Zanimljivosti i savjeti - 29. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nisu opasne, ali su dosadne… kako se riješiti ušiju u kosi?

Uši napadaju djecu i odrasle, neovisno o temeljitom održavanju higijene. Novi preparati na tržištu olakšavaju borbu s ovim parazitima, ali mogu poslužiti i kao dio prevencije

Uši u kosi i kako ih se riješiti

Uši, mali paraziti koji žive na vlasištu, u kosi čovjeka, ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose bolesti, nego kvare opće raspoloženje i mogu izazvati vrlo neugodan osjećaj obilježenosti koji se često neopravdano dovodi u vezu sa socijalnim statusom.

Uši napadaju djecu i odrasle unatoč temeljitom održavanju čistoće i tjelesne higijene. Prenose se izravnim dodirom glave o glavu (kose), nemaju krila i ne mogu letjeti, niti skaču, kako se često misli. Postoji i mogućnost prijenosa i preko kapa, odjeće i svih pokrivala za glavu. 

Hrane se krvlju nekoliko puta dnevno sišući kožu glave domaćina, na kojoj potom ostaju mala ispupčenja crvenkaste boje. Na tim mjestima izazivaju neugodan svrbež te se čovjek češe, nakon čega po koži glave nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati.

Uši se pojavljuju kod više članova obitelji te je nužno sustavno pristupiti uklanjanju problema

Kako ih prepoznati?

Uši glave (Pediculus humanus capitis) su obligatni ektoparaziti koji žive na vlasištu. Imaju tri para nogu, veličine su oko 2 mm, životni vijek im je oko 30 dana, a tijekom njega ženka izlegne 200 – 300 jajašaca, treba im od 8 do 10 dana da postanu spolno zrele i nastave ciklus razmnožavanja. Gnjide su sitna, najčešće bijela jajašca veličine 0,8 x 0,3 mm čvrsto prilijepljena uz kosu. Ženka ih odlaže uz sam korijen kose, gdje ih ljepljivom supstancom zalijepi za vlas. Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti žive pokretne uši ili što je mnogo češće, samo njihova jajašca – gnjide. Najviše ih ima ondje gdje je kosa najgušća i gdje je najtoplije, dakle uz vrat i iza uha.

Ne prenose infekcije

Uši glave su samo jedna od vrsta ušiju. Na čovjekovu tijelu mogu se pronaći i tjelesne te stidne uši. Važno je razlikovati ih i primijeniti prikladne tretmane i metode za njihovo uklanjanje. Važna razlika je to što uši glave nisu prijenosnici infekcija. Također, uši glave ne mogu živjeti na životinjama, niti životinje mogu biti njihovi prijenosnici.

Kako ih se riješiti?

Roditelji najčešće dobiju poziv iz vrtića ili škole ili sami uoče neuobičajeno češanje svog djeteta. Temeljitim pregledom vlasišta potvrđuje se prisutnost ušiju. Kada se u kosi pojave uši, svakako je najvažnije prekinuti i držati pod kontrolom njihov reproduktivni ciklus, odnosno njihovo brzo razmnožavanje, a da se pri tome na bilo koji način ne dovede u pitanje zdravlje i sigurnost djeteta. 

Veliki dio preparata na tržištu još sadrži određeni udio toksičnih supstanci ili se uopće ne smiju koristiti kod jako male djece pa je potreban oprez da preparat ne bi došao u kontakt sa sluznicama oka, nosa i usta.

Postoje i nježnija rješenja. Uši se mogu mehanički ukloniti, bez opasnosti po zdravlje, češljanjem električnim češljem za eliminaciju ušiju, koji ujedno služi i kao detektor za uši u kosi. To je vrlo elegantno i efikasno rješenje jer se može preventivno koristiti i prije nego što dijete uopće dobije uši. Takva vrsta proizvoda je multifunkcionalna jer i nakon što se riješite ušiju njime možete nastaviti preventivno detektirati i uništavati uši ako ih dijete ponovo dobije u vrtiću ili školi. Električni češalj može koristiti cijela obitelj, što ga čini korisnim proizvodom u borbi protiv uši i gnjida.

>>Ponekad je pravi izazov riješiti se gnjida i ušiju, ali i zaštititi se od ponovne zaraze tim malim parazitima koji žive isključivo na vlasištu čovjeka i najčešće se javljaju u vrtićima i školama.<<

Što učiniti s gnjidama?

Gnjide treba mehanički ukloniti pomoću vrlo gustog, po mogućnosti kvalitetnog metalnog češlja za iščešljavanje gnjida i ušiju, a postupak je efikasniji i mnogo lakši ako se pritom koristi šampon za iščešljavanje koji služi upravo za otapanje i slabljenje ljepila kojim su gnjide pričvršćene uz vlas. Bitno je da šampon ne sadrži toksične sastojke pa se može primjenjivati svaki dan i kod jako male djece.

Kosu treba iščešljavati temeljito, pramen po pramen, a uši i gnjide ukloniti s češlja da ne bi došlo do prijenosa na drugi dio kose. Zbog svoje vrlo kvalitetne i čvrste konstrukcije, metalni se češljevi mogu opetovano čistiti iskuhavanjem, što je vrlo poželjno nakon svake upotrebe.

Postoji i prevencija

Velika većina roditelja još nije upoznata da postoji i mogućnost prevencije od zaraze ušima. Na tržištu postoje sredstva u spreju koja 24 sata štite, odnosno odbijaju (repelenti) uši da uđu u kosu. Vrlo se jednostavno koriste tako što se kosa poprska i raščešlja. Sredstva ne smiju biti toksična i radi djece je važno da imaju ugodan miris. 

Uši su vrlo otporne i nije ih se lako riješiti. U pravilu, ne postoji brzo i trenutačno rješenje. Često se pojavljuju kod više članova obitelji te je nužno sustavno pristupiti uklanjanju problema. Od velike je pomoći ako se cijela obitelj uključi jer se treba usredotočiti ne samo na vlasište s ušima, nego i na okolinu.

Odvojite vrijeme za razgovor s djetetom i nemojte osjećati krivnju ni vi ni dijete jer dobiti uši je najnormalnija pojava današnjice. Nije sramota imati uši, ali zadržati ih predstavlja opterećenje i stvara neugodu te ih se treba što prije riješiti. Također, ako se uši primijete kod kuće, nužno je obavijestiti odgojiteljice u vrtiću ili učiteljice u školi da ne bi došlo do takozvanog ping-pong efekta, odnosno kontinuiranog vraćanja problema. Uši neće proći same od sebe i nisu problem koji treba skrivati, nego ga treba riješiti. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button