Ljekovito bilje - 12. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Korov zlata vrijedan: Odličan borac protiv grčeva i bradavica

Neugledna biljka koja se može vidjeti uz puteljke u naseljima, uz ograde i u vinogradima posjeduje ljekovita svojstva koja su u narodnoj medicini dobro poznata

rosopas, livada, priroda

Ekstrakti rosopasa primjenjuju se kod grčeva probavnog trakta, upale žučnog mjehura i kod bolova izazvanih žučnim kamencima.

Ljekovitu biljku, ako ne znamo točno koju tražimo, ne možemo prepoznati po nekom posebnom obilježju, boji ili obliku. Naprotiv, one ljekovite često znaju biti posve neugledne, sitne, možda bismo mogli pomisliti da nisu ništa više od korova. Takva sudbina prati i biljku poznatu kao rosopas, latinskog imena Chelidonium majus L., Papaveraceae.

Rosopas obični je trajnica s razgranatom stabljikom visokom 30 – 80 cm, a od proljeća do jeseni obasipaju ga zlatnožuti cvjetovi. Može ga se vidjeti u naseljima uz ograde, među živicom i vinogradima, a rasprostranjen je po cijeloj Europi. Kada se biljka ozljedi, iz nje curi žuti sok koji je karakterističan za rosopas – ljutkast i gorak te neugodna mirisa. Rosopas se od davnina u pučkoj medicini smatra djelotvornim lijekom za jetrene i bubrežne bolesti, a poznato je i njegovo djelovanje protiv grčeva. Kao droga koristi se zelen rosopasa, Chelidonii herba.

>>Biljka koja jača imunitet, a koju su obožavale naše prabake! Ima antioksidativna svojstva, pokazuje antibakterijsko i antifungalno djelovanje… Kliknite i otkrijte o kojoj biljci je riječ i gdje je možete pronaći…<<

Pomoć kod grčeva

Iz rosopasa je dosad izolirano približno 20 alkaloida koji se u obliku soli nalaze u mliječnom soku u koncentraciji od 0,1 do 1 posto, a vezani su za organske kiseline kao što je fumarna. U nadzemnom dijelu biljke glavni alkaloid je koptizin, a u korijenu kelidonin. Osim alkaloida, ova biljka sadrži i organske kiseline, derivate cimetne kiseline i druge tvari. Droga djeluje blago umirujuće, ublažava grčeve i potiče stvaranje žuči, a za takav su učinak prije svega važni alkaloidi. U narodnoj medicini koristi se za tretiranje bradavica, za liječenje bolesti jetre te kod žutice. Ekstrakti rosopasa primjenjuju se kod grčeva probavnog trakta, upale žučnog mjehura i kod bolova izazvanih žučnim kamencima. Kelidonin djeluje slabije centralno stimulirajuće od morfina, a slabije spazmolitski od papaverina. Svi su alkaloidi rosopasa djelotvorni protiv gram-pozitivnih bakterija, a koristan je kod tegoba želuca kao što su bol i dispepsija.

Dobar i za bradavice

Infuz se priprema rijetko, najčešće se koristi u obliku tinktura i u kombinaciji s drugim biljnim vrstama. U literaturi je zabilježeno je nekoliko slučajeva blage do teške hepatotoksičnosti pri uporabi rosopasa koja se povukla nakon prestanka uzimanja preparata. Rosopas je sigurna biljka ako se koristi na koži, npr. za liječenje virusnih bradavica. Za tu namjenu koristi se ili svježi sok ili tinktura koja se nakapa izravno na bradavicu dva puta na dan. Dobro se kombinira s eteričnim uljem ravensare (Cinnamomum camphora kemotip cineol), koje se primjenjuje na područje bradavica nakon tinkture ili svježeg soka. I za kraj, važno je znati – nikako nemojte uzimati rosopas oralnim putem kao samostalnu biljku. Najsigurnija primjena je ako se koristi u preparatu koji je standardiziran te u kombinaciji s drugim biljnim vrstama. Rosopas ne smiju uzimati osobe koje imaju opstrukciju žučovoda ili jetrene bolesti, a ne preporučuje se ni tijekom trudnoće i dojenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button