Ljekovito bilje - 2. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Ljekoviti trojac snažnog djelovanja – noćurak, boražina i lan

U ovim skromnim biljkama sadržana je velika ljekovita snaga prirode, a tajna je skrivena u njihovim masnim uljima  

Boražina, lan i noćurak

Tri biljke, noćurak, boražina i lan, specifičan su trojac u biljnom svijetu – sadrže gotovo iste vrste masnih kiselina u svojim uljima, no razlikuju se po omjerima tih kiselina, odnosno njihovoj zastupljenosti.

Zbog svog moćnog djelovanja na zdravlje svakako zaslužuju poseban prostor.

Blagotvorni sastav

Dakle, glavne masne kiseline koje su prisutne u masnim uljima ovih biljaka su:
Linolna kiselina (LA) – riječ je o polinezasićenoj omega-6 masnoj kiselini. Njezin dodatak može pomoći u prevenciji i liječenju nekih bolesti, posebice u liječenju atopijskog dermatitisa te za njegu kože i smanjenje komplikacija kod dijabetesa.

Oleinska kiselina – to je mononezasićena omega-9 masna kiselina koja ima svojstvo snižavanja kolesterola te time može pomoći u prevenciji moždanog udara.

Alfa-linolenska kiselina (ALA) – esencijalna omega-3 masna kiselina. Preporučuje se u prevenciji i liječenju srčanih oboljenja, kao dodatak terapiji za smanjenje razine kolesterola, ublažavanju menstrualnih bolova, poboljšanju kognitivnih sposobnosti te kao pomoć u olakšavanju brojnih drugih zdravstvenih tegoba.

Gama-linolenska kiselina (GLA) omega-6 masna kiselina ima izražen protuupalni učinak, smanjuje agregaciju trombocita te utječe na smanjenje krvnog tlaka. Preporučuje se kod dijabetičke neuropatije, reumatoidnog artritisa, autoimunih bolesti, ekcema, alergija, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti te tegoba menopauze i PMS-a.

>> Med se od davnina koristi u ljudskoj prehrani. Oduvijek je bio cijenjen, a i danas mu se pripisuju antikancerogena i mnoga druga ljekovita svojstva. <<

Noćurak

Ova biljka latinskog naziva Oenothera biennis L. (pupoljka) iz porodice je Oenotheraceae. Svoje ime duguje noćnoj cvatnji, a u ljekovite svrhe koriste se sjemenke koje sadrže 14% masnog ulja, od čega sadrži LA (50-70%) i GLA (7-10%) te male količine oleinske kiseline, zasićene masne kiseline (palmitinska i stearinska) te fosfolipide i sterole.

Razni dodaci prehrani i kozmetički pripravci sadrže ulje noćurka, a najčešće se primjenjuje u terapiji kožnih bolesti za olakšavanje tegoba kod neurodermitisa i psorijaze te kod drugih problema s kožom. Upotrebljava se kao pomoć za snižavanje kolesterola, za ublažavanje predmenstrualnog sindroma i olakšavanje tegoba menopauze te pomaže kod reumatoidnog artritisa.

Boražina

Ljekoviti oštrolistac, boreč, odnosno boražina (Borago officinalis L.) pripada porodici Boraginaceae. Ljekovito djelovanje ima cijela cvatuća biljka (osim korijena), ali najvrednije je masno ulje koje se dobiva tiještenjem osušenih sjemenki. Ono sadrži oko 40% LA i oko 23% GLA. Aktivnosti pridonosi i oleinska kiselina koje ima oko 20 posto. ALA sudjeluje u sastavu s oko 0,3%, a sadrži oko 14% zasićenih masnih kiselina.

Ulje boražine ima, zbog visokog udjela GLA, dokazano protuupalno djelovanje pa se preporučuje za ublažavanje bolova i natečenosti zglobova kod artritisa, u tretmanima gingivitisa, raznih kožnih problema (atopijski dermatitis) te kao pomoć u liječenju upale pluća i dišnih putova. Primjenjuje se i za olakšavanje tegoba menopauze. Oleinska kiselina iz ulja pridonosi njegovu utjecaju na snižavanje razine kolesterola u krvi.

Primjena lanenog ulja preporučuje se kao pomoć kod opstipacije, hemoroida, žučnih kamenaca, artritisa, menstrualnih bolova i tegoba menopauze

Lan

Linum usitatissimum L., odnosno lan, pripada porodici Linaceae. U ljekovite svrhe koriste se laneno sjeme (Lini semen) i laneno ulje (Lini oleum). U sastavu sjemenki su masno ulje (30-40%), bjelančevine (20%), sluzi (3-6%),sadrži 0,8% lecitina te brojne biljne fitosterole i enzime.  Najčešće se, zbog laksativnog djelovanja, upotrebljava kao sredstvo za čišćenje kod kroničnog crijevnog zatvora. Lan kao laksativ nije agresivan i ne nadražuje crijeva.

Recimo i nekoliko riječi o lanenom ulju. Neovisno o izvoru, ulje sadrži mješavinu glicerida s visokim postotkom ALA (40-60%), nešto manje LA (16-25%) i oleinske (14-16%) te 10-15% zasićene palmitinske kiseline. Primjena lanenog ulja preporučuje se kao pomoć kod opstipacije, hemoroida, žučnih kamenaca, artritisa, menstrualnih bolova i tegoba menopauze. Može se primjenjivati u kombinaciji izvana (topička primjena) te sistemski kod pojave akni, ekcema, psorijaze i drugih kožnih problema.

Sva tri navedena ulja valja čuvati na hladnom i tamnom mjestu jer su zbog visokih udjela nezasićene masne kiseline lako podložna oksidaciji. Pri njihovu konzumiranju potrebno je provjeriti moguće interakcije s lijekovima te je prije upotrebe potrebno zatražiti mišljenje liječnika ili ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button