Riječ farmaceuta - 23. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Kada će početi cijepljenje protiv COVID-a u ljekarnama?

Početkom kolovoza najavljena je skora mogućnost cijepljenja protiv COVID-19 bolesti u ljekarnama. Tim je povodom i Hrvatska ljekarnička komora objavila objašnjenje

cijepljenje protiv covid-a koronavirus

Magistri farmacije provode ljekarničku skrb s ciljem postizanja boljih učinaka terapije lijekovima, promicanja racionalne uporabe lijekova i medicinskih proizvoda te aktivno sudjeluju u sprječavanju bolesti i zaštiti zdravlja. Temeljem dosadašnjih pozitivnih iskustava s cijepljenjem protiv gripe u hrvatskim ljekarnama, a kako bi se osigurala čim veća dostupnost cjepiva i cjepitelja protiv COVID-19, Hrvatska ljekarnička komora je na poziv Ministarstva zdravstva i u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje poduzela organizacijske aktivnosti kako bi se ostvarili zajednički ciljevi – ubrzalo cijepljenje što većeg udjela stanovništva i što prije obuzdala pandemija COVID-19.

Koji preduvjeti moraju biti ispunjeni

Projektom je predviđeno da ljekarne pruže prostor za cijepljenje, a cijepljenje će provoditi liječnici. Cijepljenje će trajati nekoliko sati tijekom dana, ovisno o vremenskim i organizacijskim mogućnostima ljekarne, ljekarnika i liječnika.

Trenutno se provodi informatička prilagodba ljekarničkog informacijskog sustava kako bi se omogućilo upisivanje podataka o cijepljenim osobama za što je potrebno još neko vrijeme. Čim se steknu svi preduvjeti, cijepljenje će započeti u onim ljekarnama koje se prijave za sudjelovanje u projektu te koje će imati organizacijske mogućnosti i suradnog liječnika.

Svakako je namjera da to budu ljekarne u krajevima koji nemaju dostupnu javnozdravstvenu službu te u mjestima u kojima zasad nema organiziranog cijepljenja, odnosno gdje pacijenti moraju putovati do najbližeg grada. No ponovno naglašavamo da će to biti u onim ljekarnama koje će moći dogovoriti suradnju s nekim liječnikom.

Hrvatska ljekarnička komora će popis ljekarni u kojima se građani mogu cijepiti protiv bolesti COVID-19 pravodobno objaviti na svojoj web stranici te dati priopćenje za medije. Sve ljekarne u kojima će se provoditi cijepljenje, također će pravodobno obavijestiti građane o načinu prijave i terminima u kojima će se provoditi cijepljenje u pojedinoj ljekarni putem obavijesti na ulaznim vratima, službenoj stranici ljekarne ili na društvenim mrežama.

Situacija u drugim europskim zemljama

Prije nekoliko je tjedana u časopisu International journal of clinical pharmacy objavljena studija o tome kako su ljekarnici u Europi uključeni u programe borbe protiv COVID-19 bolesti. Svi aktivno sudjeluju u promociji specifičnih zdravstvenih ponašanja s ciljem sprječavanja širenja bolesti te posebno u promociji cijepljenja, kao trenutno najbolje zaštite od teških oblika bolesti. U Belgiji, Italiji, Irskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom kraljevstvu ljekarne su, pored ostalih zdravstvenih ustanova, ali i sportskih dvorana i sličnih prostora, mjesta na kojima se pacijenti mogu cijepiti.

cijepljenje COVID-19 najcesca pitanja i odgovori koronavirus

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti: Najčešća pitanja i odgovori

Zbog velikog interesa stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorili su na najčešća pitanja vezana za cijepljenje protiv COVID-19

SAZNAJTE VIŠE

U mnogim zemljama ljekarnici samostalno već nekoliko godina provode cijepljenje protiv gripe, a u nekima i protiv pneumokoka i HPV-a te se bez problema mogu uključiti i u program cijepljenja protiv SARS-CoV-2. Dakle, u Italiji, Portugalu, Irskoj, Švicarskoj (u nekim kantonima) i Ujedinjenom Kraljevstvu, ljekarnici se dodatno educiraju za samostalno provođenje cijepljenja i prema zakonu ga mogu i obavljati. No, zasad, najvećim dijelom zbog specifičnosti organizacije distribucije cjepiva, ljekarnici još ne provode cijepljenje. U Švicarskoj, kao i u Hrvatskoj, ljekarnici izdaju COVID potvrde i pomažu stanovnicima u prijavi za cijepljenje, posebno onima koji se ne služe računalom ili nemaju pristup internetu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button