ADIVA Plus sadržaj - 9. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Terapija hladnoćom kao pomoć kod sportskih ozljeda i bolova

Krioterapija je riječ koja zvuči pomalo futuristički, no zapravo je riječ o jednostavnom terapijskom pristupu koji je već odavno poznat u narodu – primjeni hladnoće s ciljem ublažavanja boli i oteklina.

terapija hladnoćom-krioterapija

Krioterapija doslovno znači terapija hladnoćom. Kada pritisnete vrećicu smrznutog graška na natečeni gležanj ili koljeno, liječite svoju bol inačicom krioterapije.

Krioterapija se može primijeniti na različite načine, uključujući ledene vrećice, hladne sprejeve,  masažu ledom i takozvane whirlpoole ili ledene kupke. Kada se koristi za tretiranje ozljeda kod kuće, krioterapija se odnosi na terapiju hladnoćom s ledom ili gel oblozima koji se obično drže u zamrzivaču dok ne zatrebaju. Oni su i dalje jedan od najjednostavnijih, vremenom testiranih lijekova za ublažavanje boli i oteklina.

Nisu ugodni, ali su potrebni: zašto nas mora boljeti?

Korištenje krioterapije

U engleskom govornom području, tretman koji se preporučuje za „kućni“ terapijski pristup mnogim ozljedama, a posebno sportskim, poznat je kao R.I.C.E. što je skraćenica riječi rest (odmor), ice (led), compression (kompresija, pritisak) i elevation (podizanje). Krioterapija je sadržana u slovu I.

S ciljem ublažavanja boli, krioterapija se može koristiti za sljedeća stanja:

 • trkačko koljeno,
 • upala tetiva (tendinitis),
 • iščašenja,
 • bol vezana uz artritis,
 • bol i oteklina nakon ugradnje endoproteza kuka ili koljena,
 • za liječenje boli ili oteklina ispod gipsa ili longete,
 • bol u donjem dijelu leđa.

Učinci primjene krioterapije

Prednosti primjene hladnoće uključuju:

 • snižavanje temperature vaše kože,
 • smirivanje živčane aktivnosti,
 • ublažavanje boli i otekline.

Stručnjaci smatraju da krioterapija može smanjiti oteklinu koja je povezana s bolom, kao što može smanjiti i osjetljivost na bol. Osobito je učinkovita u slučaju boli praćene oteklinom oko zgloba ili tetive.

Kako primijeniti terapiju hladnoćom

Stavljanje leda ili smrznutih predmeta izravno na vašu kožu može ublažiti bol, ali također može dovesti do oštećenja kože. Stoga se preporučuje hladan predmet zamotati u tanku krpu ili ručnik kako biste kožu zaštitili, posebice ako koristite gel obloge izvađene iz zamrzivača.

Stavljajte led ili gel nekoliko puta dnevno u trajanju od 10 do 20 minuta na bolno mjesto. Tijekom korištenja krioterapije često provjeravajte stanje i osjet kože, kako biste bili sigurni da ne oštećujete tkiva.

Možda ćete morati kombinirati krioterapiju s drugim pristupima za ublažavanje boli, od kojih su neki već spomenuti u kratici R.I.C.E.:

 • Odmor – pauzirajte od aktivnosti koje vam mogu pogoršati bol.
 • Kompresija – primjena pritiska na bolno područje može pomoći u kontroli otekline i boli. Također stabilizira područje sprečavajući dodatne ozljede.
 • Podizanje – stavite nogu ili ozlijeđen dio tijela u povišen položaj.
 • Lijek protiv bolova. Bezreceptni lijekovi protiv bolova mogu pomoći u ublažavanju tegoba.
 • Rehabilitacijske vježbe. Ovisno o vrsti ozlijede, liječnik bi vam mogao preporučiti rehabilitaciju koja uključuje vježbe istezanja i jačanja.
PROMO
Gel Ice Power Cold

Praktični savjeti: kako koristiti Ice Power prije i poslije treninga

U vježbanju i treningu usmjerenom na cilj, važno je da izvedba bude dobra od početka i tijekom treninga, a...

SAZNAJTE VIŠE

Važne napomene

Prestanite stavljati led ako na tom mjestu izgubite osjećaj na koži. Ako krioterapija ne pomogne u ublažavanju bola, svakako se javite svom liječniku. Njegov savjet tražite i ako bolujete od dijabetesa i sličnih stanja koja umanjuju osjet zbog čega je povećan rizik od ozljede tkiva.

Korišten izvor: Johns Hopkins Medicine

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button