Probava - 13. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Reagirajte na vrijeme: Neka vam godišnji odmor ne kvare probavne smetnje!

Toplo doba godine nerijetko je u znaku probavnih smetnji od kojih je najčešća, a ujedno i najneugodnija smetnja – proljev

ljeto bez probavnih smetnji

Svako godišnje doba ima svoje ljepote, ali i svoje lošije strane. Osim tipično sezonskih zdravstvenih problema poput gripe zimi ili primjerice sunčanice ljeti, postoje i one tegobe koje nisu specifično vezane uz samo godišnje doba, ali se u određenom razdoblju češće pojavljuju.

Nažalost, toplo doba godine je nerijetko znaku probavnih smetnji, a mnoge će iznenaditi upravo na godišnjem odmoru kad promjene način i vrstu prehranue, izlože se stresu putovanja, i slično.

S druge strane, tijekom ljetnih mjeseci česte su i crijevne virusne infekcije kao i trovanja hranom. Virusne infekcije koje mnogi zovu „trbušna gripa“, a u čijoj podlozi leže enterovirusi najčešće se viđaju među djecom. Ona još nemaju dobro razvijene higijenske navike, a ponajprije se to odnosi na pranje ruku, i u bliskijem su međusobnom kontaktu, direktno ili preko zajedničkih predmeta.

Oprez zbog dehidracije

Govoreći općenito, češći uzrok probavnih smetnji su trovanja hranom zbog brže kvarljivosti hrane na visokim temperaturama. Pritom su na listi „krivaca“ bakterije  Salmonella, Campylobacter jejuni, Shigella i Escherichia coli. Njihov su izvor poglavito namirnice podrijetlom od bolesne životinje, ali izvor mogu biti i zaražene osobe koje prljavim rukama obrađuju  hranu. Ukoliko namirnica nije čuvana na odgovarajući način, ako nije temeljito oprana, dobro kuhana ili pečena (odnosno termički obrađena) bakterije se dovoljno razmnože da mogu uzrokovati infekcije kod osoba koje konzumiraju takve namirnice.

Neovisno o uzroku zbog kojeg se proljev javio, svakako treba pripaziti na dovoljan unos tekućine kako bismo bili pošteđeni dehidracije. To je posebno važno kada se govori o djeci i starijim osobama, pa gubitak tekućine svakako treba nadoknaditi postupkom rehidracije, pijenjem tekućine (voda, čaj, juha…) odnosno pomoću oralne rehidracijske otopine. Po pitanju prehrane, danas se više ne inzistira na posebnoj dijeti, već je potrebno samo izbjegavati svježe voće i povrće te voćne sokove, a u prehranu uvrstiti i probiotike koji mogu pomoći u obnovi crijevne mikrobiote. Liječenje, naravno, uvijek ovisi o uzroku proljeva, pa će liječnik propisati odgovarajuću terapiju.

Neovisno o uzroku zbog kojeg se proljev javio, svakako treba pripaziti na dovoljan unos tekućine kako bismo bili pošteđeni dehidracije

Brza i učinkovita pomoć

Kao dragocjena pomoć za kratkotrajno simptomatsko liječenje akutnog proljeva kada ne postoji specifična terapija njegova uzroka, koristi se lijek loperamid koji poboljšava simptome već unutar 12 sati.  On smanjuje urgentnost, učestalost stolice te gubitak vode i elektrolita, a povećava konzistenciju stolice. Loperamid je aktivna tvar i u lijeku Lopedium® acut koji mogu koristiti, osim odraslih, i djeca starija od 12 godina. Odrasli uzimaju dvije kapsule jednokratno, a po potrebi mogu nastaviti s jednom kapsulom nakon svake tekuće stolice, dok djeca uzimaju jednokratno jednu kapsulu, a potom po potrebi također uzimaju po jednu kapsulu nakon svake tekuće stolice. Samoliječenje može trajati samo dva dana, dok se liječenje dulje od 2 dana provodi samo ako to propiše liječnik i uz medicinski nadzor.

Glavni put za borbu protiv ljetnih probavnih smetnji je prevencija, a s tim ciljem se preporučuju pojačane higijenske mjere (posebno pranje ruku; uvijek imajte uz sebe vlažne i suhe maramice!), dobra termička obrada hrane te pojačan oprez zbog kvarljivosti namirnica (od njihove kupovine do pripreme i pohranjivanja). Pijte veće količine tekućine i čuvajte se izlaganja jakom suncu. Uz malo opreza probavne smetnje vam neće kvariti ljeto.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button