ADIVA Plus sadržaj - 4. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

 „Terapijski“ flasteri: liječe dekubituse, olakšavaju bol, pomažu kod nesanice

Osim flastera koje svi imamo u kućnoj ljekarni ili čak u torbici, u ljekarnama su dostupni razni naljepci koji pomažu i kod drugih zdravstvenih tegoba, a ne samo manjih ozljeda

terapijski flasteri

Flasteri (naljepci) već su dugo u upotrebi u medicini. One koji služe za saniranje lakših površinskih ozljeda (ogrebotine, opekotine, porezotine..) dobro je imati u „kućnoj  ljekarni“, a dio su i pribora za prvu pomoć, što je uvijek korisno imati u kućanstvu ili na putovanjima, posebice ako imate malu djecu.

Međutim, dostupni su i flasteri za razne druge namjene.

Umjetnost tretiranja bola: kada koristiti toplu, a kada hladnu terapiju

Liječenje dekubitusa

I velike ozbiljne rane, primjerice dekubitus, mogu se liječiti posebnim flasterima s hidrokoloidima, metodom vlažnog cijeljenja rane.

Uklanjanje kurjih očiju

Flaster koji sadrži aktivnu tvar (salicilnu kiselinu) koristi se za bezbolno uklanjanje kurjih očiju. Aktivna tvar omekšava zadebljalu kožu koja se nakon toga može ukloniti.

Ublažavanje bolova u križima

Kao pomoć pri ublažavanju boli u križima, reume ili istegnuća mišića, koriste se Capsicum flasteri (flaster s djelatnom tvari iz ekstrakta paprike), a koji aktivira tjelesnu toplinu te tako pomaže kod bolnih stanja.

Pomoć u mršavljenju i kod nesanice

Postoje i aromaterapijski flasteri kao alternativna terapija, primjerice u programu smanjenja tjelesne težine ili kao prirodni lijek protiv nesanice. Eterična ulja koja se nalaze u flasteru djeluju preko osjeta mirisa, pa suzbijanjem želje za jelom pomažu, uz ostale mjere, u programu mršavljenja, ili nas pak uvode u miran san bez pomoći lijekova.

Sastojci se ne apsorbiraju kroz kožu, odnosno ne ulaze u krvotok i ne reagiraju s ostalim lijekovima koji se eventualno uzimaju pa su potpuno neškodljivi.      

Pomoć u odvikavanju od pušenja

Kao pomoć u odvikavanju od pušenja mogu se koristiti nikotinski flasteri, kao terapija nadomjeska nikotina. Udisanjem duhanskog dima, osim nikotina, pušač unosi u organizam oko četiri tisuće različitih, uglavnom toksičnih kemijskih spojeva koji izazivaju patološke promjene, ne samo na dišnom sustavu. Najodgovorniji za nastanak ovisnosti je nikotin. Činjenica je da samo manji broj  pušača uspije prestati pušiti jedino uz snagu volje, no većini je potrebna pomoć.

Kada se govori o pomoći farmakološkim sredstvima, prije svega se misli na terapiju nadomjescima nikotina. Naime, unosom malih doza nikotina, a bez štetnog dima, odnosno katrana i ugljičnog dioksida, dobivamo manji dio nikotina kojeg smo unosili cigaretama, dovoljno da ublaži apstinencijske simptome, a da ne izazove ovisnost.

Transdermalni flasteri mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta. Djeluju tako da se nikotin iz njih polako oslobađa te se dobiva kontrolirana količina nikotina kroz cijeli dan, što će ublažiti nelagode naglog prestanka pušenja i pomoći budućem nepušaču da ustraje u svojoj namjeri.

Flasteri s „pravim“ lijekovima

I neki „pravi“ lijekovi mogu se preko kože (transdermalno) unositi u organizam gdje ostvaruju sistemski učinak. U transdermalnom terapijskom sustavu (TTS) lijek se kroz posebnu membranu kontroliranom brzinom otpušta u kožu, a time i u sustavnu cirkulaciju. Najveća prednost ovakve primjene lijekova jest u tome da se aktivna tvar otpušta postupno i kontinuirano, tako da koncentracija ne oscilira. Lijekovi primijenjeni na druge načine, primjerice tablete, postignu svoju maksimalnu koncentraciju u plazmi, zatim se koncentracija smanjuje do uzimanja sljedeće doze.

Neovisno o nekim prednostima, TTS nije uobičajeni način primjene i koristi se na malom broju lijekova. Razlozi su upitne resorpcije lijekova kod transdermalne primjene, opasnost od odljepljivanja (time i nedjelovanja lijeka) te skupoća.

Svi pravi lijekovi u obliku flastera – transdermalnog terapijskog sustava, koriste se samo po preporuci liječnika i ne mogu se nabaviti bez recepta.

U nas su, za sada, u upotrebi transdermalni oblici lijekova u terapijskim skupinama lijekova:

Flasteri s lijekovima protiv boli

TTS protiv boli omogućuje kontinuiranu sistemsku primjenu kroz 72 sata, nakon čega se stavlja novi flaster (ne na isto mjesto na koži). Postoji i lijek u obliku flastera za liječenje bolnih stanja na koži, npr. kod vrlo neugodne probadajuće boli od herpesa. Sadrži lokalni anestetik lidokain, nanosi se na suhu intaktnu kožu nakon što zacijele eflorescencije od Herpes zostera. Unutar 24 sata na bolno mjesto se stavlja flaster i ostavi na koži do najviše 12 sati.

Hormonski flasteri

Estrogeni TTS predstavljaju alternativu oralnoj supstitucijskoj terapiji za uklanjanje simptoma nedostatka estrogena u menopauzi i za profilaksu osteoporoze u postmenopauzi. Primjenjuju se dva puta tjedno kontinuirano ili ciklički.

Kinesio tape Kinesiotaping Kenzo Kase

Mala povijest kineziološke trake: Kako je došlo do otkrića kinesiotapinga

Kinesio tape metodu, kao i prve trake, osmislio je Japanac Kenzo Kase sedamdesetih godina prošlog stoljeća

SAZNAJTE VIŠE

U obliku flastera postoje i kombinirani hormonski kontraceptivni pripravci. Tanki prozirni flaster koji sadržava odgovarajuću kombinaciju hormona, u tjednim se razmacima lijepi na čistu, suhu kožu bez dlačica (u području stražnjice, nadlaktice ili na gornji dio leđa). Djelatna tvar otpušta se tijekom sedam dana, a svaki flaster tijekom 24 sata kontinuirano otpušta određenu količinu estrogena i progesterona kroz kožu u krvotok. Nakon sedam dana flaster se ukloni i odmah se zalijepi novi (kako bi se izbjegla iritacija kože, novi se flaster stavlja na drugo mjesto). Nakon tri tjedna (upotrijebljena tri flastera), 4. tjedan ne lijepi se ništa i očekuje se uobičajeno krvarenje.

Važno je znati da za ovakav oblik kontracepcije vrijede sva upozorenja i kontraindikacije kao i za slične preparate u obliku tableta. Što se tiče neželjenih učinaka (eventualne mučnine, povraćanja, proljevi,…) za očekivati je da će biti blaži i rjeđi nego kod tableta, zbog niže doze. Naime, oralno uzet lijek najprije se metabolizira u jetri, a potom se otprema u ostale dijelove tijela, pa zbog toga koncentracija lijeka uzetog na usta mora biti veća u odnosu na lijek koji se primjenjuje transdermalno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button