joj zasluženu pozornost

artičoka i zdravlje

Kada tome dodamo nepoznavanje načina pripreme, jasno je zašto se nikada ili vrlo rijetko nađe na našem jelovniku. Danas govorimo o artičoki.    

Povrće neobičnih plodova, artičoku, poznajemo već dvije tisuće godina. Usko je vezana uz mediteransku prehranu i Mediteran po čijem su je području proširili Arapi. Italija je danas najveći uzgajivač ovog povrća.

Prehrana za zdravlje jetre: namirnice koje jetra voli

Tipičan primjer mediteranske prehrane

Glavice artičoke se beru prije cvjetanja. Njezini jestivi dijelovi su donji dio same cvjetne glavice, sredina (tzv. srce) te mekani i mesnati donji dijelovi listova. Bez preuveličavanja bi se moglo reći da je udio jestivog dijela oskudan. Na njega se odnosi tek 35 do 55% cvjetne glavice.

Nasuprot tome, izuzetan je njezin mikronutritivan sastav. Od vitamina, svojim se sadržajem izdvaja vitamin K. 

Poznato nam je kako mediteransku prehranu karakteriziraju namirnice visokog sadržaja antioksidanasa. Upravo je takva artičoka. Svojim antioksidativnim djelovanjem, koje se uvelike zahvaljuje prisutnim polifenolima, stoji rame uz rame s cijenjenim borovnicama. Polifenoli iz artičoke neutraliziraju slobodne radikale koji inače oštećuju masti, bjelančevine i DNK molekule u našem tijelu.   

Ne bez razloga, artičoka se s pravom smatra funkcionalnom hranom.

Farmakološki utjecaj nejestivih dijelova artičoke

Osim kao hrana, artičoka se koristi i u mnoge druge svrhe.

Njezina ljekovita svojstva poznata se stoljećima. Odnosi se to, u prvom redu, na doprinos uklanjanju štetnih tvari iz organizma putem mokrenja i prevođenja otrova u manje štetne produkte u jetri.    

Moderna znanost je potvrdila učinkovitost primjene artičoke u narodnoj medicini te se njezine vrijednosti danas uvelike rabe u farmaceutskoj industriji, ponajprije putem različitih ekstrakata. Posebno su cijenjeni u liječenju i jačanju zdravlja jetre.

Učinci ovih ekstrakata ne mogu se pripisati jednoj komponenti, već je riječ o sinergističkom djelovanju mnogih aktivnih tvari. Doprinose lučenju žuči i sniženju koncentracije kolesterola u krvi. Štoviše, sprječavaju samo stvaranje kolesterola u jetri i pojavu ateroskleroze, smanjujući oksidaciju LDL kolesterola. Osim na jetru, ekstrakti listova artičoke pozitivno djeluju na zdravlje želuca. Potiču lučenje želučane kiseline i pomažu kod različitih želučanih tegoba.      

Ne smijemo zanemariti ni ljekovitost korijena i cvijeta. Bogati su inulinom – prehrambenim vlaknom koji je dokazano korisna pomoć u liječenju šećerne bolesti. Nalazi se u sastavu mnogih prehrambenih proizvoda. Jedno od njih je jogurt obogaćen inulinom.     

Artičoka u gastronomiji

Artičoka je niske energetske vrijednosti i što bi se reklo u narodu, „od nje se nitko nije najeo“. Međutim, bez daljnjega je dobrodošla namirnica na našem stolu. Svojim pikantnim okusom potiče apetit, a s obzirom na to da se sporo jede (jer se njezini listovi doslovno „cuclaju“) doprinosi, svima nam potrebnom, razgovoru za stolom.     

Artičoke s graškom i bobom

Evo jednog starinskog, dalmatinskog recepta Dike Marijanović Radice. 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 8 – 10 artičoka
  • 1 šaka graška
  • 1 šaka boba
  • 2,5 dl ulja
  • sol
  • papar
  • voda
  • peršinov list

Priprema: artičoke poredajte u posudu okrenute „naopačke“. Prelijte ih posoljenom vodom, ostavite namakati pola sata, pa naposljetku operite. Odrežite im dio dna kako bi u posudi za kuhanje stajale uspravno. Listiće rukom raširite. Artičoke posolite i popaprite.   

jetra zdravlje jetre simptomi teskoce bolesti

Simptomi koji pozivaju na oprez: provjerite zdravlje jetre

Jetra je „glavni filter“ koja čisti krv od toksina, sudjeluje u obrani od infekcija, stvara žuč, razgrađuje masnoće… Važno...

SAZNAJTE VIŠE

Među listiće stavite grašak i bob. Artičoke posložite u lonac za kuhanje, dodajte im ulje i hladnu vodu da ih pokrije. Zakuhajte, pa smanjite vatru i poklopljeno lagano kuhajte oko 90 minuta. Voda će poprilično ispariti pa pripazite da jelo ne zagori, po potrebi dolijte malo vode. Prije serviranja, artičoke pospite usitnjenim peršinom.

Ovo se jelo poslužuje toplo. Možete ga kombinirati uz pečena pureća prsa, kuhani krumpir i salatu od mladog kupusa.

Nakon svega rečenog, vjerujemo da vas je ovaj tekst inspirirao za skorašnji ručak. Dobar tek.

Autorica teksta dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja pomaže vam unaprijediti vašu prehranu, a time i zdravlje. Pratiti ju možete na stranici www.prehranasportasa.com     

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button