Psiha i emocije - 29. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

3 dobre i 3 loše strane ozbiljnosti

Ozbiljnost nipošto nije negativna osobina, niti su ozbiljne osobe lišene životnih radosti kako biste možda mogli pomisliti. Pa ipak, sve čega ima previše, može donijeti teškoće, tako i „višak ozbiljnosti“

ozbiljnost-karakter

Često je u društvenim prilikama, više nego ozbiljnost, na cijeni lepršavost i zaigran duh. Zaigrane i lepršave osobe općenito pozitivno utječu na naše raspoloženje, stoga je jasno zašto često radije biramo njihovo društvo, nego vrlo ozbiljnih osoba.

Što znači biti ozbiljan?

U psihološkim terminima, nema specifične definicije „ozbiljne osobe“ jer to može varirati ovisno o kontekstu i interpretaciji. Općenito govoreći, mogli bismo reći kako je ozbiljnost jedna od osobina ličnosti koja se ogleda u tome koliko je netko sklon ozbiljno pristupati životu, obvezama i odgovornostima.

Stručni savjeti za vježbanje pozitivnog razmišljanja

Osobe koje su ozbiljne često su i organizirane, odgovorne i posvećene svojim ciljevima. Ozbiljnost kao osobina ličnosti može utjecati na način na koji osoba komunicira, kako se ponaša u različitim situacijama i kako upravlja svojim obavezama.

Pozitivne strane ozbiljnosti

Prema istraživanjima, ozbiljnost ima mnoge pozitivne elemente, kao što su:

  • Viša razina produktivnosti: ozbiljne osobe su često fokusirane na svoje ciljeve i obaveze, što ih čini sklonima visokoj produktivnosti.
  • Pouzdanost: ozbiljnost je često povezana s visokim stupnjem pouzdanosti i odgovornosti u obavljanju obaveza i održavanju datih obećanja.
  • Duboko razmišljanje: ozbiljne osobe često pokazuju sklonost dubokom razmišljanju, introspekciji i analizi, što može dovesti do dubljeg razumijevanja sebe i svijeta oko sebe.

Negativne strane ozbiljnosti

Ipak, kao i u svemu u životu, ako nečega ima previše, odnosno ako je izvan balansa, tada može doći do poteškoća. Kao što pretjerana zaigranost lako može prerasti u neozbiljnost ili nedosljednost, tako vrlo visoka razina ozbiljnosti može biti povezana s negativnim ishodima poput:

  • Više razine stresa: osobe koje su vrlo ozbiljne često su podložne stresu zbog visokih standarda koje postavljaju za sebe i druge.
  • Manjak fleksibilnosti: prevelika ozbiljnost može dovesti do manjka fleksibilnosti i otvorenosti prema spontanosti i promjenama, što može ograničiti kreativnost i inovativnost.
  • Socijalna distanca: osobe koje su vrlo ozbiljne mogu pokazivati tendenciju ka distanciranju od drugih i izbjegavanju nekih društvenih interakcija, što može negativno utjecati na njihove interpersonalne odnose.
negativne i pozitivne misli

Snaga misli: Što kada negativne misli nadjačaju pozitivne?

Negativne misli mogu imati snažniji utjecaj na nas zbog evolucijske važnosti za preživljavanje, to ne umanjuje važnost pozitivnih misli.

SAZNAJTE VIŠE

Nije sve u ozbiljnosti…

Važno je naglasiti da biti ozbiljan predstavlja samo jednu facetu (potkategoriju) osobnosti i ne ukazuje nužno na nedostatak užitka u životu, kako bi se za ozbiljne ljude laički moglo pomisliti.

Različite osobine ličnosti doprinose složenosti psihološke strukture pojedinca, a biti ozbiljan može imati i pozitivne i negativne aspekte, ovisno o kontekstu i općem psihološkom stanju osobe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button