promo signPROMO ČLANAK

ADIVA Plus sadržaj - 13. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Slatkiši i djeca. Kada popustiti?

Slatkiši su uobičajeni razlog vječne borbe između roditelja i djece. Kada popustiti i koliko je slatkiša dozvoljeno?

Biolevel čokolade-dodaci prehrani

Većina djece slatkišima ne može odoljeti; i dok mališanima predstavljaju slatku idilu, roditelji su zabrinuti zbog njihove potencijalne štetnosti po zdravlje. Prekomjerna konzumacija slatkiša negativan je čimbenik koji može imati ozbiljne posljedice za zdravlje.

Mnoge bolesti su uzrokovane pretjeranom konzumacijom slatkiša, odnosno visokim unosom šećera i masti. Šećer i masti su poznati uzroci tegoba poput karijesa i pretilosti, no dugoročni prekomjerni unos određenih vrsta šećera može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih teškoća poput dijabetesa, masne jetre, metaboličkih poremećaja i ostalih zdravstvenih problema.

Stoga je važno razumjeti štetnost slatkiša za djecu i poduzeti korake za promicanje zdravih prehrambenih navika kako bi se smanjio njihov unos.

Koliko slatkiša je dozvoljeno?

Ne postoji savršena preporučena doza slatkiša koju bi djeca trebala unositi. Preporučeni dnevni unos slatkiša, poput čokolade, ovisi o više faktora, a neki od njih su dob djeteta, njegova fizička aktivnost i opće zdravlje te prehrambene navike.

Važno je educirati se o pravilnoj prehrani i o čimbenicima koji utječu na preporučeni dnevni unos jer univerzalno pravilo ne postoji. Potrebno je postaviti granice za umjerenu konzumaciju i ravnotežu, odnosno odrediti dopuštenu količinu kroz određeni period. Stručnjaci ističu da konzumacija slatkiša kod djece ne bi trebala biti svakodnevna, već povremena, primjerice, kao nagrada ili u posebnoj prilici.

Učiti djecu o pravilnoj prehrani izuzetno je važno što možemo zaključiti iz povećanja konzumacije šećera i masti u odnosu na prijašnje godine. Djeca danas jedu oko 25 puta više slatkiša nego ranije. Za dijete u dobi od četiri do osam godina s dnevnim energetskim potrebama od 1600 kcal, preporučuje se ograničiti unos šećera na najviše 130 kcal, što iznosi otprilike 32 grama ili 6 žličica šećera dnevno (uzimajući u obzir da 1 žličica šećera ima približno 5 grama).

Prekomjerno konzumiranje slatkiša može rezultirati unosom previše kalorija, šećera i masti te smanjenjem unosa hranjivih tvari iz drugih izvora hrane, stoga je bitno objasniti zdrave granice svojoj djeci.

 

Proizvodi_BioLevel_

Kada popustiti?

Ključna uloga u reguliranju djetetove prehrane kao i u stjecanju prehrambenih navika pripada roditeljima. Zabranom roditelji ne postižu svoj cilj, već dolazi do suprotnog učinka. Stoga je, umjesto potpune zabrane slatkiša, važno postaviti razumne granice i poticati djecu na raznoliku prehranu.

U idealnom svijetu, slatkiši bi bili povremena slastica, ali što se tiče dnevnog unosa preporučuje se ograničiti ga na razumnu količinu, poput jedne male čokoladice ili slične količine slatkiša.

Osim što je potrebno obratiti pažnju na vrstu i količinu slatkiša, važno je regulirati vrijeme konzumacije. Idealno vrijeme za konzumiranje slatkiša je nakon obroka. Konzumiranje slatkiša nakon obroka može smanjiti njihov negativni utjecaj na zube, jer se povećava lučenje sline tijekom obroka, što pomaže u neutraliziranju kiselosti. Također je važno izbjegavati konzumiranje slatkiša neposredno prije spavanja, jer to može povećati rizik od karijesa.

BIOLEVEL zdrave, ukusne i korisne čokoladice

Slatkiši su sastavni dio dječje prehrane, no unos slatkiša treba biti reguliran kod djece kako bi se stjecala i održala zdrava prehrana. Roditelji imaju ključnu ulogu u promicanju umjerenosti i odabiru zdravih slatkiša.

Važno je uspostaviti ravnotežu u konzumiranju slatkiša kod djece i postaviti granice koje su prilagođene njihovoj dobi, zdravlju i prehrambenim potrebama. Kako biste smanjili unos nezdravih slatkiša, možete razmotriti zdravije proizvode koji pružaju zadovoljstvo slatkim okusom, ali su nutritivno bogatije i korisne su za dječji rast i razvoj.

BIOLEVEL proizvodi su čokoladice koje su obogaćene dodatnim nutritivnim sastojcima, kao što su vitamini, minerali i vlakna. Ove čokoladice mogu pružiti zadovoljstvo slatkim okusom dok istovremeno pružaju dodatnu prehrambenu vrijednost. Ugodnog su okusa i zanimljivog oblika, bez glutena, masti, orašastih plodova, GMO-a i pogodni su za vegetarijance. Vaša djeca mogu uživati u tri različite vrste: bijele čokoladice voćnog okusa BIOLEVEL KALCIJ I VITAMIN D, mliječne čokoladice BIOLEVEL PROBITES koje sadrže dva poznata soja dobrih bakterija kao i vrlo važan prebiotik inulin te mliječne čokoladice BIOLEVEL MULTIVITAMIN I MINERALI koje sadrže sve ključne vitamine i minerale.

BIOLEVEL čokoladice možete pronaći u svim boljim ljekarnama.

Dodatak prehrani nije nadomjestak uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button