Nekategorizirano - 21. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zbog čega mogu boljeti testisi i područje oko njih?

Testisi su jajoliki organi muškog tijela koji se nalaze odmah ispod penisa. Često su područje prenesenog ili refleksnog bola iz okolnog područja, a ta prenesena bol može obuhvatiti i unutrašnju stranu bedara

bol u testisima

Mnogi živci, krvne žile i mišići prolaze kroz preponski dio muške anatomije. Stoga se istegnuća mišića ili drugi neobični osjeti mogu doživjeti intenzivnije baš u ovoj zoni blizu testisa.

Mjesto gdje osjećate bol oko testisa može vam reći puno toga o tome što je pravi razlog tog bola. Primjerice, zdravstveni problemi kao što su torzija ili rak testisa mogu biti uzrok bolnih testisa, no ovi će problemi uzrokovati i bol u preponama ili donjem dijelu abdomena, a najvjerojatnije neće stvoriti bol u bedrima ili gornjem dijelu noge.

Zapravo, glavnina bola u testisima i području s unutarnje strane bedara ne nastaje zbog uroloških razloga, već tegoba kao što su uklještenje živca, istegnuće mišića ili hernija diska. Iako ove tegobe nisu nimalo ugodne i zahtijevaju vrijeme za izlječenje, najčešće nisu ozbiljne.

Zašto se muškarci boje liječnika? Stavite zdravlje ispred straha

Bez obzira na to, uvijek se posavjetujte s vašim liječnikom kod akutnog ili kroničnog bola u testisima, posebice ako niste sigurni što je uzrok bola. Jednom kada se postavi ispravna dijagnoza, moći će se provesti i odgovarajući tretman.

Da bi vam olakšali situaciju, novinari poznatog zdravstvenog portala Healthline.com naveli su što sve može uzrokovati bol u testisima i okolnom području te kako se mogu utvrditi razlozi bola.

Koji su potencijalni uzroci bola u testisu i okolnom području?

Postoji nekoliko mogućih razloga za bol u testisu i području oko njega, posebice na unutarnjoj strani bedara. Neki se mogu razviti iznenada, bez ikakvog očitog razloga. U nastavku pročitajte više o najčešćim uzrocima bola u testisu i nozi (tj. bedru).

Ozljede

Dobijete li udarac u mošnje, vrećica koja okružuje testise odmah će prenijeti bol na testise. A bol se uslijed traume može proširiti i na abdomen te niz nogu.

Ozljeda u predjelu testisa može biti praćena i drugim simptomima:

 • krv u mokraći,
 • teškoće prilikom mokrenja,
 • vrućica,
 • otečenost testisa,
 • modrica.

Ako je ozljeda blaže prirode i bol brzo prolazi, neće vam trebati pomoć liječnika. No ako bol traje ili se simptomi pogoršavaju, posjetite vašeg liječnika što je prije moguće. Ako je bilo koje tkivo u području skrotuma teže ozlijeđeno, bit će potreban i operativni zahvat kako bi se popravila šteta. Sve u svemu, kod lagane ozljede dovoljan je odmor i hladan oblog u području skrotuma kako bi se stvari vratile u normalu.

Ukliješten ili stisnut živac

Problemi s kralježnicom mogu biti uzrok bola u testisima ili nozi, pa tako ukliješten živac u kralježničkom disku može biti razlog bola u okolnim mišićima ili organima. Uz to, ukliješten živac može uzrokovati slabost, trnce i osjećaj utrnulosti. 

Hernija diska može pritisnuti kanal kojim prolazi živac, pa bol ne mora biti lokalizirana samo na disk ili živac. Umjesto toga, bol se spušta niz zdjelicu, prepone ili unutarnju stranu bedara. Bol će uglavnom biti na istoj strani tijela na kojoj je ukliješten ili stisnut živac.

Išijas

Ishijadični živac proteže se od donjeg dijela kralježnice u područje zdjelice, pa sve do gornjeg dijela nogu. Kada je ovaj živac iritiran, može uzrokovati bol, osjećaj utrnulosti ili slabosti u leđima, preponama te, naposljetku, i u nogama.

Išijas se najčešće javlja zbog hernije diska ili koštanih izraslina, no može biti riječ i o degeneraciji diska ili spinalnoj stenozi.

Istegnuće mišića

Istegnuće mišića posljedica je preopterećenog rada mišića. Istegnuće nastaje kao rezultat ozljede ili traume te predugog naprezanja mišića bez odgovarajućeg zagrijavanja.

Istegnuće mišića u području prepona može uzrokovati bol u testisima i gornjem dijelu bedara. A može biti razlogom grčenja mišića, njihove ukočenosti ili ograničene pokretljivosti.

Preponska kila

Kila koja se javlja u abdomenu u području prepona naziva se preponska kila ili hernija. Ona nastaje kada se masno tkivo probije kroz donji abdominalni zid blizu preponskog kanala.

Simptomi preponske kile/hernije uključuju:

 • ispupčenje u preponskom području koje može biti bolno na dodir,
 • bol prilikom kašljanja, izvođenja tjelovježbe ili saginjanja,
 • osjećaj žarenja,
 • osjećaj težine u preponama,
 • oticanje skrotuma u muškaraca.

Tegoba se najčešće rješava operativnim zahvatom.

Crijevne tegobe

Crijevne tegobe kao što su opstipacija, upala divertikula, kolitis, upala potrbušnice, pa čak i upala slijepog crijeva, mogu uzrokovati prenesenu bol na testise ili donje ekstremitete. Važno je posjetiti liječnika ako sumnjate da imate neku od ovih tegoba.

