Dodaci prehrani - 24. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Važno je znati: savjeti za ispravno uzimanje suplemenata željeza

Manjak željeza kao i anemija izazvana njegovim manjkom čest su problem, a važna uloga u njezinom rješavanju pripada suplementima željeza. Kako bi suplementacija bila čim uspješnija te kako bi se izbjegle nuspojave, treba znati pravilno uzimati ove dodatke prehrani

dodaci prehrani-zeljezo

Na listi mikronutrijenata potrebnih za normalno funkcioniranje našeg tijela, važna uloga pripada željezu. Željezo je u organizmu prvenstveno uključeno u prijenos kisika iz pluća u tkiva; točnije, ono sudjeluje u proizvodnji hemoglobina, molekule u krvi koja prenosi kisik. Važna uloga mu pripada i u metabolizmu kao sastavnom dijelu nekih proteina i enzima, a neophodno je i za održavanje zdravih stanica, kože, kose i noktiju.

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza čest je tip anemije; riječ je o stanju u kojem krvi nedostaje zdravih crvenih krvnih stanica (eritrocita) upravo zbog manjka željeza. Naime, ako tijelu nedostaje željeza, ono ne može proizvesti dovoljno hemoglobina odgovornog za prijenos kisika, a koji se nalazi u eritrocitima. Zato pacijenti mogu osjećati umor i teže disati (osjećati kao da su „bez daha“).

Čak trećini stanovništva manjka željezo – a vama?

Dodaci prehrani željeza

Svaka anemija treba biti pod nadzorom liječnika koji će odlučiti o odgovarajućoj terapiji, a nerijetko preporučiti dodatke prehrani o čijem uzimanju će u ovom članku biti riječi.

Suplementi željeza mogu se uzimati u obliku kapsula, tableta (koje se ili gutaju ili onih koje se žvaču) i tekućina, već ovisno o tome što je dostupno na tržištu. Postoji više vrsta soli sa željezom koje se upotrebljavaju u terapiji anemije; najčešće je to sulfat, a ostali uobičajeni kemijski oblici su glukonat i fumarat. Svakako biste izbor trebali prepustiti liječniku te slijediti njegove upute o uzimanju odgovarajućeg pripravka, a korisne savjete pružit će vam i ljekarnik. Treba znati da uzimanje više željeza nego što je vašem tijelu potrebno, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Kod većine ljudi krvna se slika vraća u normalu nakon dva mjeseca terapije željezom. Trebali biste nastaviti uzimati dodatke prehrani još šest do 12 mjeseci kako biste izgradili zalihe željeza u tijelu u koštanoj srži.

Što se uz željezo (ne)smije jesti i piti?

Željezo se najbolje apsorbira na prazan želudac, no dodaci prehrani željeza mogu kod nekih osoba uzrokovati nuspojave u vidu probavnih smetnji: grčeva, mučnine ili/i proljeva. Stoga ćete možda morati uzimati željezo s malom količinom hrane kako biste izbjegli ovaj problem.

Mlijeko, kalcij i antacidi (lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu te se koriste u liječenju žgaravice) ne smiju se uzimati istovremeno s dodacima željeza – razmak treba biti najmanje dva sata. Hrana koju ne biste trebali jesti istovremeno sa željezom uključuje hranu bogatu vlaknima, kao što su to cjelovite žitarice, sirovo povrće i mekinje te hranu ili piće s kofeinom.

Neki predlažu uzimanje suplementa vitamina C ili pijenje soka od naranče uz tabletu željeza. To može pomoći željezu da se apsorbira u vašem tijelu. Ispijanje dva decilitra tekućine s tabletom željeza također je u redu.

Željezo i drugi lijekovi

Obavijestite liječnika o svim lijekovima koje uzimate ako nema uvid u vašu medicinsku dokumentaciju. To je važno jer:

  • Tablete željeza mogu uzrokovati da drugi lijekovi koje uzimate ne djeluju dobro. Neki od njih uključuju tetraciklin, penicilin, ciprofloksacin, kao i lijekove koji se koriste za Parkinsonovu bolest i epilepsiju.
  • Lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu (antacidi) ometaju apsorpciju željeza i mogu uzrokovati nedostatak željeza. Vaš liječnik bi vas trebao savjetovati o promjeni terapije.

Pričekajte najmanje dva sata između uzimanja ovih lijekova i dodataka željeza.

Nuspojave uzimanja željeza i što se može učiniti

Zatvor i proljev vrlo su česti. Ako zatvor postane problem, uzmite laksativ po preporuci liječnika ili ljekarnika. Mučnina i povraćanje mogu se pojaviti pri većim dozama, ali obično se mogu kontrolirati uzimanjem željeza u manjim količinama. O tome je važno razgovarati s liječnikom.

Tamna (gotovo crna) stolica je normalna kada se uzima željezo. No odmah se javite liječniku ako su stolice izgleda poput katrana ili ako imaju crvene pruge. Također nemojte ignorirati pojavu grčeva ili jakih bolova u želucu.

PROMO
blueiron zeljezo umor imunitet anemija mineral

Blueiron: vaša dnevna doza nordijske vitalnosti

Željezo je prijeko potreban mineral u prehrani, a pomaže smanjiti umor, ojačati imunitet te potpomaže pohranu i prijenos kisika...

SAZNAJTE VIŠE

Tekući oblici željeza mogu obojiti vaše zube. Pokušajte pomiješati željezo s vodom ili drugim tekućinama (poput voćnog soka ili soka od rajčice) i popiti ga na slamku. Mrlje od željeza možete ukloniti četkanjem zuba sodom bikarbonom, a potražite i savjet stomatologa o tome što biste još mogli učiniti.

Držite tablete željeza na hladnom mjestu. Ako se ormarić za lijekove nalazi u kupaonici, ondje može biti previše toplo i vlažno, što može dovesti do raspadanja tableta.

Dodatke željeza svakako držite izvan dohvata djece.

Izvori: MedlinePlus, Hematology.org, Klinika Mayo

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button