Rekreacija i fitness - 6. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Sportska anemija: kako intenzivna tjelovježba utječe na krv sportaša

Intenzivan fizički trening može dovesti do razvoja anemije ili pogoršanja postojeće, a kod sportaša je moguća i pojava takozvane „lažne anemije“. Anemija ozbiljno ugrožava sportsku izvedbu i narušava kvalitetu života, stoga je vrlo važno pridržavati se plana liječenja

sportska anemija

Sportašima, a posebno trkačima dugoprugašima, poznato je već godinama da dugotrajno fizičko opterećenje može dovesti do anemije. Poveznica između sporta i anemije doista postoji, pa se je tako udomaćio i naziv „sportska anemija“.

Anemija je stanje sa smanjenom koncentracijom hemoglobina u eritrocitima (crvenim krvnim stanicama) kojem je osnovna funkcija prijenos kisika iz pluća u tkiva. Mnogo je mogućih uzroka anemije. Međutim, studije pokazuju da je više od polovice svih slučajeva anemije povezano s niskom razinom željeza u tijelu koje je neophodno za proizvodnju hemoglobina, a zbog toga se smanjuje i broj eritrocita.

POGLEDAJTE PODCAST MOĆ ŽELJEZA

Anemija i uzroci anemije u sportaša

U nekim slučajevima, sportaši mogu imati takozvanu „lažnu anemiju“. To se događa kada je razina eritrocita normalna ili čak malo povećana kod sportaša, ali je količina tekućine u krvotoku značajno povećana zbog promjena izazvanih vježbanjem. Dodatna tekućina razrjeđuje krv, zbog čega hematokrit (postotak koncentracije eritrocita u krvi) izgleda niže od normalnog. Iako će se i to zvati „sportskom anemijom“, ovo stanje ipak nije prava anemija, budući da sportaš ima dovoljno crvenih krvnih stanica za prijenos normalne količine kisika u tijelu.

Također je moguće da intenzivan fizički trening dovede do anemije kroz nekoliko različitih mehanizama. Sportaši mogu imati i pravu anemiju, koju kod nekih osoba može uzrokovati ili pogoršati intenzivan fizički trening. To se može dogoditi na nekoliko različitih načina, uključujući hemolizu, hematuriju, gastrointestinalno krvarenje i upale.

Hemoliza

Hemoliza je razgradnja, odnosno raspadanje eritrocita. Kada se eritrociti razgrađuju brže nego što se mogu nadoknaditi, dolazi do anemije. U sportu do hemolize može doći zbog:

  • Ponavljajućih trauma: kada stopala opetovano udaraju o tlo tijekom trčanja ili drugih sportskih aktivnosti, može doći do pucanja u kapilarama (vrlo malim krvnim žilama) stopala i propadanja eritrocita.
  • Vazokonstrikcija: tijekom intenzivne vježbe, krvne žile u mišićima se šire. Pritom je protok krvi u nekim drugim područjima, kao što su bubrezi, ozbiljno smanjen kako bi se dao prioritet mišićima. U područjima gdje su krvne žile izrazito sužene, može doći do propadanja eritrocita.
  • Metaboličke promjene: tijekom intenzivnog vježbanja dolazi do raznih promjena u kemijskom sastavu krvi. Povećava se razina kiseline u krvi i raste razina adrenalina. Tjelesna temperatura također raste, a dolazi i do smanjenja razine kolesterola u krvi. Sve ove promjene čine eritrocite krhkijima i osjetljivijima na oštećenja.

Hematurija

Ovo stanje nastaje kada se zdravi eritrociti izlučuju urinom. Uglavnom je uzrokovano sljedećim čimbenicima:

  • Izravan udarac i trauma bubrega – može se pojaviti u sportovima poput nogometa i hrvanja gdje je povećan rizik od izravnih udaraca u područje bubrega (u sredini leđa). To može oštetiti ove organe i dovesti do krvarenja.
  • Ponavljajući udarci na stijenku mokraćnog mjehura i njegovu bazu tijekom trčanja ili plivanja, zbog čega mogu nastati ozljede i krvarenje.

Gastrointestinalno krvarenje

Utvrđeno je da naporna tjelovježba može dovesti do oštećenja probavnog sustava. To se događa zbog ozbiljnog smanjenja dotoka krvi u probavni trakt tijekom vježbanja, zajedno s biokemijskim promjenama izazvanima vježbanjem. S vremenom se sluznica probavnog trakta može oštetiti, što dovodi do unutarnjeg krvarenja. Čak i ako je ovo krvarenje vrlo malo i nije vidljivo, gubitak krvi kroz crijeva može na kraju dovesti do anemije.

