Riječ farmaceuta - 4. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Oprezno s kupnjom biljnih preparata – posebice putem Interneta

Ako je "biljno", ne mora biti i bezopasno - neregistrirani biljni preparati mogu ozbiljno oštetiti jetru

Biljni preparati

U javnim glasilima, a pogotovo na internetu, često se reklamiraju proizvodi “biljnog porijekla, vrlo učinkoviti, bezopasni” te se uz to navodi “ne uzimajte lijekove koji su štetni”. No, nažalost, istina je često upravo suprotna.

Naime, većina ljudi misli da je sve što dobivamo iz prirode bezopasno. U potrazi za ozdravljenjem, a nerijetko razočarani u konvencionalnu medicinu, nasjedaju na razne reklame ili “svjedočanstva izliječenih osoba”. No nisu upoznati s činjenicom da su mnoge biljne sastavnice farmakološki vrlo aktivne pa mogu imati snažan učinak na organizam, kako ljekovit, tako i toksičan.

Velik broj suvremenih lijekova dobili smo otkrivanjem kemijski aktivnih spojeva biljaka koje su se koristile u narodnoj medicini. Lijekovi protiv bolova i vrućice sadrže acetilsalicilnu kiselinu čija je preteča salicin iz kore bijele vrbe. Vrlo važan lijek za srce, digoksin, dobiven je iz glavnog sastojka digitalisa, odnosno biljke naprstak. Atropin, snažan protuotrov, ali i lijek koji se koristi u oftalmologiji, dobiven je iz velebilja. I danas je iznimno važan lijek protiv malarije kinin koji se pak dobio ekstrakcijom iz kore drva kininovca. Mišićni relaksans, koji se koristio pri operativnim zahvatima za potpuno opuštanje mišića, tubokurarin, dobiven je iz kuraree, smole biljke vrste Strychnos, kojom su južnoamerički Indijanci mazali vrhove strelica kako bi onesposobili lovinu. Iz lišća koke dobiven je kokain, prvi lokalni anestetik prema kojem su kasnije sintetizirani moderni anestetici. Naposljetku, velik broj lijekova koje i danas koristimo su biljni lijekovi, poput gospine trave protiv depresije, sikavice za oporavak jetre ili trpuca, sljeza, islandskog lišaja i bršljana protiv kašlja.

Nedavno je objavljena studija o pronalasku više od 340 proizvoda, praćenih tijekom 12 godina, a koja je pokazala oštećenja jetre kod 1800 osoba koje su uzimale neregistrirane biljne proizvode

Iako postoje vrlo djelotvorni biljni preparati, treba razlikovati one koji su odobreni i koji nisu. Većina preparata koji se reklamiraju putem interneta je lažna i potencijalno opasna. Ne mogu se nabaviti u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama jer nisu prošli nikakvu kontrolu niti su dobili ikakvo odobrenje nadležnih zdravstvenih institucija. Isporučuju se narudžbom putem interneta i dostavom poštom. Tko ih proizvodi, gdje i pod kojim uvjetima, najčešće nije poznato. Iako u Hrvatskoj nemamo mnogo takvih proizvoda, dostupnost putem interneta otvara velike mogućnosti prevare i opasnosti za zdravlje.

Nedavno je američka Mreža za oštećenja jetre uzrokovanih lijekovima objavila studiju o pronalasku više od 340 proizvoda, praćenih tijekom 12 godina, a koja je pokazala oštećenja jetre kod 1800 osoba koje su uzimale neregistrirane biljne proizvode zbog kojih je bilo potrebno ozbiljno liječenje jetre, pa i transplantacija. Većina proizvoda namijenjenih povećanju mišićne mase, energije i općenito snaženju organizma bila je lažno deklarirana, odnosno nisu imali navedene sve sastojke u proizvodu. Najčešće su sadržavali prave lijekove koji nisu bili deklarirani ili one koji su zabranjeni zbog velike hepatotoksičnosti (toksičnosti za jetru) kao što su neki steroidi ili anabolici. Upravo zbog udjela lijeka u proizvodu on je i bio djelotvoran, no primjena takvog preparata nije bila pod kontrolom liječnika ili ljekarnika.

Biljke mora prikupljati osoba koja je posebno educirana jer se može dogoditi da se ubere neka druga slična, a vrlo toksična biljka

Slično je i s velikim brojem biljnih krema koje se reklamiraju kao učinkovito rješenje za atopijski dermatitis, posebice za djecu, a često se navodi da nemaju “štetan učinak poput kortikosteroida”. Analizom je utvrđeno upravo suprotno – sadržavali su znatnu količinu kortikosteroida (zbog kojih i jesu bili djelotvorni), i to često onih snažnih koje liječnici i ne propisuju za atopijski dermatitis, a njihova primjena nije bila pod strogom liječničkom kontrolom. Osim toga, pronađen je i velik broj proizvoda namijenjenih jačanju muške potencije u čijem je sastavu bio deklariran lijek sildenafil koji, kao i drugi lijekovi, mora biti pod kontrolom liječnika.

No čini se da je najveći problem s biljnim proizvodima koji sadrže dijelove biljaka koje nisu dovoljno istražene ili se tradicionalno koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini ili ayurvedi. Te biljke mogu biti vrlo učinkovite, no kao i lijekovi, moraju biti pod kontrolom stručnjaka jer mnoge od njih sadrže hepatotoksične komponente.

Osim toga, treba znati da se uzgoj i prerada biljaka također moraju strogo nadzirati. Biljke mora prikupljati osoba koja je posebno educirana jer se može dogoditi da se ubere neka druga slična, a vrlo toksična biljka. Biljke koje se ne uzgajaju na kontroliranim poljoprivrednim područjima mogu biti zagađene teškim metalima, poput kadmija, žive ili olova, a koji i jesu otkriveni u sastavu mnogih analiziranih neregistriranih proizvoda. Stoga različiti biljni proizvodi mogu biti djelotvorni, no iznimno je važno da ih ovlašteni laboratoriji analiziraju, da nadležne institucije odobre primjenu te da upute za primjenu budu vrlo precizne i jasne kako bi se izbjegli mogući štetni učinci.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button