Odmor i putovanja - 6. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Berat: Grad tisuću prozora

Južna Albanija dom je UNESCO-vog bisera, grada Berata, u kojem se skladno nadopunjuju prošlost i sadašnjost

Berat Albanija UNESCO

Na putničkoj bucket listi većine ljubitelja kulture i povijesti sigurno se nalazi i jedan od najljepših i najtoplijih gradova Albanije – Berat. Taj grad podno planine Tomorr, uz kojeg vijuga rijeka Osum, štiti i UNESCO. Ne bez razloga. Jedinstven je po mnogočemu, a razvio se iz temelja starog grčkog grada.

O dugoj povijesti Berata, jednog od najstarijih neprekidno naseljenih gradova na svijetu, danas svjedoče stare freske i ikone. Istražite taj grad-muzej i ušećite u labirint kamenih uličica s tradicijskim bijelim osmanskim kućama. Pogledate li ih isprva izdaleka, bit će vam jasno zašto Berat nazivaju gradom tisuću prozora.

Tragom povijesti i kulture

Glavna sezona u gradu traje od lipnja do kolovoza, a poželite li ga istraživati u vrijeme manjih gužvi, uputite se u Berat izvan sezone. Tri dana bit će sasvim dovoljna za doživjeti ono najbolje od Berata. Među njima je i dvorac Berat, najveći dvorac Albanije, koji unutar svojih čvrstih zidina čuva prostrani kompleks nekad sastavljen od kamenih uličica, kuća i bizantskih crkava te ruševina iz raznih razdoblja povijesti. Mnoge obitelji i danas žive u starim kamenim kućama unutar zidina utvrde te joj daju posebnu živost. Neke su kuće pretvorene u smještajne kapacitete, restorane i suvenirnice čije zidove nerijetko krase stari orijentalni tepisi, predmeti od čipke i razne rukotvorine. Uobičajen je prizor tamo vidjeti pastira na ispaši s ovcama, djecu kako igraju nogomet na ulici i žene koje ispred svojih kuća prodaju čipku i stolnjake.

banner-tipTravel-730x438px-10-2020-HR+INO

Vrijedi obići i crkvu Svetog Trojstva, Ikonografski muzej Onufri s očuvanim ikonama i umjetničkim djelima spašenim iz ruševina nekadašnjih crkava i džamija te Etnografski muzej, smješten u veličanstvenoj osmanskoj kući. Prijeđite preko nekad drvenog, danas kamenog mosta Gorica koji povezuje dva dijela grada: Mangalemi (nekadašnju osmansku četvrt) i Goricu (nekadašnju kršćansku četvrt). Za završni dojam, uspnite se na brdo Gorica. Putem ćete uživati u pogledu na Mangalemijeve kuće i dvorac Berat.

Okusi Berata

Berat ne napuštajte bez kušanja nekog od tradicijskih jela: fergese (zapečena paprika, rajčica i sir), burek od bundeve (sezonsko jelo), piletina kuhana u jogurtu, svinjetina kuhana u glinenoj posudi, domaće kobasice, odrezak Berati (svinjetina punjena tvrdim sirom), pispili (pita od špinata s bazom od kukuruznog kruha)… Salata od bijelog graha s kiselim krastavcima, peršinom i kriškama svježeg limuna bit će pravi odabir ako u Beratu boravite tijekom vrućeg dana. Sve zaokružite čašom domaćeg vina.

grad najneobicniji gradovi gradic

Ovo su najneobičniji gradovi svijeta: svakako ih posjetite nakon pandemije

Zamislite život pod stijenama, čitav grad u samo jednoj zgradi, gradić u dvije države ili život u svim nijansama...

SAZNAJTE VIŠE

Imate li koji dan više na raspolaganju, istražite i okolicu Berata s impresivnim planinama i klisurama. Izlet do Osumi kanjona ili do slapa Bogove među najtraženijim su izletima.

Otvorite tipTravel magazine i pronađite inspiraciju za putovanja Hrvatskom i svijetom: 

www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button