Opstipacija. Čest probavni problem kojeg karakterizira otežana defekacija, tj. izostanak redovite stolice, manje od tri puta tjedno. Stalna bol u abdomenu i bol u donjem dijelu leđa samo su neki od simptoma koje možete osjetiti kod ove tegobe.

Upala divertikula. Ova česta tegoba nastaje uslijed formiranja džepova unutar probavnog trakta, najčešće u debelom crijevu. Ti se džepovi upale i inficiraju. Simptomi uključuju konstantnu bol u području abdomena.

Kolitis. Riječ je o upali debelog crijeva koja uzrokuje nelagodu i bol u području abdomena. Može biti blaga i vraćati se tijekom vremena, a može biti intenzivna i pojavljivati se naglo.

Peritonitis (upala potrbušnice). Potrbušnica je tanak sloj tkiva koji pokriva unutrašnjost abdomena i nekih organa. Upalu obično uzrokuje infekcija gljivicama ili bakterijama, a može dovesti do bola u abdomenu te donjim ekstremitetima.

Upala slijepog crijeva. Slijepo crijevo je mala vrećica (ili crvuljak) u obliku prsta, pričvršćena za debelo crijevo. Kada se blokira, u slijepom crijevu se razmnože bakterije. To vodi upali i bolnom pritisku u abdomenu, obično s donje desne strane. Crvuljak može puknuti i ako se ne tretira, omogućit će bakterijama ulazak u trbušnu šupljinu. To je vrlo ozbiljno stanje i može imati smrtni ishod. Odmah posjetite liječnika ako sumnjate na upalu slijepog crijeva.

Renalne (bubrežne) kolike

Renalne kolike osjećamo kao bol kada bubrežni kamenac blokira prolaz kroz urinarni trakt, odnosno u bubrezima, mokraćovodu, mokraćnom mjehuru ili mokraćnoj cijevi. 

Bubrežni kamenci nastaju tako što se minerali poput kalcija te mokraćna kiselina stvrdnu u kristale. Mali bubrežni kamenčići veličine zrnca soli neće uzrokovati bol te će proći kroz kanale bez problema. No veći kamenčići mogu dovesti do nastanka renalnih kolika, pogotovo ako oni uzrokuju opstrukciju u mokraćovodu ili bubregu.

Simptomi uključuju intenzivnu bol u predjelu tijela između rebara i kuka te u donjem dijelu abdomena. Bol se može proširiti i do testisa, sve do noge.

Svakako posjetite liječnika ako osjetite simptome renalne kolike ili bubrežnog kamenca.

Je li važno koji vas testis boli?

Nije neobično da je desni testis nešto veći od lijevog. Ova razlika ne upućuje na zdravstveni problem sve dok se ne pojave simptomi kao što su bol, oteklina, crvenilo ili teškoće prilikom mokrenja ili ejakulacije.

Razlike između desnog i lijevog testisa gotovo da i nema. Jedino što je lijevi malo podložniji varikokeli, uvećanju vene na skrotumu. No bol uslijed išijasa, istegnuća mišića, ozljede ili problema s kralježnicom, može nastati na bilo kojem od testisa.

Postavljanje dijagnoze

Liječnik će vam sigurno postaviti pitanja o bolu kojeg osjećate u predjelu testisa, ali i u drugim dijelovima tijela, npr. u području bedara te će vas upitati osjećate li i neke druge simptome. S obzirom na dosadašnju povijest bolesti i zdravstveno stanje, liječnik će vas podvrgnuti odgovarajućem pregledu ili testovima.

Testovi koje ćete vjerojatno trebati obaviti su:

 • analiza krvi zbog utvrđivanja moguće infekcije ili nekog drugog problema,
 • test urina koji može upućivati na prisutnost spolno prenosive bolesti,
 • ultrazvuk testisa kako bi se otkrila ozljeda ili trauma mišića.

Ako se sumnja na herniju kralježničkog diska, liječnik vas može poslati na CT sken ili magnetnu rezonanciju. Oba testa mogu otkriti ispupčenja tkiva. Rendgen neće pokazati herniju diska, no može isključiti druge potencijalne uzroke bola.

doktorica, liječnica, sistematski pregled

Bolje spriječiti nego liječiti: Sistematski pregled i sve njegove koristi

No, većina nas nema naviku odlaska na sistematski pregled. Iako se osjećamo potpuno zdravima, značaj redovitih sistematskih pregleda je...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Bol u testisima i unutarnjem dijelu bedara može nastati uslijed različitih akutnih ili kroničnih zdravstvenih tegoba. Neki problemi kao što su istegnuće mišića ili ukliještenje živca, obično prođu sami. No druga stanja, kao npr. hernija diska, zahtijevaju podrobniji tretman.

Iznenadna ili snažnija bol u predjelu testisa ili bol koju prate simptomi kao što su vrućica ili krv u mokraći, mogu zahtijevati hitnu intervenciju. U tom slučaju odmah posjetite liječnika.

U 50 posto muškaraca koji posjete liječnika zbog bola u skrotumu ne identificira se odmah uzrok problema. Zbog toga moraju proći kroz dijagnostički proces koji uključuje fizički pregled i analizu simptoma, testove krvi i urina, a u nekim slučajevima trebaju obaviti ultrazvuk testisa ili magnetnu rezonanciju.

Izvor: https://www.healthline.com/health/mens-health/pain-in-right-testicle-and-inner-thigh

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button