Riječ farmaceuta - 10. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Zašto sve češće slušamo o nestašicama lijekova?

Nestašica lijekova povezana je s nestašicom osnovne ili pomoćne sirovine ili pak s povećanjem potražnje. Trenutne nestašice javljaju se u cijeloj Europskoj uniji

nestašica lijekova-zašto se događa

Živimo u vremenu kad nam se sve čini dostupno i nadohvat ruke, a sve češće čujemo o nestašicama nekih osnovnih sirovina. Sredinom prošle godine objavljene su vijesti o nestašici mnogih lijekova u Europi, pa i kod nas, a trenutno su opet aktualne.

Tijekom siječnja je većina medija objavila tekstove o nestašici lijekova protiv prehlade i gripe te antibiotika. Vjerojatno su se mnogi pacijenti zabrinuli oko takvih vijesti, pa treba objasniti o čemu je riječ.

Što je prekid opskrbe, a što nestašica

Nestašice su oduvijek prisutne u sustavu opskrbe lijekova, no trenutno su češće, pa se o njima možda više piše. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) vodi evidenciju lijekova kojih nedostaje na tržištu te razlikuje dva pojma: prekid opskrbe, koji može biti privremen ili trajan te nestašicu.

Prekid opskrbe podrazumijeva odluku proizvođača (ili nositelja odobrenja) lijeka o privremenom ili trajnom povlačenju lijeka s tržišta. Razlozi mogu biti neka nova saznanja o lijeku poput toga da je neprihvatljivo štetan, da je nedovoljno terapijski djelotvoran ili da je odnos koristi i rizika primjene lijeka nepovoljan. Mogu nastati problemi u proizvodnji i distribuciji, pa sastav lijeka nije u skladu s deklariranim ili su uočeni problemi vezani uz proizvodnju ili kontrolu. Ponekad, proizvođač odluči da neki lijek više neće ili ne može proizvoditi zbog nedostupnosti osnovnih sirovina, premale potražnje na tržištu ili preskupog procesa proizvodnje.

Za razliku od prekida, nestašica nastaje objektivnim vanjskim okolnostima na koje sam proizvođač i oni u lancu opskrbe ne mogu utjecati. Nastaje zbog nestašice osnovne ili pomoćne sirovine ili pak zbog povećanja potražnje.

Situacija u Europskoj uniji

Trenutne nestašice javljaju se u cijeloj Europskoj uniji. Povjerenica EU-a za zdravstvo Stella Kyriakides objavila je da su za nedostatak nekih antibiotika trenutno odgovorni proizvođači jer nemaju dostatne kapacitete za proizvodnju povećane potražnje zbog porasta broja respiratornih infekcija.

Osnovni razlog ovog nedostatka jest činjenica da se uslijed globalizacije proizvodnja sirovina podijelila tako da se određena osnovna sirovina proizvodi samo na dva, tri mjesta. Tako se mnoge osnovne sirovine proizvode uglavnom u Kini i Indiji. Pandemija COVID-a, ali i rat u Ukrajini, energetska kriza i visoka stopa inflacije značajno su utjecali na organizaciju i transport sirovina i polugotovih i gotovih proizvoda, uz istovremeno značajno povećanje potražnje.

Za većinu lijekova postoje zamjene

No, ono što pacijente treba umiriti jest činjenica da najveći broj lijekova ima zamjenu. Lijekovi mogu biti istog ili sličnog sastava ili postoje različiti lijekovi s istim učinkom.

Prava zamjena je generički lijek. On sadrži iste djelatne tvari u istoj količini kao izvorni lijek te dolazi u istom obliku kao izvorni lijek. Proizvodi ga neki drugi proizvođač i pod drugim imenom, ali je jednako kvalitetan, djelotvoran i siguran.

Slični lijekovi su, na primjer, oni koji imaju istu djelatnu supstanciju. Primjerice, paracetamol može biti u obliku kapsula od 250 mg, tableta od 500 mg ili šumećih tableta od 500 mg ili 1000 mg. Može biti uz dodatak vitamina C. Dakle, ako nedostaje nekog oblika paracetamola, postoji drugi oblik koji će imati jednak učinak.

Najzad, imamo lijekove sličnog učinka, a drugačijeg sastava. Protiv bolova i temperature djeluju paracetamol, acetilsalicilna kiselina i nesteroidni protuupalni lijekovi kakav je ibuprofen.

Za mnoge kronične bolesti postoje skupine lijekova koji se razlikuju i po sastavu i po načinu djelovanja, pa u nedostatku određenog lijeka sigurno postoji neki koji ga može privremeno ili trajno zamijeniti.

OTC lijekovi bez recepta

OTC lijekovi – kakvi su to lijekovi i koliko su sigurni?

Mnogi lijekovi protiv bolova ili oni za želučane tegobe nalaze se u slobodnoj prodaji, odnosno dostupni su bez recepta....

SAZNAJTE VIŠE

Postupajte odgovorno s antibioticima

Kod antibiotika je nešto složenija situacija jer s njima moramo postupati vrlo razborito zbog moguće pojave otpornosti mikroorganizama. No, zasad za većinu infekcija imamo druge antibiotike, pa i one za kojima posežemo kad je infekcija vrlo ozbiljna.

Ponovno je prilika za naglasiti kako antibiotike treba uzimati vrlo odgovorno. To znači samo kad su nužni, samo prema odluci liječnika i točno prema uputi te potrošiti cijelu propisanu dozu lijeka. Antibiotici ne djeluju na viruse i ne uzimaju se kod prehlade, osim u slučaju komplikacije nekom bakterijskom infekcijom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button