Ljekovito bilje - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Medvjeđi luk budi nas iz zimskog sna

U narodnoj medicini medvjeđi se luk stoljećima koristi, no svake godine svjedoci smo slučajeva trovanja zbog zamjene s drugim, otrovnim biljkama

Ljekoviti medvjeđi luk

Medvjeđi luk, divlji luk ili srijemuš, latinskog naziva Allium ursinum L. iz porodice Liliaceae koristi se stoljećima u narodnoj medicini, a pravi je nadomjestak za češnjak. U narodnoj medicini koristio se za snižavanje krvnog tlaka i vrijednosti masnoća u krvi.

Ime roda ursinum dolazi od latinskog imena ursus, što znači: medvjed. Prema narodnoj priči, medvjedi su nakon zimskog sna jeli ovu biljku da bi izbacili toksine iz tijela te je biljka tako i dobila ime. Medvjeđi luk raste u cijeloj Hrvatskoj, i po nizinama i u šumama.

Sličnost sa češnjakom

Biljka sadrži tvari u kojima ima sumpora i slične su onima koji se nalaze u češnjaku, a i djelovanje joj je slično. Utječe na agregaciju krvnih pločica, snižava kolesterol i krvni tlak. Koristi se i kao tonik protiv probavnih poremećaja te u prevenciji ovapnjenja krvnih žila. Kao i češnjak, medvjeđi luk djeluje protiv bakterija, a koristi se za detoksikaciju organizma. Od biljke se koriste listovi, koje koristimo u obliku soka ili salate, i lukovice koje koristimo svježe, tek iskopane.

Medvjeđi luk utječe na agregaciju krvnih pločica, snižava kolesterol i krvni tlak

Znanstveni dokazi

  • Medvjeđi je luk postao zanimljiv znanstvenicima zbog mogućeg povoljnog djelovanja na zdravlje organizma. Iako se ova biljka u narodnoj medicini koristi godinama, znanstvenici su se njome počeli baviti tek prije 20-ak godina.
  • U jednom istraživanju ispitivali su njeno pozitivno djelovanje na kardiovaskularne bolesti. Istraživali su utjecaj različitih ekstrakta dobivenih iz svježih listova medvjeđeg luka na agregaciju trombocita. Kliničko istraživanje je pokazalo povoljno djelovanje na sprečavanje agregacije.
  • Zbog sve veće rezistencije na antibiotike, veća je i zainteresiranost znanstvenika za pronalazak alternativnih mogućnosti suzbijanja bakterijskih infekcija. Istraživanja su pokazala da ekstrakt medvjeđeg luka ima pozitivno djelovanje na određene bakterijske sojeve.
  • Ekstrakti medvjeđeg luka ispitivani su i na parazite pa je dokazano povoljno djelovanje na određene vrste.
  • Zbog flavonoida koji se nalaze u biljci ispitivano je i njeno djelovanje kao anitoksidansa. Rezultati ovog istraživanja bili su različiti, a ovisili su o ekstraktu i metodi analize. Uglavnom, ova biljka ima antioksidacijskog potencijala, ali su potrebna daljnja istraživanja na tom području.

Medvjeđi je luk općenito ocijenjen kao sigurna biljka bez nuspojava, a tijekom kliničkih ispitivanja prijavljene su samo neznatne nuspojave.

Kobne zamjene

Nažalost, svake godine svjedoci smo slučajeva u kojima se medvjeđi luk često zamijeni s drugim sličnim biljkama koje imaju toksično djelovanje. Gotovo svake godine zabilježi se slučaj trovanja biljkama sličnim medvjeđem luku, a bilo je i smrtnih slučajeva. Najčešća zamjena događa se s biljkom mrazovac (Colchicum autumnale) koja sadrži otrovni alkaloid kolhicin. Zamjene se događaju jer osobe koje beru nemaju dovoljno iskustva i znanja pa ne mogu raspoznati biljne vrste koje imaju vrlo slične listove. Trovanje mrazovca karakteriziraju grčevi, proljev i povraćanje, a može dovesti i do smrti. Zamjene su moguće i s listovima đurđice (Convallaria majalis), također zbog vrlo sličnih listova. Đurđica sadrži srčane glikozide, čak 30 različitih, koji, ako se uzmu u većoj količini, uzrokuju zastoj srca.

Gotovo svake godine zabilježi se slučaj trovanja biljkama sličnim medvjeđem luku, najčešće s mrazovcem i đurđicom, a bilo je i smrtnih slučajeva

Kako razlikovati medvjeđi luk od mrazovca i đurđice?

Staništa medvjeđeg luka, mrazovca i đurđice mogu biti ista ili slična, stoga to ne smije biti najvažnija stavka za procjenu. Po izgledu se ove dvije biljke značajno razlikuju.

Glavnu razliku čini cvijet biljke – medvjeđi luk cvate od travnja do lipnja i ima karakteristične bijele zvjezdaste cvjetiće. Mrazovac ima karakterističan ljubičasti cvijet koji sliči cvijetu šafrana, a cvate u jesen. Đurđica ima lijepe, bijele, zvončaste cvjetove. Prema cvjetovima, ove se biljke vrlo dobro razlikuju i gotovo je nemoguće pogriješiti. Pogreške se događaju kada se beru listovi, a cvjetovi nisu procvali.

Najvažnija razlika je u mirisu; kada između prstiju protrljamo list, list medvjetke ima karakterističan miris po češnjaku, a listovi mrazovca i đurđice nemaju miris.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button