Dijeta i mršavljenje - 12. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Skrivena blaga neugledne repe

Repa je biljka koja ne uživa veliku popularnost, no odličan je dodatak jelovniku za mršavljenje, a pritom je i iznimno zdrava

Repa je izgledom skromna, no vrlo je zdrava

Iako je nutritivno vrlo vrijedna namirnica, repa danas nepravedno ne uživa popularnost kakvu je imala kroz povijest. Zbog svoje niske kalorične vrijednosti, odličan je dodatak jelovniku za mršavljenje, a pozitivni učinci na zdravlje trebali bi biti više nego dovoljan razlog za uvrstiti je u svačiji jelovnik, bez obzira na to želimo li smršavjeti ili ne.

Repa je korjenasto povrće iz porodice kupusnjača. Uzgoj repe započeo je na Bliskom istoku, a čovjeku je poznata nekoliko tisuća godina. Kroz povijest se uloga repe mijenjala, od iznimno cijenjene i sveprisutne namirnice do stočne hrane. U Europi je repa bila jedna od najzastupljenijih namirnica do otkrića Amerike i pojave krumpira. U isto vrijeme kada je krumpir donesen u Europu, iseljenici su donijeli repu na američki kontinent.

Lišće repe u prehranu su uveli robovi u Americi jer su ga robovlasnici odbacivali i jeli korijen

Jeftina i niskokalorična

Korijen repe je bijele boje, može biti okruglog ili duguljastog oblika, a lišće je, ovisno o količini sunčeva svjetla, zelene, ljubičaste ili crvene boje. U prehrani je zastupljeniji korijen biljke iako je i lišće jestivo i pritom vrlo nutritivno. Lišće repe u prehranu su uveli robovi u Americi jer su ga robovlasnici odbacivali i jeli korijen. Repa najbolje uspijeva u područjima umjerene klime. Na područjima hladne klime, repa se u zimskim mjesecima mora iščupati i skladištiti izvan zemlje kako bi se izbjeglo smrzavanje korijena i omogućilo stvaranje sjemenki. U toploj klimi korijen postaje drvenast i lošeg okusa. Repa je jeftina i zdrava namirnica niske kalorične vrijednosti.

>>Heljda je u Hrvatskoj malo zastupljena namirnica, no vrijedi je kušati zbog nutritivnih svojstava i specifičnog okusa.<<

Prijateljica srca i krvnih žila

Bez obzira na to što konzumiramo – lišće ili korijen, repa ima pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka. Iako je repa sama za sebe rijetko u fokusu istraživanja, mnogi radovi na kupusnjačama obuhvaćaju i ovu namirnicu. Odličan je izvor antioksidacijskog vitamina C, a za dodatno antioksidacijsko djelovanje zaslužni su i mangan te fitotvari poput izotiocijanata. Prema nedavnim istraživanjima, repa posjeduje i izražena protuupalna svojstva koja može zahvaliti glukozinolatima. Kako je riječ o spojevima sa sumporom, zaslužni su i za gorkast okus repe koji se gubi termičkom obradom.

Zbog navedenih protuupalnih i antioksidacijskih svojstava, u najnovijim, preliminarnim istraživanjima, repa se povezuje i s antikancerogenim svojstvima. Ipak, ta su istraživanja još u ranim fazama i potrebno je pričekati konačnu potvrdu navedenog djelovanja. Repa zbog svojih antioksidacijskih svojstava povoljno djeluje i na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Djelovanje pojačava i visok udio vlakana u repi koji pomaže smanjenju razine kolesterola u krvi. Visok udio vlakana u repi također pomaže očuvanju zdravlja probavnog sustava regulirajući peristaltiku crijeva i eliminirajući toksine iz probavnog trakta.

Tražite li vitamin K?

Od ostalih nutrijenata važno je spomenuti vitamine B skupine, kao što su folat (vitamin B9), koji pozitivno djeluje na zdravlje srca i razvoj živčanog sustava fetusa, i vitamin B6 koji je važan faktor za metabolizam aminokiselina, glukoze i masti. U repi je prisutan i vitamin K, vitamin topiv u mastima, čiji se nedostatak povezuje s osteoporozom i srčanim oboljenjima.

Iako nisu zastupljeni u velikim količinama, navedeni minerali povoljno djeluju na zdravlje krvožilnog sustava (kalij, kalcij), očuvanje čvrstoće kostiju (kalcij, fosfor) i funkciju bubrega (fosfor)

Iako je u prehrani dobro zastupljen, rizične skupine za nedostatak vitamina K su osobe s oštećenom jetrom, bulimičari i osobe s upalnom bolešću crijeva. Osim već spomenutog mangana, od minerala su zastupljeni kalij, kalcij i fosfor. Iako nisu zastupljeni u velikim količinama, navedeni minerali povoljno djeluju na zdravlje krvožilnog sustava (kalij, kalcij), očuvanje čvrstoće kostiju (kalcij, fosfor) i funkciju bubrega (fosfor).

Lijek za kašalj

Kad govorimo o repi i njezinom utjecaju na zdravlje čovjeka, moramo spomenuti i crnu repu koja se u narodnoj medicini koristi kao lijek za kašalj. Iako se može pripremati na razne načine, najčešće se priprema kao salata. Za najbolji učinak prilikom liječenja kašlja, crnu repu treba konzumirati s medom koji će svojim polifenolima dodatno pojačati učinak i poništiti njen gorki, opori okus.

Prilikom kupnje važno je paziti da repa bude tvrda i bez oštećenja. Kora treba biti zategnuta, a ne smežurana. Kupujete li repu ljeti, biti će manja i s lišćem. Lišće je, kao što smo već istaknuli, također jestivo i nutritivno vrijedno, pa treba birati repu sa svježim lišćem, također bez oštećenja.

Kuhana ili svježa

Repu se može pripremiti na razne načine, a najčešće se kuha na pari ili u vodi, narezana na rezance, i konzumira se kao varivo ili juha. Od skuhane repe može se pripremiti salata, a najviše nutrijenata sačuvat će se ako repu jedete svježu. U zimskim mjesecima popularna je i kisela repa koja se priprema i jede kao i kiseli kupus.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button