Odmor i putovanja - 12. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Ljubljana: Romantična šetnja malom, a ipak tako velikom metropolom

Udaljena samo 130 kilometara od glavnog grada Lijepe Naše, Ljubljana je idealna destinacija za vikend-putovanja. U laganoj šetnji njenim ulicama doživjet ćete pravo bogatstvo kulturnih sadržaja koje nudi ova mala, a opet velika europska metropola

ljubljana, slovenija, šetnja ljubljanom

Da biste posjetili Ljubljanu, zaista ne treba poseban razlog. Kako je riječ o glavnom i najvećem gradu susjedne države, od Zagreba udaljenom oko 130 kilometara, pravo pitanje je zašto ne posjetiti grad koji je tako blizu i u kojem se zacijelo ima što vidjeti.

Autocestom u Ljubljanu dolazimo vrlo brzo, mnogo brže nego u mnoge dijelove Lijepe Naše. Ljubljana je, zapravo, idealna destinacija za vikend-putovanja, idealan spoj bogatstva sadržaja koje nude glavni gradovi s humanošću malog grada u kojem ne moramo izgubiti pola dana da bismo došli s jednog kraja na drugi. Sa svojih nešto manje od 300.000 stanovnika, grad se smjestio u srcu Slovenije na obalama rječice Ljubljanice, pritoka Save. Ljubljana je prošarana povijesnom i kulturnom baštinom pa zanimljive objekte nalazimo na svakom koraku. Također je vrlo živa suvremena kultura uličnih performera, a turistički vodiči grad prezentiraju kao grad kulture, u kojem kultura nije elitistička razonoda, nego način života. Također napominju kako je svoj identitet, unatoč snažnim i raznolikim utjecajima okolnih društava, grad sačuvao upravo njegovanjem vlastite kulture i umjetnosti.

Romantična stara jezgra

Obilazimo ljubljanskog zmaja, simbol grada i motiv s gradskog grba, uz kojeg je vezana legenda o Jazonu i Argonautima i njihovoj potrazi za blagom. Kako to obično biva, glavni pečat obilasku Ljubljane daje centar grada, njegove pješačke zone s mnoštvom sadržaja. Centralna točka grada je Prešernov trg, glavno mjesto sastajanja, festivala, Ljubljanskog karnevala, kao i drugih društvenih događanja poput manifestacija i prosvjeda. Na trgu se uz franjevačku crkvu nalazi i možda najpoznatija gradska lokacija – Tromostovje, mali kompleks triju mostova koji premošćuju Ljubljanicu. Iznad stare jezgre grada nadvio se Stari grad koji je u srednjem vijeku bio sjedište obitelji Spanheim.

Tvrđava je tijekom povijesti bila mnogo puta nadograđivana i rekonstruirana, a doživjela je i brojne prenamjene. Danas je Stari grad jedna od glavnih turističkih atrakcija grada i mjesto održavanja brojnih kulturnih događanja. Sa zidina utvrde pruža se spektakularan pogled na cijelu Ljubljanu, kao i na alpske, snijegom pokrivene vrhunce koji se naziru u daljini. Uz navedeno, Ljubljanu krase i objekti kakve ćemo naći u mnogim gradovima kao što su katedrala, gradska vijećnica, Opera…

>>Ljetovanje bez pratnje može vam poslužiti za upoznavanje prikladne osobe s kojom ćete htjeti poći na iduće putovanje, no nije isključeno da će vam ovakav stil odmaranja odgovarati dugoročno.<<

Slovenska kulturna metropola

Kao suprotnost ljupkom Prešernovu trgu, najveći gradski trg, Trg republike, dio je socrealističkog urbanog pejzaža nad kojim stražare zgrada parlamenta i Cankarjev dom. Ljubljana je, naravno, i slovenska kulturna metropola. Grad vrvi muzejima, a popis ćete lako naći u turističkim brošurama i web stranicama grada. Mi ćemo samo izdvojiti jednu atrakciju koja se redovito nalazi u programima naših školskih ekskurzija koje kao destinaciju imaju Ljubljanu. To je Hiša eksperimentov (Kuća eksperimenata), jedinstven znanstveni muzejski centar koji sadrži oko 50 eksperimenata s detaljnim uputama za posjetitelje. Svakako ga posjetite, posebno ako grad posjetite s djecom. Najpopularniji i najveći gradski park je Tivoli, koji će vam pružiti vrhunski hortikulturni doživljaj i idealan je ambijent za odmor umornih nogu nakon pješačkog obilaska grada.

Zemlja prirodnih fenomena

Kako je Slovenija, kao i Hrvatska, zemlja velike gustoće prirodnih fenomena, uz posjet Ljubljani predlažemo i obilazak jednog od njih. Na svega 50-ak kilometara od grada nalazi se jedna od vrhunskih, ne samo slovenskih nego i europskih prirodnih atrakcija – Postojnska jama. Grandiozna spilja sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Spilja se obilazi vlakićem i pješice, a nevjerojatne dimenzije, bogatstvo spiljskih ukrasa i turistička uređenost jamče vrhunski doživljaj. Bliži se zima i sezona skijanja, a Slovenija je mala alpska zemlja pa su i najudaljenija skijališta tek na sat vremena vožnje od Ljubljane. Ako zimujete u Sloveniji, preporučujemo vam da jedan dan odvojite za razgled ovog lijepog grada koji možda malo zanemarujemo jer nam je blizu, te ga, kao i mnoge druge ljepote koje su nam pod nosom, previđamo gledajući u daljinu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button