promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 24. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Matična mliječ i željezo: Pravi prijatelji trudnica i dojilja

Matična mliječ i dvovalentno kelatno željezo djeluju zajedno u sinergiji jer jedno drugome povećavaju učinke, što se primjetno odražava na metabolizam trudnice i neurohormonsku kontrolu trudnoće, a doprinosi i porodu bez komplikacija

maticna mlijec zeljezo trudnoća dojenje Revimed dodaci prehrani imunitet

Trudnica zdrava kao pčela matica

Matična mliječ izrazito povoljno djeluje na organizam žene i njezin psihoemotivni život jer se uključuje u regulaciju hormonskog i reproduktivnog sustava. To ne čudi ako se sjetimo kakve moći ima matica u pčelinjoj košnici zahvaljujući njezinoj jedinoj i univerzalnoj hrani. Matica je jedina ženska jedinka u košnici koja ima potomstvo i njezina plodnost daleko nadilazi plodnost bilo koje druge ženske jedinke u prirodi (tijekom sezone svaki dan snese količinu jaja koja je višestruko veća od njezine tjelesne težine).

Od samog početka trudnoće trudnicama se preporučuje mliječ u prehrambenim količinama – 100 mg dnevno u liofiliziranom obliku, podijeljeno na više porcija (najbolje po 30 – 40 mg u čaši napitka). Za normalan ishod trudnoće, u zadnjem trimestru, mliječi treba dodati i 30 mg dvovalentnog željeza (najbolje po 10 mg u čaši napitka) jer ga fetus tada intenzivno uzima od majke da bi formirao svoju krvnu sliku, pa je tada veća potreba trudnice za ovim oligoelementom.

REVIMED® dobitni trio: matična mliječ, željezo i stevia

Jedna od karakteristika matične mliječi je i njezina sposobnost jačanja imuniteta te povećanja otpornosti na infekcije. U trudnoći može doći do pada imuniteta i povećane podložnosti djelovanju virusa i bakterija. No taj scenarij može se spriječiti redovitim konzumiranjem mliječi, posebno u sprezi s dvovalentnim kelatnim željezom, najučinkovitijim oblikom ovoga dragocjenog elementa.

Kad se mliječ i željezo u ovom obliku nađu zajedno u REVIMED® Fe čaši, ni najosjetljivija trudnica neće imati mučninu, niti bilo koju drugu tegobu izazvanu uzimanjem željeza. S obzirom na to da matičnu mliječ treba konzumirati u liofiliziranom stanju (jedino tako se može sigurno dozirati, izbjeći gorak i kiseo okus i očuvati puna biološka aktivnost po vađenju iz košnice), mora se zasladiti. Najbolje prirodno organsko sladilo danas je stevia, jer njezini glikozidi ne podižu razinu šećera u krvi i ne zahtijevaju proizvodnju inzulina, što dodatno utječe na normalizaciju metabolizma šećera u trudnice.

Posebno kod dijabetesa preporučujemo REVIMED® Stevia Fe. Uz to, glikozidi stevije imaju glikemijski indeks nula i nemaju kalorijsku vrijednost pa ne utječu na tjelesnu težinu, a posljednja istraživanja pokazuju da sudjeluju i u regulaciji povišenoga krvnog tlaka i obrani od nekih virusa, kao i kariogenih bakterija. A kako iste učinke ima i matična mliječ, sinergija pozitivnih učinaka u trudnoći je još izraženija.

Sve to REVIMED® dodatke prehrani čini brojem jedan za trudnice i dojilje.

Revimed

Od antitijela do aktivnijih matičnih stanica

Bebe pčela, odnosno larve, druga su populacija u košnici koja pored matice na početku svog života dobiva matičnu mliječ kao jedinu hranu. Zbog toga su bebe i mala djeca koja redovito konzumiraju mliječ puno zdravija, snažnija i naprednija. Novorođenče se rađa s jednim gramom željeza i u prvim godinama života mora dobiti još tri. Mliječ će pridonijeti da se željezo iz hrane maksimalno usvoji, formira normalna krvna slika i izbjegne rizik od anemije. Uz to, bebe koje preko majčinog mlijeka ili iz mliječi direktno dobivaju antitijela i druge dragocjene proteine, kasnije će biti manje podložne bolestima i stresu te imati manji rizik od alergija.

Ako majka nastavi konzumirati mliječ poslije poroda, imat će dovoljno kvalitetnog mlijeka bogatog antitijelima i neće patiti od avitaminoze, postporođajne depresije i pada imuniteta, posebno ako tijekom dana mliječi doda barem 20 mg dvovalentnog kelatnog željeza. Novija istraživanja pokazuju da je matična mliječ u stanju aktivirati matične stanice i kod djece i kod odraslih, zbog čega se mliječi pripisuje izuzetno velika i brza regenerativna moć. Onoliko koliko kod bebe i djeteta mliječ doprinosi normalnom, usklađenom i pravodobnom rastu i razvoju tkiva, posebno živčanom, toliko i kod odraslih kroz djelovanje na hipofizu i aktivaciju hormona rasta doprinosi obnavljanju tkiva bez obzira na uzrok oštećenja.

Više informacija o REVIMED® proizvodima možete pronaći na https://revimed.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button