Dodaci prehrani - 7. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Preparat koji je probudio vaše zanimanje: što je beta-glukan?

Redovita konzumacija beta-glukana doprinosi održavanju normalne koncentracije kolesterola u krvi, no pozitivnih učinaka na zdravlje ima više

topivi beta-glukan izoliran je iz gljiva (shiitake, reishi, maitake)

Otkad je stigao na tržište izazvao je veliko zanimanje struke i kupaca. Budući da reklame u časopisima imaju veliki utjecaj, često dajući nerealna obećanja o liječenju, prije kupnje proizvoda svakako zatražite savjet ljekarnika.

Beta-glukan izoliran je 1968. godine iz stanične stijenke kvasca – Saccharomyces Cerevisiae. Na hrvatsko je tržište došao 2007. godine i od tada za taj preparat ne prestaje veliko zanimanje. Beta-glukan je po svom sastavu dugolančani polisaharid koji sadrži samo lance D-glukoze.

Postoje dva oblika glukana, a ovise o izvoru iz kojeg potječu – netopivi oblik izoliran je iz kvasca, dok je topivi (1,3/1,4 beta-glukan) izoliran iz gljiva (shiitake, reishi, maitake) i žitarica (zob i ječam). Osim u topivosti, razlika je i u mogućnosti primjene, mehanizmu djelovanja i biološkoj aktivnosti. Najaktivniji oblik je 1,3 /1,6 beta-glukan. Danas se istražuju različiti molekularni oblici i izvori beta-glukana u cilju ostvarivanja što veće biološke aktivnosti.

EFSA (European Food Safety Authority) je odobrila samo jednu namjenu za beta- glukan, a to je: “Redovita konzumacija beta-glukana doprinosi održavanju normalne koncentracije kolesterola u krvi.

Samo jedna odobrena namjena…

EFSA (European Food Safety Authority) je odobrila samo jednu namjenu za beta- glukan, a to je: “Redovita konzumacija beta-glukana doprinosi održavanju normalne koncentracije kolesterola u krvi.” Druge namjene nisu službeno odobrene. Trenutačno je na razmatranju zdravstvena tvrdnja vezana uz beta-glukan i imunitet, a zaključaka još nema.

Djelovanje i upotreba 

U organizmu beta-glukan potiče stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita. Aktivira makrofage – stanice koje potiču imunološku aktivnost. Dokazano je da beta-glukan može prirodno i sigurno aktivirati naš imunitet:

  • Koristi se protiv visokog kolesterola,
  • dijabetesa,
  • kod raka,
  • za jačanje imuniteta,
  • kod kroničnog umora,
  • zračenja i kemoterapija te
  • za sve vrste infektivnih bolesti.

>>Kako bismo osigurali dobru funkciju imunosnog sustava, možemo si pomoći imunomodulatornim dodacima prehrani, u koje spadaju i beta-glukani.<<

Istraživani su učinci na tumore. Od 1975. godine provedeno je niz studija na životinjama koje su dokazale antitumorski učinak. Također, studije na ljudima su pokazale povoljan učinak i produženo preživljavanje osoba oboljelih od tumora. Jednako je tako dokazano nizom studija njegovo povoljno djelovanje kod osoba izloženih zračenju. Značajno je bolji oporavak leukocita, trombocita i eritrocita kod onih koji su uzimali beta-glukan. Nadalje, istraživani su učinci na prevencijima infekcija, kardiovaskularnih oboljenja, ateroskleroze, artritisa, alergijskog rinitisa.

Siguran i u većim dozama

Dosad nisu uočeni toksični učinci povezani s beta-glukanom. Smatra se da je siguran za upotrebu. Od nuspojava prijavljene su tek rijetke alergijske reakcije. Uobičajena doza je 2-6 mg/kg. U prevenciji se koristi najmanja doza u cilju poticanja imunološkog sustava od 500 mg na dan. Kao potpora liječenju i kod akutnih stanja uzima se 500-3000 mg na dan, a najmanja doza kod ljudi oboljelih od raka je 1,5 g na dan beta-glukana. Preporuka je da se uzima ujutro na prazan želudac.

Preparati na tržištu

Na tržištu postoji više proizvoda koji sadrže od 200 do 500 mg beta-glukana, a najčešće se preporučuje uzimanje jedne kapsule dnevno. Beta-glukan se namjenjuje i reklamira za više namjena, kao što su: kod virusnih, bakterijskih, parazitskih i gljivičnih infekcija, oboljenja krvi, raka, nakon operativnih zahvata, kod dijabetesa, alergija, izloženosti različitim vrstama zračenja (kemoterapija), autoimunih bolesti te kod iscrpljenosti organizma. Danas se sve više obogaćuje hrana tako da se beta-glukan dodaje kruhu i raznim voćnim napicima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button