ADIVA Plus sadržaj - 6. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivan Karlak, dr. med., spec. ortopedije, subspec. traumatologije koštano-zglobnog sustava, Specijalna bolnica Arithera, ADIVA Plus sadržaj

Ugradnja umjetnog kuka: koji je najmanje invazivan način

Zahvaljujući napretku medicine, danas je omogućena ugradnja kuka bez agresivnog operativnog zahvata, a pritom je i oporavak značajno jednostavniji i kraći

ugradnja umjetnog kuka

Bolesti organa za kretanje, odnosno koštano-mišićnog i zglobnog sustava postaju sve učestalijim problemom današnjice. Među njima posebice spomenimo osteoartritis, odnosno degenerativne bolesti zglobova kuka, koljena i ramena.

Nije svaka reuma ista: sijevanje po kostima ima više od stotinu lica

U procesu liječenja osteoartritisa u početku se primjenjuju fizikalne procedure kojima se umanjuje bol, održava snaga okolnih mišića te zadržava funkcija zahvaćenog zgloba. Također koristimo i unutarzglobnu primjenu lijekova i preparata kojima se usporava daljnje propadanje hrskavice te umanjuju bolovi. No, kada se iscrpe konzervativne metode liječenja, rješenje je operacijsko liječenje zamjene zgloba umjetnim zglobom – endoprotezom.

Operacija bez rezanja mišića

U današnje vrijeme se operacija ugradnje endoproteze kuka radi na minimalno invazivni način što znači da se prilikom operacije ne režu mišići, već se samo razmiču. Takav je pristup izrazito povoljan za ranu rehabilitaciju i samu funkciju zgloba. Bolesnik već nakon nekoliko sati od operacije ustaje iz kreveta i staje punim opterećenjem na operiranu nogu. U samo mjesec dana je u potpunosti oporavljen i spreman na povratak u normalan život bez boli i ograničenih pokreta. Operacijom i rehabilitacijom se rješava bol te se zahvaćeni zglob vraća u normalnu funkciju.

Kada je riječ o boravku u bolnici nakon takvog zahvata, u Americi je naglasak (kod ugradnje proteza) na jednodnevnoj kirurgiji. Ujutro se operirate, a poslijepodne idete kući. U Aritheri smo zauzeli stav da je dovoljno pet postoperativnih dana tijekom kojih sve pacijente osposobimo za samostalno hodanje na štakama, čak i uz stepenice, kao i obavljanje osobne higijene. Ukratko, po povratku kući nije im potrebna tuđa pomoć i njega.

„Fast-track“ rehabilitacija

Riječ je o inovativnoj rehabilitaciji bolesnika nakon ugradnje totalne endoproteze zgloba, takozvanoj „fast-track“ rehabilitaciji, odnosno multidisciplinarnom pristupu programu rehabilitacije.

Naime, s bolesnikom se prijeoperativno provodi edukacija o vježbama koje će se provoditi nakon operacije. Nekoliko sati nakon operacije bolesnik ustaje i započinje aktivno vježbanje uz nadzor fizioterapeuta i to vježbanje nastavlja se svakodnevno tijekom boravka u bolnici dva puta dnevno po dva do tri sata. Tim načinom se postiže značajno brži oporavak i skraćuje se boravak u bolnici na svega nekoliko dana, a postotak postoperativnih komplikacija sveden je na minimum. Nakon otpuštanja iz bolnice operirani pacijenti idu na rehabilitaciju svakodnevno dva do tri sata, ovisno o potrebama. Desetak dana nakon što im se izvade konci nastavljaju s rehabilitacijom u bazenu i, završno, posljednjih tjedan dana, uz pomoć personalizirane robotske neurorehabilitacije, cijelom procesu izlječenja dajemo onaj završni „glanc“. Cijela rehabilitacija provodi se s ciljem da osoba koja je imala problema s kukom ili koljenom, primjerice, više ne šepa, već počne normalno hodati.

Bowen terapija

Bowen terapija: tretman protiv bola i različitih vrsta smetnji

Bowen terapija je metoda liječenja koja u zadnje vrijeme budi interes, posebno zbog mogućnosti primjene kod niza indikacija. O...

SAZNAJTE VIŠE

Naš je cilj da se nakon operacije i rehabilitacije pacijenti vrate normalnom životu bez razmišljanja o tome imaju li ili nemaju umjetni zglob, nema više boli i ograničenih kretnji i to je najvažnije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button