Koža, kosa i nokti - 1. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Poliklinika Manola, ADIVA Plus sadržaj

Kožu oko očiju treba znati njegovati

Koža vjeđa ubraja se u najtanje dijelove kože ljudskog tijela, zbog čega je izrazito osjetljiva te zahtijeva posebnu pažnju i njegu

njega koze oko ociju

Zbog specifičnosti građe, vrlo je važno čistiti ju i njegovati specifičnim preparatima namijenjenim isključivo za ovo područje.

Znaci umora, podočnjaci, bore,  otok i upala vjeđa, problemi su koji nas posebno smetaju jer su oči značajne u komunikaciji, pa su promjene na njima lako uočljive.

Za žene koje nikad nemaju vremena: 4 osnovna koraka njege kože

Podočnjaci

Podočnjaci se često pojavljuju nasljedno, kod osoba tamnog tipa kože i kod nekih bolesti. Postaju izraženiji s godinama jer koža vjeđa postaje tanja, prozirnija za male krvne žile smještene neposredno ispod površine. Make-up može pomoći u ranim stadijima.

Ako je riječ o blago naglašenoj pigmentaciji, preporučuju se lagane, tekuće teksture korektora. Ako su podočnjaci naglašeni, preporučuju se teže, kremaste teksture. Preparati za posvjetljivanje koji sadrže hidrokinon ili kojičnu kiselinu s dodatkom vitamina C, K i E, vrlo su učinkoviti u posvjetljivanju podočnjaka. Kofein kao sastojak također pomaže, potičući konstrikciju (stiskanje) krvnih žila. I kemijski pilinzi pokazuju iznimno dobar učinak na ovom području.

Oticanje vjeđa

Edem vjeđa je stanje u kojem dolazi do nakupljanja tekućine oko očiju. Može nastati kao posljedica alergijske reakcije na hranu, na lijekove ili na inhalacijske alergene (pelud, perje, prašina, životinjska dlaka). Može biti i znak pojačane funkcije štitnjače, nepravilnog rada bubrega, prehlade, sinusitisa ili  infekcije oka.

Kako bi se postavila ispravna dijagnoza i, shodno tome prilagodilo liječenje, vrlo je bitno dobiti detaljne informacije o oticanju (jutro, noć), prehrani, navikama (pušenje, alkohol, količina sna), lijekovima, radnoj sredini (klimatizacija), boravku u prirodi, kontaktu sa životinjama te postojanju drugih bolesti.

Upala kože oko očiju

Dermatitis (upala) vjeđa je upala kože oko očiju. Najčešće je posljedica kontaktne alergijske reakcije na kozmetičke preparate koji se koriste u svakodnevnoj njezi. Pritom treba obratiti pažnju na preparate za skidanje šminke, preparate za jutarnju/večernju njegu, kao i na make-up za oči. Kapi za oči također mogu uzrokovati alergijski dermatitis. Osim alergijske reakcije, uzrok dermatitisa vjeđa mogu biti iritacija (npr. leće), seboreični dermatitis ili psorijaza.

Starenje kože oko očiju

Starenje kože nastaje kao posljedica hormonalnih i vanjskih utjecaja, a dovodi do smanjenja elastičnosti kože i stanjenja epidermisa. Koža postaje suha, smanjuje se količina potkožnog masnog tkiva i žlijezda lojnica.

Ubrzanom starenju pridonosi kronično izlaganje suncu (tzv. photoaging). Kod osoba koje su veći dio života bile izložene suncu, znatno je smanjena količina kolagena, što za posljedicu ima ranu pojavu bora i kapilara te stvaranje viška kože. Bore oko očiju u ranom je stadiju moguće korigirati primjenom preparata koji sadrže retinoičnu kiselinu, C, E i K vitamin te hijaluronsku kiselinu. Vrlo je važno odgovarajuće štititi ovo područje od sunca (kreme sa zaštitnim faktorom te kvalitetne sunčane naočale). Pilinzi s trikloroctenom kiselinom, tretmani dermarollerom ili radiofrekvencijom, predstavljaju vrlo učinkovite nekirurške anti-age metode .

Prorjeđenje trepavica

Tijekom godina dolazi i do prorjeđenja trepavica što posebice smeta osobama koje su u mladosti imale naglašene, guste i dugačke trepavice. Kako bi se zaustavilo ispadanje trepavica, potrebno je brižno, odgovarajućim preparatima, uklanjati šminku, koristiti maskare koje ne izazivaju alergijske reakcije te njegovati trepavice preparatima koji sadrže ramnozu, ceramide, vitamin E i pantenol.

masaza lica tretman akne oziljci bore lice

Koristi masaže lica i kako se ispravno masirati

Masaža lica je tretman kojeg možete obaviti sami ili u salonu. Tehnike uključuju stimulaciju zgrčenih mišića na licu, vratu...

SAZNAJTE VIŠE

S ciljem oporavka trepavica ne preporučuje ih se mehanički traumatizirati (uvijanje, ugradnja umjetnih trepavica). Sa sastojcima seruma za poticanje rasta trepavica treba biti oprezan, posebno kada je riječ o sastojku isopropyl cloprostenate jer se smatra da je identičan prostaglandinu koji se nalazi u kapljicama za liječenje glaukoma. Stoga nije pogodan za dugotrajnu primjenu bez liječničkog nadzora.

Više savjeta za njegu i odgodu starenja područja oko očiju potražite na stranicama Poliklinike Manola.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button