Upala

Intenzivna tjelovježba uzrokuje upalu u cijelom tijelu koja ometa sposobnost organizma da koristi željezo za stvaranje crvenih krvnih stanica; tako može doći do anemije. Također može smanjiti sposobnost tijela da apsorbira željezo u probavnom sustavu, što može iscrpiti zalihe željeza i dovesti do anemije uzrokovane nedostatkom željeza.

Simptomi sportske anemije

Simptomi anemije su slični, bez obzira na uzrok. Oni mogu uključivati:

  • smanjenje izdržljivosti – možda nećete moći vježbati onoliko dugo koliko ste vježbali prije,
  • kronični umor koji može otežati naporno vježbanje,
  • razdražljivost,
  • nepravilan rad srca – osjećaj lupanja srca u prsima ili ubrzanog rada, što može više doći do izražaja tijekom tjelovježbe,
  • probleme s koncentracijom.

Osjetite li bilo koji od ovih simptoma, odmah razgovarajte sa svojim liječnikom. Čak i ako ste uvjereni da je riječ o anemiji, važno je da nikada ne uzimate nikakve lijekove, uključujući dodatke željeza, bez savjetovanja s liječnikom. U nekim slučajevima, anemija može biti znak ozbiljne osnovne bolesti, stoga je važno da dobijete stručnu liječničku procjenu prije nego počnete liječiti svoje stanje.

Tko je izložen većem riziku od sportske anemije?

Općenito, sportašice imaju povećan rizik od anemije jer žene gube krv tijekom menstruacije. Trudne sportašice također su pod velikim rizikom jer trudnoća koristi mnogo željeza.

Većem riziku od razvoja anemije izazvane sportom možete biti izloženi i ako vam je dijagnosticirano neko drugo kronično stanje, kao što su rak, bolesti bubrega, jetre ili štitnjače ili upalne bolesti crijeva poput ulceroznog kolitisa.

Mogućnosti liječenja sportske anemije

Ako imate anemiju, liječenje će ovisiti o specifičnom uzroku. Neke od opcija liječenja mogu uključivati promjenu prehrane, uzimanje suplemenata željeza, promjenu obuće, zdrave obrasce kretanja i umjerenost u vježbanju.

Ako su vam razine željeza niske, to biste mogli riješiti povećanjem unosa namirnica bogatih željezom kao što su meso, riba, mahunarke i tamnozeleno lisnato povrće. Također biste mogli imati koristi ako povećate unos namirnica koje sadrže nutrijente poput folata i vitamina B12. Vaš liječnik svakako će vam savjetovati i koji su dodaci prehrani sa željezom najbolji izbor za vas.

Ako sport kojim se bavite uključuje trčanje ili druge aktivnosti koje izazivaju stalne udarce na tabane, tada nošenje obuće koja pravilno amortizira udarce i podupire vaša stopala može pomoći u zaštiti vaših eritrocita od propadanja.

U nekim slučajevima možda ćete moći smanjiti utjecaj intenzivnog treninga na tijelo promjenom načina na koji se bavite sportom, što također može pomoći u zaštiti vaših crvenih krvnih stanica od propadanja, stoga potražite savjet stručnjaka za sportsku medicinu.

PROMO
blueiron zeljezo umor imunitet anemija mineral

Blueiron: vaša dnevna doza nordijske vitalnosti

Željezo je prijeko potreban mineral u prehrani, a pomaže smanjiti umor, ojačati imunitet te potpomaže pohranu i prijenos kisika...

SAZNAJTE VIŠE

Također ćete možda morati razmisliti o smanjenju intenziteta vašeg fizičkog treninga kako biste omogućili tijelu u oporavku razine eritrocita.

Važno je uzeti u obzir da ne uključuju svi slučajevi „sportske anemije“ pravu anemiju. Dakle, ako razvijete simptome zbog povećane količine tekućine u krvi, u tom slučaju možda neće biti potrebno nikakvo liječenje.

Oporavak od sportske anemije

Vrijeme potrebno za oporavak od sportske anemije ovisi o specifičnom uzroku i ozbiljnosti stanja. Mogu proći tjedni, pa i mjeseci da se razine eritrocita vrate u normalu. Važno je nastaviti pridržavati se zadanog plana liječenja – nakon što se riješi vaša anemija, vjerojatno ćete osjetiti poboljšanje u sportskoj izvedbi, kao i u kvaliteti života.

Korišten izvor: Health Match

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button