ADIVA Plus sadržaj - 28. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea, ADIVA Plus sadržaj

Alpska idila u našoj blizini: koje ljepote krije Zgornje Jezersko

Mir, svjež planinski zrak, zelene doline s drvenim kućicama i ovčicama, jezera i izvor ljekovite vode, domaća jela i pregršt mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Potpuna idila, a k tome tako blizu...

Nije potrebno daleko ići kako biste se, barem za vikend, odmaknuli od 21. stoljeća. Primjerice, od Zagreba do slikovite zelene doline Zgornje Jezersko, smještene u slovenskoj općini Jezersko, nedaleko od austrijske granice, potrebno je svega 2,5 sata ugodne vožnje automobilom. A onda, za ljubitelje idilične prirode, aktivnog odmora i tradicijskih delicija, počinje prava uživancija.

Možda će zvučati poput klišeja, ali u tom slovenskom mjestašcu, okruženom veličanstvenim klisurama Kamniško-Savinjskih Alpa i planinskim masivom Karavanke, vrijeme kao da je uistinu stalo. Još davno. Alpskim krajolikom dominiraju zelene doline po kojima su razasute drvene planinske kućice uz koje nesmetano šeću ovce i krave. Tu idiličnu sliku upotpunjuju jezera i slapovi, a svjež planinski zrak povremeno zamijene tek mirisi lokalnih jela koji dopiru iz nekog od seoskih domaćinstava. “Gdje je priroda najljepša” slogan je te alpske bajke. Sasvim zasluženo.

Prvo slovensko gorsko selo

Zgornje Jezersko mjestašce je u kojem se odavno živjelo. O tome svjedoči i tamošnja crkva s jednom od najstarijih fresaka u Sloveniji. Poljoprivreda i šumarstvo dugo su za stanovnike bile glavne okupacije, a onda je polako krenuo i razvoj turizma. Posljednjih se godina tamo ubrzo razvija gorski turizam, pri čemu se izbjegava i sama pomisao na bilo kakvu masovnost. Osnovno načelo domaćina je „manje je više“. Tamo, stoga, zaboravite na gužve i vrevu turista. Njegujući tradiciju planinskog turizma te se vodeći načelima održivog razvoja, brinući o kulturi te očuvanju izvornosti baštine i prirodnih vrijednosti, mjestašce je ušlo u međunarodni projekt “Gorska sela” koji udružuje već gotovo 30 alpskih općina u Austriji, Njemačkoj, Italiji i Sloveniji te je postalo prvo slovensko gorsko selo koje se pridružilo toj mreži.

Na ljekovitom izvoru

U Zgornjem Jezerskom je izvor ljekovite vode, Jezerska slatina, koja obiluje amonijakovim i magnezijevim tvarima te je prava blagodat za srce i krvne žile, a potiče i probavu. Na izvoru je možete i sami natočiti, a domaćini će vam je ionako poslužiti u svojim seoskim domaćinstvima, hotelu, kućama.

Neodoljiv prirodni krajolik sasvim razumljivo potiče na aktivnosti na otvorenom. Pješačenje, planinarenje, biciklizam ili alpinistički izazovi – o tome ćete sami odlučiti. Uvijek možete i baciti udicu u rijeku Kokru ili u Planšarsko jezero, strpljivo čekati pastrvu da „zagrize“ te usput uživati u prirodnom wellnessu. Cijela općina Jezersko omiljena je i među ljubiteljima zimskih sportova. Nudi kilometre terena pogodne za skijaško trčanje, sanjkanje, skijaško planinarenje i hodanje u krpljama po snijegu, a na svoje će tamo doći i klizači na ledu.

banner-tipTravel-730x438px-10-2020-HR+INO

Tragom kulture i delicija

Možda ste pomislili kako u takvoj destinaciji, okruženoj alpskim vrhovima, tragove kulture ne možete očekivati. No, naprotiv. Uz nekoliko crkvi i kapelice, najljepši ukras doline su tradicijske kuće. Originalne primjerke tradicijske arhitekture obiđite na farmi Šenkova domačija (Šenkovo seosko gospodarstvo), staroj više od 500 godina, a koja je zaštićena kao spomenik arhitekture od državne važnosti.

Uspnite se potom do planinarskog doma Češka koča. Iako je obnavljana više puta tijekom posljednjih 120 godina, uspjela je zadržati svoj originalni izgled. Isplati se zaviriti u Galeriju Zadnikar u kojoj lokalni slikar Jakob Zadnikar izlaže svoje slike na platnu i drvu, najčešće s motivima prirode koja ga okružuje. Dolina čuva i privatnu etnološku zbirku Antona Jareba te Jenkovu kasarnu iz 15. stoljeća u kojoj je prenoćila i Napoleonova vojska. Danas je u njoj etnološki muzej s brojnim predmetima koji su se koristili na farmi. Ipak, najvrjedniji dio muzeja su potpisi i zapisi putnika koji su onuda prolazili još u 16. stoljeću, a sačuvani su na zidovima jedne od prostorija. Pod krošnjama doline, uz glavnu cestu, još je uvijek mala koliba koja je nekad služila kao partizanska bolnica Krtina. Danas u njoj možete vidjeti očuvan stari kamin te medicinsku opremu.

grad najneobicniji gradovi gradic

Ovo su najneobičniji gradovi svijeta: svakako ih posjetite nakon pandemije

Zamislite život pod stijenama, čitav grad u samo jednoj zgradi, gradić u dvije države ili život u svim nijansama...

SAZNAJTE VIŠE

Dojmove slegnite na turističkim farmama te u nekoj od tradicijskih kuća uz ukusna domaća jela. Ne propustite kušati ajdove žgance (tvrdo kuhanu kašu od heljde), masunjek (kašu od kukuruza i heljde) i kiselo mlijeko, žlinkrofe (knedle), prežganku (juhu od brašna), ovčetinu… Uoči blagdana Uskrsa, domaćini na stol iznose i tradicionalna uskrsna jela kao što su bula (bijeli kruh pomiješan s vrhnjem, svinjskim ili pilećim mesom i jajima, zapečen u pećnici) i potica (slastica od raznih vrsta tijesta, najčešće punjena orasima). Domaća šljivovica i slatki jabučni sok upotpunit će gastro doživljaj u tom alpskom raju.

Otvorite tipTravel magazine i pronađite inspiraciju za putovanja Hrvatskom i svijetom: 

www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button