promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 13. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Blueiron Nordic Beauty: Kolagen za zdravu kosu, nokte i kožu

Kolagen koji se nalazi u kozmetičkim pripravcima nema tako snažan učinak kako se obično misli. Stoga za pravi učinak kolagen treba uzimati oralno, u dodatku prehrani

BlueIron Nordic Beauty kolagen

Kolagen je postao neizostavan sastojak proizvoda za njegu i oporavak kože, noktiju i kose. No, kolagen ima i određene zdravstvene učinke kod osoba koje pate od problema s kostima i zglobovima. Istraživanja pokazuju da dodatno uneseni kolagen pomaže sačuvati hrskavicu te tako štiti zglobove od propadanja. Također, studije ukazuju i na manji gubitak mišićne mase koji fiziološki nastaje starenjem. Smanjenju kolagena doprinose i stalan stres te nepravilna prehrana. Uz to, hrana bogata šećerom smanjuje razinu kolagena, odnosno stvara molekule koje oslabljuju strukturu kolagena, što smanjuje njegovu sposobnost ugradnje u tkiva. Najzad, nedovoljna razina tjelesnih aktivnosti smanjuje proizvodnju kolagena, a pušenje i prekomjerno izlaganje suncu oštećuje kolagen u koži.

Što je kolagen?

Kolagena vlakna čine vezivno tkivo našeg organizma. Prema kemijskoj strukturi, kolagen je bjelančevina u čijem su sastavu aminokiseline glicin, prolin, hidroksiprolin i hidroksilizin. Te aminokiseline su hidrofilne što znači da na sebe vežu vodu i sprječavaju gubitak vode u tkivima. Kolagena vlakna povezuju kosti sa zglobovima i kožu s ostalim tkivom. Grade ovojnice oko mišića, krvnih žila i živaca. Naš organizam sam proizvodi kolagen. U mladosti je ta sinteza brza, a starenjem brzina i količina sinetiziranog kolagena opadaju te tkiva postupno gube svoju čvrstoću i elastičnost.

Posljedice smanjene proizvodnje kolagena u organizmu

Kod žena je u klimakteriju proizvodnja kolagena još više smanjena nedostatkom hormona. Zbog toga nastaju degenerativne promjene, prvenstveno u mišićno-koštanom sustavu koje poznajemo kao artritis i osteoartitis, a nastaju i češće ozljede mišića. Smanjenjem kolagena koža postaje suha, nastaju bore i celulit, nokti postaju krhki, često izbrazdani, a kosa suha, lomljiva i bez sjaja. Na unutarnjim organima također nastaje niz promjena povezanih sa starenjem.

Kolagen koji se nalazi u kozmetičkim pripravcima zapravo nema tako snažan učinak kako se reklamira. Da bi uopće mogao prodrijeti kroz kožu, kolagen mora biti u obliku vrlo male molekule, tako da se zapravo radi o kombinaciji molekule kolagena, peptida kolagena (kratki aminokiselinski lanci koji inače grade kolagen) i drugih dodataka koji popunjavaju nepravilnosti na koži. Stoga za pravi učinak kolagen treba uzimati oralno, u dodacima prehrani.

Sastav kolagena u dodacima prehrani

Taj kolagen, koji se nalazi u dodacima prehrani, može biti goveđi, svinjski ili riblji, a važno je da bude u obliku hidrolizata. To znači da mu je molekula mala, odnosno ima malu molekularnu masu. Time je omogućeno da je naš organizam resorbira u crijevima, kako bi prešao u krv i taložio se u tijelu gdje je potrebno. Dodaci prehrani koji sadrže kolagen razlikuju se po sastavu drugih aktivnih sastojaka. Ponajprije je to vitamin C koji je neophodan za sintezu kolagena, te vitamin E i biotin. Od minerala koristan je dodatak mangana i cinka.

Najzad, proizvodnja kolagena u organizmu može se potaknuti prehranom. Povećanjem unosa zelenog lisnatog povrća, citrusa, jaja, bobičastog voća, rajčica, kupusa, sjemenki suncokreta, avokada, morskih plodova, govedine, piletine, češnjaka osigurat će se sadržaj vitamina i minerala koji podupiru stvaranje kolagena.

BlueIron Nordic Beauty kolagen

Jeste li umorni?

Dodatak prehrani Blueiron Nordic Beauty sadrži divlje, ručno brane nordijske borovnice za izvrstan okus, željezo, vitamine B12 i C te folnu kiselinu koja doprinosi smanjenju umora i isrcpljenosti.

Želite li zdravu kosu, kožu i nokte?

Također, proizvod sadržava biotin, koji doprinosi održavanju normalne kose i normalnih sluznica te cink, koji doprinosi održavanju normalne kose, normalne kože i normalnih noktiju te peptide kolagena VERISOL®.

Sastojci koji se nalaze u Blueiron Nordic Beauty proizvodu su: voda, koncentrat soka od kruške (20%), peptidi kolagena VERISOL® (goveđeg), koncentrat soka borovnice, vitamini i minerali (vitamin C, vitamin E, cink, folna kiselina, biotin, vitamin B12), regulator kiselosti (limunska kiselina), aroma borovnice, željezo u reduciranom obliku, konzervans (kalijev sorbat).

Prije upotrebe potrebno ga je protresti. Mogu ga koristiti odrasli, trudnice i djeca iznad 12 godina: 25 ml na dan. Nakon otvaranja potrebno ga je čuvati u hladnjaku i iskoristiti u roku od 3 mjeseca.

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvajte ga izvan dohvata male djece. Ne koristite proizvod ako je zaštitna folija pod zatvaračem oštećena.

Dodatak prehrani nije nadomjestak uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button