Dijeta i mršavljenje - 26. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Sandra Krstev Barać

7 stupova dijete za prezaposlene koji daju vidljive rezultate

Većinom smo dobro upoznati s imperativima da se moramo pravilno hraniti te se posvetiti redovitom vježbanju, posebno ako želimo smršavjeti. No imamo li za to dovoljno vremena?

Prezaposlenost

Imajući na umu hektički život zaposlenih, dr. Melina Jampolis napisala je knjigu The Busy Person’s Guide to Permanent Weight Loss, u kojoj donosi dijetu za (pre)zaposlene bez žrtvovanja vremena i brojnih obaveza.

Osim što je doktorica, Melinda Jampolis je i nutricionistkinja s bogatim iskustvom pomaganja pojedincima u mršavljenju te održavanju postignute tjelesne težine i dobrog zdravlja. Dr. Jampolis zna da se isti princip dijete ne može primijeniti na svakoga stoga donosi niz savjeta koje svatko prilagođava vlastitom životnom stilu.

Dijeta se temelji na ovih 7 principa:

1. Povećajte volumen hrane, no jedite hranu bogatu vodom i hranjivim tvarima, a siromašnu kalorijama

Konkretno, na jelovniku planirajte puno voća, povrća, juha i niskomasnih mliječnih proizvoda. Hrana bogata vlaknima je također važan dio dijete pa u prehranu uvrstite cjelovite žitarice i mahunarke. Slijedeći ovaj princip nije potrebno smanjivati porcije, čime se izbjegava gladovanje.

Na radnom se mjestu okružite svježim i suhim voćem, orašastim plodovima i niskomasnim jogurtima kako biste u trenucima kada vam “padne šećer” posegnuli za niskokaloričnim opcijama

2. Ograničite unos tekućih kalorija

Vrlo je lako pretjerati s unosom zaslađenih gaziranih napitaka, sokova, sportskih napitaka i alkoholnih pića te nesvjesno unijeti previše energije koja se potom skladišti u masno tkivo.

3. Budite uvijek “spremni” na poslu bez obzira na količinu stresa

Konkretno, na radnom se mjestu okružite svježim i suhim voćem, orašastim plodovima i niskomasnim jogurtima kako biste u trenucima kada vam “padne šećer” posegnuli za niskokaloričnim opcijama. Osim toga, autorica dijete preporučuje da se jede iz manjih posuda i pije iz manjih čaša kako bi se lakše kontrolirale količine.

4. Ne vježbajte samo u teretani

Jasno je da je zaposlenima teško svakodnevno postići preporučenih pola sata intenzivne tjelovježbe. Za veću tjelesnu aktivnost koristite stepenice umjesto lifta, hodajte ili biciklirajte na posao, u uredu hodajte dok telefonirate, otiđite na kuglanje umjesto u kino, operite sami auto umjesto u autopraonici i slično.

5. Ne razmišljajte na način “sve ili ništa”

Nitko nije savršen i povremeno uživanje u omiljenoj hrani neće uništiti postignute rezultate.

6. Planirajte obroke unaprijed, osobito one na poslu

Salate od tjestenine ili raznih žitarica s povrćem, sirom, mahunarkama ili piletinom s grilla vrlo je lako napraviti, oduzimaju malo vremena i štede vaš budžet. Osim toga, proučite unaprijed jelovnik restorana u kojem ćete imati poslovni ručak ili večeru kako biste bili spremni odabrati optimalni obrok.

Osoba koja je umjereno tjelesno aktivna dnevno smije unijeti tri porcije škrobnih namirnica, a općenito ih treba zamijeniti cjelovitim namirnicama bogatim vlaknima

7. Uvijek imajte plan B

Ako zbog poslovnih obaveza ne stignete na planiranu tjelovježbu ili ponijeti ručak sa sobom. U torbi uvijek imajte proteinske pločice ili suho voće kako biste utažili glad između obaveza, a tjelovježbu nadoknadite šetnjom ili drugom aktivnošću koja ne oduzima dragocjeno vrijeme.

Brojač unosa ugljikohidrata

Jedinstven dio dijete dr. Meline Jampolis je takozvani brojač ugljikohidrata koji je dostupan u knjizi, a otkriva koliko složenih ugljikohidrata unosite na dan. Riječ je o tablici u kojoj su popisane namirnice bogate škrobom, a koje bi trebalo izbjegavati – kruh, krumpir, bijela riža…

>> Low Carb High Fat (LCHF) model prehrane sve je više prihvaćen u zapadnim zemljama zbog pozitivnih učinaka na zdravlje, a podrazumijeva smanjeni unos ugljikohidrata i povećani unos masnoća. <<

Prema riječima autorice, osoba koja je umjereno tjelesno aktivna dnevno smije unijeti tri porcije škrobnih namirnica, a općenito ih treba zamijeniti cjelovitim namirnicama bogatim vlaknima. Osim toga, trebalo bi ograničiti unos masti te povećati unos proteina.

U knjizi dr. Jampolis donosi i jednostavne recepte, savjete kako jesti u restoranima, šoping listu i slično. Svima preporučuje unos omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani, ali i multivitaminske pripravke.

Prednosti i nedostaci dijete

Dijeta donosi niz praktičnih savjeta kako uz malo vremena postići ostvariv cilj u modifikaciji prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti. Unatoč propagiranju dodataka prehrani, naglasak je na zdravom životnom stilu koji je neophodan za postizanje i održavanje vitke linije. Gubitak kilograma je postupan pa nema rizika od jo-jo efekta, a nema ni gladovanja ni zabranjenih namirnica.

No iako je naglasak na uravnoteženoj i raznolikoj prehrani, u osnovi autorica preferira unos proteina, a unos ugljikohidrata je znatno manji od nutricionističkih preporuka. Osim toga, moguć je prenizak unos masti nužnih za normalno funkcioniranje organizma.

Liberalni savjeti nisu primjereni za osobe koje motivira strukturirani plan mršavljenja. Nedostaju i konkretne količine pojedinih skupina namirnica i porcije, zbog čega je, zapravo, riječ o općenitim savjetima, a ne programu za pojedinca.

Primjer jelovnika

  • Doručak: omlet s povrćem, kruh
  • Međuobrok: proteinska pločica
  • Ručak: rižoto s piletinom, salata
  • Međuobrok: voće po želji, jogurt
  • Večera: gusta povrtna juha

Članak objavljen na portalu: Vitamini.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button