ADIVA Plus sadržaj - 11. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković, dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta, i Tea Mišković, dipl. prof. kineziologije, IN SHAPE, ADIVA Plus sadržaj

Što moramo znati o vježbanju i poremećajima u prehrani

Iako biste možda svojoj prijateljici koja se bori s nekim od poremećaja u prehrani preporučili vježbanje, morate znati da to može biti kontraproduktivno te da je najvažnije potražiti pomoć stručnjaka koji će je najbolje savjetovati

vjezbanje i poremecaji u prehrani

Sve češće danas možemo čuti o poremećajima u prehrani. Tema je to i problematika o kojoj se premalo priča i koju se olako shvaća, a zahvaća sve veći broj mladih među kojima su većinom osobe ženskog spola.

Složen problem

Uzroci nastanka poremećaja u prehrani mogu biti brojni; nikada u pitanju nije samo jedan uzrok koji je doveo do problema. Upravo zbog kombinacije psiholoških i fizičkih čimbenika, poremećaji u prehrani su složena problematika koja zahtijeva pomoć više stručnjaka, prije svega psihologa. Najčešće se javljaju kod mladih osoba u pubertetu i to pretežito kod ženske populacije, a u puno manjem postotku kod muške.

Opasne pubertetske mušice: poremećaji prehrane

Svi smo svjesni velikog utjecaja društvenih mreža i okoline na današnju sliku i percepciju sebe i toga kako bi naše tijelo trebalo izgledati. Danas, više nego ikada, pronalazimo sami sebi mane, uspoređujemo se s drugima i tu već u startu griješimo te si narušavamo samopouzdanje.

Iskrivljena percepcija, postojeći problemi s prehranom unutar obitelji, stresne životne situacije i velike promjene, sve to može utjecati na nastanak poremećaja u prehrani.

Anoreksija i bulimija

Najčešći poremećaji u prehrani su anoreksija i bulimija, a tu možemo svrstati i pretilost te kompulzivno prejedanje. Anoreksiju možemo prepoznati najviše po velikom gubitku težine zbog stroge dijete, iskrivljenoj slici o vlastitom tijelu te konstantnom nezadovoljstvu vlastitim izgledom. Ako primijetite ove simptome kod osoba u svojoj blizini, pokušajte uočiti još neke detalje. Primjerice, je li koža osobe suha, stopala i ruke hladne, pokušajte saznati je li izostao ciklus ako je riječ o ženi. Primijetite i reagirajte!

Drugi najčešći poremećaj u prehrani je bulimija. Bulimiju karakterizira prejedanje, pa povraćanje, odnosno izbacivanje unesene hrane. Postoje razni oblici bulimije, pa tako i tu može doći do faza gladovanja, kao što je to slučaj s anoreksijom. Osobe koje boluju od bulimije najčešće vrlo brzo konzumiraju hranu i obično jedu same, u tajnosti, daleko od očiju drugih zbog srama koji je prisutan.

Svaki poremećaj u prehrani je vrlo složen i zahtijeva pomoć stručnjaka, kojoj će se oboljele osobe vrlo vjerojatno protiviti, ali prijeko je potreban takav pristup. Kombinacija razgovora sa psihologom, konzultacija s liječnikom, nutricionistom i kineziologom izvest će osobu na pravi put. Možda zvuči komplicirano, ali samo tako možemo promijeniti situaciju.

Preporuke o vježbanju prepustite stručnjaku

Uzmimo za primjer vježbanje, koje biste vrlo vjerojatno kao laik preporučili osobi s poremećajem u prehrani. No vrlo često vježbanje može imati i negativan utjecaj te uzrokovati još veći problem. Zanimljiv je podatak da osobe oboljele od anoreksije imaju kompulzivnu potrebu za vježbanjem, što dovodi do pretjeranog vježbanja i još jednog problema – ovisnosti o vježbanju. No to nije slučaj samo kod anoreksije, osobe oboljela od bulimije imaju isti izazov.

Ono što je vrlo važno jest konzultacija trenera kineziologa s ostalim stručnjacima kako bi se utvrdio najbolji način pružanja pomoći oboljeloj osobi. Ako, primjerice, osoba gleda na vježbanje isključivo kao na radnju s ciljem potrošnje kalorije i ne vidi u tome nikakve druge benefite niti zadovoljstvo, rad na tome će biti prvi korak. Jer vježbanje u tom slučaju može biti kontraproduktivno i možda je bolje pričekati dok osoba ne krene mijenjati svijest o tome što vježbanje zapravo jest.

Pronalaženje užitka u vježbanju

Najbolji mogući savjet svakoj osobi s poremećajem u prehrani jest da pokuša pronaći aktivnost koja pruža veselje, zadovoljstvo. Zahvaljujući vježbanju dolazi do lučenja endorfina, hormona sreće što osobi omogućava lakše podnošenje i eventualno smanjenje depresivnih epizoda.

vježbanje

Trening po mjeri žene: ne nasjedajte na stereotipe, ali prilagodite vježbe

Kad bismo vas pitali da nam navedete spravu u teretani koju najčešće koriste žene i jednu koju najčešće koriste...

SAZNAJTE VIŠE

Ako se borite s poremećajem u prehrani želimo reći da znamo da nije lagano krenuti, i da je uvijek lakše uz odgovarajuću podršku, stoga pitajte za pomoć. Razmislite o aktivnostima koje volite. Možda volite duge šetnje, vožnju bicikla ili plivanje, možda ne želite vježbati vani ili u društvu, već raditi nešto kod kuće. S bilo čime da krenete, bitno je da u tome uživate i da vježbate u skladu sa svojim mogućnostima. Neka vam to bude primarni cilj, uživanje u aktivnosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button