Koža, kosa i nokti - 20. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

4 jako dobra razloga zašto ne nabaciti boju u solariju prije odlaska na more

Kako bi postigle preplanulu put mnoge pripadnice nježnijeg spola čine sve što je u njihovoj moći – od prženja na suncu do umjetnog sunčanja. Ako i vaše ljeto ne počinje bez odlaska u solarij, nakon što ovo pročitate, možda više neće...

solarij, sunčanje

Razgolićavanjem u oskudnije odjevne kombinacije preplanuli ten postaje univerzalna želja, posebno onih koji nemaju priliku provesti nekoliko dana na plaži.

Solarij se tada nameće kao jednostavna metoda koja će potamniti kožu bez izlaganja sunčevoj svjetlosti. No, koliko su sigurne kabine za sunčanje i koje sve negativne efekte skriva atraktivna brončana put iz solarija?

Rak kože

Prije se smatralo da jedino UVB zračenje izaziva melanom, no postalo je jasno i da su UVA zrake, one odgovorne za preplanulu put opasne, i da mogu doprinijeti nastanku raka kože. Solariji emitiraju uglavnom UVA zrake, a njihove se vrijednosti mogu uspoređivati s najsnažnijim podnevnim suncem za koje i ptice na grani znaju da je potrebno, pod svaku cijenu izbjegavati. Kada je koža izložena UV zračenju, organizam proizvodi enzime koji će zacijeliti štetu. Međutim, neće svi enzimi spremno prionuti obnovi kože, neki će mutirati i povećati rizik za obolijevanja od različitih vrsta raka kože, kao i onog najopasnijeg – melanoma.

>>Pocrnite pametno: Izbjegnite ružne mrlje i pripazite na parfem, kremu i sapun… Detaljnije se informirajte ovdje…<<

Korištenje solarija prije 35. godine povećava rizik od razvoja melanoma za 75 posto, pokazuju svjetska istraživanja. Kako su pod povećanim rizikom mlađe osobe, brojne su države maloljetnicima zabranile upotrebu solarija u kozmetičke svrhe. Među prvim državama koje su to učinile su Australija, Francuska i Brazil,  a njihov primjer popratile su i Španjolska, Njemačka, Belgija, Austrija, Engleska… Neke od navedenih država uvele su restrikciju korištenja solarija ne samo mladima već i sobama s tipom kože I, kao i ograničeno vrijeme izlaganja i učestalosti ponovnih odlazaka u solarij.

Problemi s očima

UV zrake ne utječu samo na kožu, već i na zdravlje očiju. Rak očiju je rijetka ali potencijalna opasnost koja prijeti od pretjeranog izlaganja UV zrakama u solariju. Drugi se problemi s očima mogu liječiti, poput fotokeratitisa, fotokonjunktivitisa, upale rožnice i spojnice oka. A, mogući su i kronični problemi, kao što je mrena ili katarakta, bolest koja izaziva zamućenje i pogoršanje vida.

>>6 pravila za njegu zrele kože uz koja ćete se pomladiti u nekoliko tjedana… Jednim klikom doznajte o kojim pravilima se radi<<

Starenje kože

Preplanula put i opekline uzrokuju fotostarenje, termin koji se odnosi na preuranjeno starenje kože uzorkovano UVA zračenjem koje prodire u dublje slojeve kože. Neki od najčešćih simptoma su bore, pigmentacijske mrlje, manjak elastičnosti i opuštenost kože. Čak i korištenje zaštitnih sredstava i skraćenje vremena provedenog u solariju neće u cijelosti zaštititi kožu od oštećenja i starenja. Naime kratko, intenzivno izlaganje UV zrakama, kakvo je u solariju, najbrži  je način da dobijete bore i ostale neželjene nuspojave starenja.

Ostali rizici

Solariji koji su dovoljno dobro očišćeni i dezinficirani između korištenja mogu biti prijenosnici bolesti kao što su neke vrste stafilokoknih infekcija i seksualno prijenosne bolesti. Pretjerano izlaganje umjetnim UV zrakama može utjecati i na imunosni sustav čineći nas podložnijima bolestima.

Nikako ne biste smjeli ići u solarij ako:

  • ste mlađi od 18 godina
  • imate svijetlu, vrlo svijetlu put ili pjegice
  • imate puno madeža
  • ste imali karcinom kože
  • imate povijest karcinoma kože u obiteljskoj anamnezi
  • ako uzimate lijekove koji povećavaju fotoosjetljivost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button