Dijeta i mršavljenje - 29. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Master Cleanse: sporna dijeta s limunadom koja može ugroziti zdravlje 

Koliko god nutricionisti i liječnici objašnjavali da je za održavanje normalne tjelesne težine ključna uravnotežena prehrana, mnogi su i dalje skloni drastičnim dijetama kao što je Master Cleanse, svojevrsni „tekući post“ poznat i kao – dijeta limunadom

Master Cleanse dijeta s limunadom

Kontroverznu metodu mršavljenja poznatu kao „dijeta s limunadom“ predstavio je četrdesetih godina prošloga stoljeća američki praktičar alternativne medicine Stanley Burroughs. Ideja da se može brzo stesati figuru uz pomoć napitka na bazi limuna očito se je mnogima svidjela, jer je Burroughs 1976. objavio knjigu „The Master Cleanser“ koja je stekla brojne sljedbenike, uključujući Petera Glickmana. Ovaj samoprozvani Master Cleanse trener metodu je dodatno popularizirao prije dva desetljeća i to kroz vlastitu knjigu „Lose weight, have more energy and be happier in 10 days“ (Smršavite, napunite se energijom i postanite sretniji u 10 dana).  

Najčešća pitanja i odgovori o zdravom mršavljenju

Nedugo nakon objave Glickmanove knjige, američka pop zvijezda Beyoncé izjavila je kako je smršavjela upravo uz pomoć Master Cleanse metode koja je, zahvaljujući tome, postala svjetski hit. No, istodobno su zaredala i upozorenja stručnjaka da je riječ o bizarnom trendu koji može ugroziti zdravlje.  

Što kažu zagovornici dijete s limunadom? 

Naime, metoda Master Cleanse zagovara 10-dnevni „detoks“ bez uzimanja hrane.  

Prvi jutarnji napitak je slana voda, a potom se tijekom dana ispija 6 do 12 čaša limunade s dodatkom malo javorova sirupa i kajenskog papra (začin od mljevenih ljutih papričica). Uvečer se pak pije laksativni biljni čaj od sene.  

Takvo intenzivno „čišćenje“, tvrde zagovornici, navodno pomaže tijelu da se „resetira“ i oslobodi prekomjernih kilograma, a uz to daje energiju, povećava mentalnu bistrinu i potiče na „zaokret prema zdravijoj prehrani“.   

Bez dokaza za koristi, a s dokazima za štetnost 

Nema znanstvenih dokaza da takozvana dijeta limunadom doista pročišćuje organizam niti da povoljno djeluje na zdravlje. No, postoje znanstveni dokazi da produljeni post – odnosno gladovanje – uslijed pomanjkanja esencijalnih nutrijenata može izazvati slabost, vrtoglavicu i mučninu, a u težim slučajevima i metaboličke poremećaje, uključujući to da naglo mršavljenje povećava rizik nastanka žučnih kamenaca.  

Laksativni čajevi mogu izazvati proljev, što pak može dovesti do poremećaja ravnoteže elektrolita u organizmu i dehidracije. 

Zbog premalog unosa kalorija brže se mršavi, ali smanjenje težine većinom se odnosi na gubitak tekućine. Zbog pomanjkanja nutrijenata ujedno se gubi na mišićnoj i koštanoj masi. 

Master Cleanse ne govori o zdravoj prehrani. Štoviše, navode da se „detoks“ po želji može produljiti na čak mjesec dana te da se protokol „čišćenja“ može provoditi nekoliko puta godišnje. Nakon „čišćenja“ preporučuju da se prvi dan uzima narančin sok, a drugi dan i povrtna juha. Treći dan dozvoljeno je i sirovo voće i povrće, a četvrti dan može se početi „normalno jesti“.  

Ukratko, najprije preporučuju ekstremno odricanje, a potom ne nude dovoljno razrađen prehrambeni plan.  

Odlučite se za zdravo mršavljenje 

Nutricionisti i liječnici s razlogom upozoravaju da su radikalne dijete dugoročno neodržive te da još više mogu potaknuti loše prehrambene navike.  

Želite li dobro izbalansirati tjelesnu težinu, za to je potrebna izbalansirana prehrana koja se uklapa u vaš životni stil.  

mediteranska dijeta

Dijeta po guštu nutricionista: zašto svi vole mediteransku prehranu?

Bilo da želimo izgubiti kilograme ili održati tjelesnu težinu, zdravlje je najvažnije. Mediteranska dijeta se smatra jednom od najzdravijih.

SAZNAJTE VIŠE

Postoji i niz drugih načina za lakše održavanje normalne tjelesne težine, počevši od tjelesne aktivnosti i dovoljno spavanja. Naime, regenerativni hormoni koji se izlučuju noću dok spavamo – melatonin i hormon rasta – vrlo su važni za metabolizam i normalnu regulaciju teka. Dokazano je da su osobe koje dovoljno spavaju manje sklone impulzivnom posezanju za hranom i debljanju nego kronično neispavane osobe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button