Lijekovi i terapije - 7. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Oprezno s uzimanjem ehinaceje: kako djeluje i na što treba paziti

Ehinaceja je na glasu kao jedan od najčešće korištenih biljnih lijekova te je posebno popularna u hladnim mjesecima kada je naš imunitet izložen raznim izazovima. Pa ipak, s korištenjem treba biti oprezan

ehinaceja

Biljka ehinaceja (rudbekija) stoljećima je služila indijanskim plemenima Sjeverne Amerike kao lijek za mnoge bolesti, a danas je jedan od najčešće korištenih prirodnih lijekova i predmet kliničkih istraživanja u svrhu dokazivanja njenog antivirusnog djelovanja kod respiratornih infekcija te primjene ehinaceje kao imunomodulatora. No, kod ove nedvojbeno korisne biljke, puno je čimbenika koji su odlučujući za njezinu djelotvornost.

Kako razlikovati bakterijsku od virusne infekcije dišnih puteva?

Proizvodnja pripravaka

Prije svega, treba znati da postoji više vrsta ehinaceje. Na tržištu se pojavljuju proizvodi dobiveni uglavnom od tri glavne vrste: Echinacea angustifolia, E. purpurea i E. pallida, a na temelju kliničkih studija dokazana je djelotvornost isključivo vrsta Echinacea purpurea i Echinacea pallida.

Također, nije svejedno iz kojeg su dijela biljke dobiveni ekstrakti te jesu li spravljeni od svježe ili sušene biljke. U ljekovite svrhe koristi se nadzemni dio biljke vrste Echinacea purpurea ili korijen vrste Echinacea pallida.

Najkvalitetniji su pripravci dobiveni od svježe biljke jer aktivni sastojci oksidiraju i iznimno su hlapljivi, pa se veliki dio gubi sušenjem. No, proizvodnja pripravaka iz svježeg soka je i najskuplja, pa većina proizvođača radi ekstrakte iz suhe biljke (pripravci u obliku kapsula, tableta) koji su manje djelotvorni od pripravaka u tekućem obliku (tinkture). U novije se vrijeme pojavljuju i tzv. SIPF pripravci. Izrađuju se tako da se biljka nakon branja smrzava u tekućem dušiku te se duboko zamrznuta melje. Tako se zadržavaju sve aktivne komponente koje bi se eventualno izgubile sušenjem.

Odabir preparata, indikacije i doziranje

Na tržištu ima puno preparata ehinaceje sa značajnim razlikama u sastavu i kvaliteti aktivnih sastojaka, pa je kod odabira za pomoć u samoliječenju važno na to obratiti pažnju. Treba provjeriti podatke koji garantiraju kvalitetu: latinski naziv tj. vrsta biljke, dio biljke iz kojeg je pripravak proizveden te je li spravljen od svježe biljke.

Za što je dobro koristiti ehinaceju? Prvenstveno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama poput prehlada ili kroničnim upalama mokraćnog mjehura te kod kroničnih bolesti dišnog sustava. Ako se terapija započne u trenutku pojave prvih simptoma prehlade ili gripe, smanjuje se težina prehlade, a simptomi (poput upale grla, kašlja i povišene temperature) su blaži i kraće traju. Uporaba ehinaceje preporučuje se i za jačanje obrambenih sposobnosti organizma kod povećanog stresa ili virusnih infekcija (gripa ili prehlada), te općenito kao pomoć u borbi protiv infekcija.

Što se doziranja tiče, svježe iscijeđen sok vrste Echinacea purpurea uzima se u dnevnoj dozi od 6 – 9 ml. Tinktura pripravljena od svježe ehinaceje 1:5 s 50 postotnim etanolom uzima se u dozi od 30 do 60 kapi tri puta dnevno, nakapati u pola čaše vode i piti između obroka.

Poznato je i ljekovito i zaštitno djelovanje ehinaceje na kožu jer određeni kemijski spojevi prisutni u ekstraktu ove biljke imaju zaštitno djelovanje na vlakna kolagena, važnog građevnog elementa kože. U mastima i drugim lokalnim preparatima za zacjeljivanje rana i ožiljaka ili liječenje upalnih bolesti kože treba biti minimalno 15% svježeg soka ehinaceje.

Mjere opreza

  • Iako je riječ o biljnom lijeku, treba biti oprezan kod uzimanja. Važno je znati da terapija ehinacejom treba biti intenzivna i kratka; najbolji se terapijski učinak ostvaruje primjenom jedan do dva tjedna u visokim dnevnim dozama te nikako duže od osam tjedana.
  • Zbog djelovanja na imuni sustav, ehinaceju ne smiju koristiti osobe s autoimunim bolestima, poput multiple skleroze, nekih oblika upale štitnjače (Hashimotov tireoiditis) te sličnih bolesti u kojima imunološki sustav agresivno napada vlastito tkivo jer može doći do pogoršanja bolesti.
ljekovite biljke protiv virusa

Jače od infekcija: biljke koje pomažu kod napada virusa

Ljekovita moć biljaka poznata je od davnina, a tijekom zimskih mjeseci posebice raste interes. Mnoge od njih pod povećalom...

SAZNAJTE VIŠE
  • Nadalje, ne smije se koristiti kod infekcije HIV-om, kod bolesti poput tuberkuloze i reumatoidnog artritisa te u slučaju da imate izražene akutne simptome bolesti, poput jako povišene tjelesne temperature.
  • Ne uzima se ni uz terapiju lijekovima imunosupresivima ili kortikosteroidima. Zbog nedovoljnog broja ispitivanja, iz opreza izbjegava se upotreba za trudnice i dojilje.
  • Ehinaceju mogu koristiti i djeca, ali u pedijatrijskoj se praksi izbjegavaju alkoholni preparati, a doza se prilagođava dobi i težini djeteta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button