Riječ farmaceuta - 29. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Hrvatske ljekarne obilježavaju svoj dan!

Petnaestu godinu zaredom 29. listopada hrvatski ljekarnici obilježavaju Dan ljekarni. Dan je izabran kao spomen na prvi pisani trag o postojanju jedne ljekarne u Hrvatskoj

hrvatski dan ljekarni

Dana 29. listopada 1271. godine u Trogiru je zaključen ugovor o prodaji javne ljekarne. Dakle, ljekarna je vjerojatno započela s radom i prije ovog datuma, no to je prvi pisani trag kojeg imamo o postojanju ljekarne na našim prostorima. Prema zapisu povjesničara Ivana Lucića, ova se je ljekarna nalazila na gradskom trgu nedaleko od katedrale, a prvi ljekarnici bili su Muccius, Rolandini i Venturi koji su došli iz Italije. Prvi domaći  ljekarnik u Trogiru, Hrvat, bio je iz obitelji Kreljutić. U to doba ljekarna je većinom pripravljala lijekove od ljekovitog bilja ili minerala: sumpora, arsena, antimona i žive. Iako je tadašnje znanje o lijekovima bilo vrlo skromno, neki od njih su imali ljekovit učinak o kojem se pročulo te su se i u drugim gradovima na obali otvarale javne ljekarne.

Izdavanje COVID-19 potvrda u hrvatskim ljekarnama

Ljekarna koja posluje sedam stoljeća

Dakle, već u 13. stoljeću bilježimo postojanje ljekarništva u Hrvatskoj i eto nas ovdje već osam stoljeća. Osim što je Hrvatska prva zemlja na ovim prostorima u kojoj je otvorena javna ljekarna, prva je i po najstarijoj ljekarni uopće na svijetu (koliko znamo!) a koja neprekidno radi na istom mjestu. To je popularna Ljekarna Male Braće u Dubrovniku, za koju se smatra da je otvorena 1317. godine. Ona nije najstarija na svijetu, ali otkako je otvorena, nije prestala pružati usluge svojim pacijentima. Smatra se da su najstarije ljekarne u svijetu otvorene u Bagdadu u 11. ili 12. stoljeću, a vrlo brzo su otvorene i u Europi. Dekretom cara Fridrika II 1240. godine ljekarništvo je kao zasebna struka odvojeno od medicine.

Danas ljekarna Male braće posluje u preuređenom prostoru, a u neposrednoj blizini nalazi se muzej s izložbenim primjercima ljekarne i vrlo vrijednim knjigama. Nažalost, najstariji dio povijesne građe je izgorio u požaru tijekom katastrofalnog potresa 1667. godine te zbirka danas sadržava ljekarničko posuđe, aparaturu, stručne knjige i preko dvije tisuće ljekarničkih recepata za izradu lijekova od 15. stoljeća na dalje.

Stručni skup u Splitu i savjetovanje o probioticima

Kako ove godine slavimo 750 godina od bilježenja trogirske ljekarne, u Splitu je 26. listopada na Medicinskom fakultetu održan znanstveno-stručni skup “Počeci i razvoj ljekarništva u Hrvatskoj”. U organizaciji su sudjelovali Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Odsjekom za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Muzejom grada Trogira.  Održana su predavanja o početcima i razvoju ljekarništva u Trogiru, Hrvatskoj i u Europi te o ljekarništvu danas i viziji u budućnosti. Ravnateljica Muzeja grada Trogira Fani Celio Cega, naglasila je kako je ljekarna u ono doba za Trogir bila vrlo značajna. Trogir je bio vrlo razvijen i bio je sredina visoke kulture i širenja obrazovanja na našim područjima. Prostor ljekarne, nažalost, nije sačuvan jer je u 17. stoljeću izvršena rekonstrukcija trga na kojem se je nalazila, pri čemu je porušen cijeli blok postojećih zgrada.

cijepljenje COVID-19

I ADIVA ljekarne sudjeluju u projektu cijepljenja protiv bolesti COVID-19

Zajednički projekt pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19 bolesti“ pokrenuli su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo...

SAZNAJTE VIŠE

Tijekom obilježavanja Dana ljekarni, u našim se ljekarnama već godinama tradicionalno provodi javnozdravstvena kampanja uz podršku Hrvatskog farmaceutskog društva. Ove godine je kampanja posvećena probioticima i pacijentima te je upućen poziv: “Znate li dovoljno o probioticima – koji probiotik upotrijebiti pri određenoj indikaciji? Upitajte ljekarnika”. Stoga, imate li pitanja o pomoći probiotika kod zatvora, u liječenju atopijskog dermatitisa, akutnih virusnih infekcija gornjeg dišnog sustava, akutnog proljeva, akutnog proljeva uzrokovanog antibioticima ili uopće pitanja o probioticima, uputite se u najbližu ljekarnu i tražite savjet svog ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button