Dijeta i mršavljenje - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Riječne ribe – odličan izbor za vaše zdravlje i vitku liniju

Iako nisu tako bogate omega-3 masnim kiselinama kao morske, riječne će ribe svakako doprinijeti vašem dobrom zdravlju

riječne ribe imaju visok udio vitamina B skupine

Riječne ribe, poput šarana, soma, pastrve, jegulje, smuđa i štuke, odličan su izbor na jelovniku jer je riječ je o niskokaloričnim namirnicama bogatim proteinima i omega-3 masnim kiselinama

Riječne ribe fiziološki se razlikuju od morskih jer su se morale prilagoditi životu u slatkoj vodi. Oko 40 posto poznatih vrsta riba su slatkovodne ribe. U našim krajevima najpoznatiji su:

  • šaran,
  • som,
  • pastrva,
  • jegulja,
  • smuđ i
  • štuka.

Riječna je riba, poput morske, bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Od vitamina su najzastupljeniji vitamini B skupine, posebno vitamin B12, a od minerala mangan, fosfor i selen.

Omega-3 masne kiseline smanjuju razinu kolesterola i poboljšavaju elastičnost stijenki krvnih žila

Zašto jesti riječnu ribu?

  • Bogatstvo omega-3 – omega-3 masne kiseline smanjuju razinu kolesterola i poboljšavaju elastičnost stijenki krvnih žila. Odličan su zaštitnik krvožilnog sustava, pomažu regulaciji krvnog tlaka i smanjuju rizik od začepljenja krvnih žila. Imaju i vrlo izražena antiupalna svojstva. Trudnicama se preporučuje redoviti unos omega-3 masnih kiselina jer pozitivno utječu na razvoj fetusa.
  • Vitamin B12 – riječne ribe imaju visok udio vitamina B skupine, posebno vitamina B12, kojem se pripisuju pozitivni učinci na rad živčanog sustava, a sudjeluje i u stvaranju crvenih krvnih stanica.

Svaka riba svoj sastav ima…

Šaran ima produljeno tijelo, a meso mu je čvrsto i svjetlije je boje. Preferira rijeke sporijeg toka koje se ljeti jako zagriju. Od nutrijenata su najzastupljenije omega-3 masne kiseline i vitamin B12. Od minerala sadrži najviše fosfora i selena. Kao i sve ribe, dobar je izvor proteina i ima malen udio masti.

Som je niskokalorična namirnica s malim udjelom masti. Zbog toga je odlična zamjena za meso kao izvor proteina. Kao i šaran, dobar je izvor omega-3 masnih kiselina. Od vitamina je najzastupljeniji vitamin B12. Som se ubraja u ribe s najmanjim udjelom žive, osim ako je voda u kojoj je ulovljen izrazito bogata živom. Visok udio žive u hrani posebno je opasan za trudnice jer je izrazito toksična za fetus.

>>Riba je izvor omega-3 masnih kiselina. Sadrže ih i bijela i plava riba. Na tanjuru uz ribu se najbolje slaže blitva koja je odlična za kosti, srce, mišiće, probavu, a ovakav jelovnik je pravi izbor i za mršavljenje.<<

Pastrva – uz navedene nutrijente poput omega-3 masnih kiselina, vitamina B12 i proteina, pastrva sadrži i vitamin A – oko jedan posto preporučenog dnevnog unosa u 100 g ribe. Udio vitamina B12 je izrazito visok, a od minerala se ističu mangan i fosfor. Pastrva je također dobar alternativni izvor proteina mesu jer je niskokalorična namirnica s malim udjelom masti.

Jegulja sadrži malo veći udio masti, ali po sastavu su to većinom nezasićene masnoće. Ističe se udjelom vitamina A, B12, niacina (vitamin B3) i vitamina E. Od minerala je najzastupljeniji fosfor.

Smuđ i štuka ne razlikuju se previše po nutritivnom sastavu. Bogati su omega-3 masnim kiselinama, vitaminom B12 i proteinima kao i ostale riječne ribe, a kod smuđa valja izdvojiti visok udio željeza – oko pet posto preporučenog dnevnog unosa.

Iako nisu tako bogate omega-3 masnim kiselinama kao morske ribe, riječne ribe odličan su izbor na jelovniku, a u prilog im ide i činjenica da su niskokalorične namirnice s malim udjelom masti od kojih je većina nezasićena.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button