promo signPROMO ČLANAK

Savjetodavne kampanje - 17. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Zašto se javljaju bolovi u mišićima i kostima i kako se ublažavaju?

Oboljela osoba osim što osjeća bolove može patiti od zakočenosti, oteklina, smanjene pokretljivosti, osjećati nestabilnost, pa i gubitak funkcije ili prestanak pokretljivosti ruke, noge ili leđa

bolovi u misicima i kostima ublažavanje sportske ozljede Voltaren

Mišićno-koštani bolovi su jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku. Javljaju se u mišićima, zglobovima, tetivama i ligamentima. Različiti su uzroci nastanka. Mogu se javiti kod upalne bolesti (artritis, osteoartritis, ankilozantni spondilitis), metaboličke bolesti (giht i osteoporoza), degenerativne bolesti (artroza koljena ili kuka) ili nakon ozljeda (udarci, uganuća, iščašenja i sportske ozlijede).

Važno je prepoznati je li boli prethodila neka ozljeda ili nagli pokret

Bol se javlja na samom mjestu ozlijede ili oštećenja, a može se proširiti i na udaljene dijelove tijela (refleksna bol). Doživljava se kao tupa bol, žareća, pulsirajuća, probadajuća, a pacijentov opis boli i intenzitet vrlo je važan liječniku kako bi mogao što bolje ustanoviti izvor i uzrok boli. Važno je i prepoznati je li boli prethodila neka ozljeda, neki nagli pokret, opterećenje ili neki neuobičajeni položaj. Razlikuju se akutna i kronična bol.

Oboljela osoba osim što osjeća bolove može imati i različita ograničenja svog tijela kao što su zakočenost, oteklina, smanjena pokretljivost, nestabilnost, pa i gubitak funkcije ili prestanak pokretljivosti ruke, noge ili npr. leđa.

PROMO
Voltaren Emulgel bol u ledima

Pokreti za ublažavanje boli u leđima

Nemojte dopustiti bolovima da vas spriječe u vašim životnim aktivnostima. Saznajte kako Voltaren Emulgel ublažava bol, smanjuje upalu i...

SAZNAJTE VIŠE

Primjena lokalnih analgetika u obliku gela

Za liječenje mišićno-koštanih bolova primjenjuju se lijekovi protiv bolova: analgetici. Kod blagih bolova primjenjuju se analgetici koji se mogu nabaviti bez recepta, a pri njihovoj primjeni treba se pridržavati uputa ljekarnika o načinu primjene: vremenu uzimanja, dozi i trajanju primjene. Za jake bolove treba se posavjetovati s liječnikom koji, ovisno o dijagnozi, može propisati neki od analgetika koji se izdaju na liječnički recept.

Vrlo su korisni lokalni analgetici koji se primjenjuju u obliku gela, koji osim što ublažava bol ujedno i ugodno hladi. Mogu ga koristiti odrasli i djeca starija od 14 godina, nježno ga utrljavajući tri do četiri puta na dan. Potrebna količina će ovisiti o veličini zahvaćenog područja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button