promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 4. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - ADIVA

Različiti organski oblici magnezija – koji odabrati za sebe?

Veliki broj različitih oblika magnezija na tržištu često stvara nedoumice i nesigurnost prilikom odabira odgovarajućeg oblika. Da bismo osigurali potpuni potencijal magnezija važno je odabrati najučinkovitiji oblik magnezija ovisno o individualnim indikacijama i potrebama. Stoga pročitajte naš mali vodič

Magnezij Citrat Magnezij Malat Magnezij Glicinat- Dietpharm dodatak prehrani

Magnezij se već dugi niz godina nalazi na vrhu liste najprodavanijih dodataka prehrani. Popularnost ovog minerala je sve veća među općom populacijom, ali i među znanstvenicima.

Velika zainteresiranost za magnezij doprinijela je novim spoznajama o dobrobiti magnezija za organizam, ali i razvoju novih oblika. Veliki broj različitih oblika magnezija na tržištu često stvara nedoumice i nesigurnost prilikom odabira odgovarajućeg oblika.

Da bismo osigurali potpuni potencijal magnezija važno je odabrati najučinkovitiji oblik magnezija ovisno o individualnim indikacijama i potrebama.

Magnezij sudjeluje u preko 300 biokemijskih reakcija u organizmu

Magnezij je jedan od najzastupljenijih minerala u tijelu i sudjeluje u preko 300 biokemijskih reakcija u organizmu. Igra važnu ulogu u sintezi DNA, održavanju pravilnog razvoja i mineralizacije kostiju, regulaciji razine glukoze u krvi i kontroli krvnog tlaka.

Uključen je i u esencijalne procese poput mišićne kontrakcije, signalizacije neurona i srčane funkcije. Magnezij se nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću poput špinata, orašastim plodovima kao što su bademi te u manjim količinama u mesu i mliječnim proizvodima. Međutim, organizam ne može samostalno sintetizirati magnezij te, prema istraživanjima, većina populacije u zapadnim zemljama ima manji udio magnezija od preporučenog. Zbog svoje neupitne važnosti za pravilno funkcioniranje organizma te načina života i brze prehrane koja ne sadrži dovoljno magnezija, magnezij je postao neizostavan dodatak prehrani.

Kako prepoznati nedostatak magnezija?

Samo neki od simptoma neadekvatnog unosa magnezija su:

 • grčevi i napetost u mišićima,
 • umor, nedostatak energije, gubitak apetita,
 • glavobolje i migrene,
 • aritmija,
 • anksioznost, tjeskoba, nervoza, depresija,
 • dismenoreja.

Pri odabiru vrste i oblika magnezija važno je voditi računa o apsorpciji, bioraspoloživosti i učinku pojedinog oblika magnezija na specifične biološke procese. Apsorpcija magnezija je dugo bila predmet kontroverzi, te se pokazalo da anorganski oblici magnezija (poput magnezijevog oksida) imaju slabu apsorpciju u usporedbi s organskim oblicima, stoga je fokus pri izboru magnezija na organskim, superiornijim oblicima magnezija.

Pogledajmo sada kada odabrati pojedini oblik magnezija.

Magnezij citrat

Magnezij citrat je spoj magnezija i limunske kiseline. Ovaj organski spoj ističe se svojom visokom topljivošću što rezultira većom apsorpcijom i bioraspoloživošću u organizmu. Veći udio magnezija dospijeva u krvotok i postaje dostupan organima za razne biološke procese. Njegova bioraspoloživost je dobro dokumentirana te postoje brojna istraživanja koja potvrđuju njegovu nadmoć u apsorpciji u odnosu na magnezij oksid i ostale anorganske oblike. Također, blaži je za probavni sustav od oksida, ali još uvijek pokazuje blagi laksativni učinak navlačenjem vode u crijeva. Potiče probavu i rad crijeva u roku od 30 minuta do 3 sata.

Magnezij citrat odličan je izbor kada želite organizmu osigurati dovoljan unos kvalitetnog i visoko bioraspoloživog magnezija, kod redukcijskih dijeta, a osobito je pogodan kod problema s grčevima i napetosti u mišićima, kod konstipacije i neredovite probave ili kada jednostavno želite održati zdravlje mišićnog i živčanog sustava.

Magnezij malat

Magnezij malat kombinacija je magnezija i jabučne (malatne) kiseline, koju možemo pronaći u brojnim voćkama, osobito u jabukama po kojima je dobila ime. Slabe veze između molekula magnezija i jabučne kiseline lako se prekidaju što jamči bolju topljivost i apsorpciju ovakvog oblika magnezija u organizmu, odnosno njegovu visoku bioraspoloživost.

Malatna kiselina jedna je od ključnih komponenti Krebsovog ciklusa, procesa stvaranja energije. Zahvaljujući malatnoj kiselini, magnezij malat doprinosi stvaranju energije i prvi je izbor magnezija za profesionalne sportaše i osobe koje se aktivno bave tjelesnom aktivnošću, ali i za sve one koji vode stresan i naporan način života, osjećaju kroničan umor, iscrpljenost i nedostatak energije. Također, pomaže kod grčeva te je izvrsna podrška za oporavak mišića nakon intenzivnog treninga. Magnezij doprinosi mentalnom fokusu i cjelokupnoj kognitivnoj funkciji. Magnezij malat ima i manji laksativni učinak od drugih soli magnezija radi njegovog blažeg djelovanja na probavni sustav.

Magnezij glicinat

Magnezij glicinat je organski kompleks magnezija i aminokiseline glicina. Glicin je jedan od glavnih neurotransmitora koji djeluje inhibitorno na središnji živčani sustav, izazivajući umirujući učinak na prijenos živčanih signala, što rezultira smirenjem. Zbog velike količine dipeptidnih kanala u crijevima, preko kojih se ovaj zanimljivi spoj apsorbira, magnezij glicinat ima odličnu bioraspoloživost te je istovremeno siguran za konzumaciju.

Ovaj oblik magnezija djeluje na smanjenje tjeskobe, nervoze i stresa. Njegov opuštajući učinak čini ovaj oblik izvrsnim izborom kod anksioznosti i depresije. Glicin također pozitivno utječe na kvalitetu sna, zbog čega se preporučuje osobama koje imaju problema s usnivanjem. Prikladan je za osobe s osjetljivim želucem i gastrointestinalnim smetnjama te se zbog svoje sigurnosti, preporučuje i osobama koje trebaju veći unos magnezija od preporučenog. Kao i ostali oblici magnezija, može se koristiti za opuštanje mišića kod grčeva i napetosti. Uzimanje ovog oblika magnezija može se preporučiti u večernjim satima.

Od organskih oblika magnezija iz Dietpharm asortimana isprobajte:

 • Magnezij Citrat 375 šumeće tablete
 • Magnezij Citrat 375 Direkt prašak
 • Magnezij Malat 400 prašak
 • NOVO: Magnezij Malat 400 kapsule
 • NOVO: Magnezij Glicinat kapsule

Bogat izbor proizvoda s magnezijem iz Dietpharma pregledajte na ovom linku.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button