ADIVA Plus sadržaj - 8. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ADIVA Plus sadržaj

Dan sive vrpce: prevencija ne postoji, pazite na simptome tumora na mozgu

Svjetski dan oboljelih od tumora mozga obilježava se svake godine 8. lipnja. Iako su češći u starijoj dobi, zloćudni tumori mozga jedno su od najčešćih zloćudnih oboljenja kod djece

Svjetski dan oboljelih od tumora mozga

Obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od tumora mozga pokrenula je njemačka organizacija za tumore mozga još 2000. godine, s ciljem podizanja svjesnosti i informiranja ljudi oko ove bolesti.

U Hrvatskoj je u 2020. godini dijagnosticirano 418 (50% kod žena) primarnih zloćudnih tumora mozga, od čega 81% kod osoba starijih od 50 godina. Iako su češći u starijoj dobi, zloćudni tumori mozga jedno su od najčešćih zloćudnih oboljenja kod djece – u 2020. godini odgovorni su za 13% svih dijagnoza zloćudnih bolesti kod djece mlađe od 19 godina.

Ljudski mozak – savršenstvo prirode, moćno računalo tijela

Primarni i sekundarni tumori mozga

Tumore mozga možemo podijeliti na primarne i sekundarne (metastatske).

 • Primarni tumori nastaju od moždanog parenhima ili drugih tvorbi u lubanjskoj šupljini (krvne žile, limfne žile), a
 • sekundarni su tumori metastatski (najčešće tumori dojke i pluća).

Primarni tumori mozga raznolika su skupina bolesti, a nastaju kad se stanice u mozgu počnu nekontrolirano dijeliti. Mogu biti benigni ili neodređene prirode, u tom slučaju rastu sporo i nakon uklanjanja su manje šanse za povratak bolesti.

Međutim, problem može predstavljati njihov smještaj i otežano uklanjanje. Zloćudni tumori mozga rastu brže i češće se šire na druge dijelove mozga, a najčešći zloćudni tumor mozga je glioblastom, koji je ujedno i jedan od tumora s najlošijom prognozom.

Simptomi

Do pojave simptoma kod tumora mozga dolazi zbog porasta intrakranijalnog tlaka:

 • glavobolje,
 • napadaji,
 • vrtoglavice ili gubitak svijesti,
 • problemi s vidom,
 • zbunjenost ili promjene u ponašanju.

Osim navedenih simptoma, smještaj tumora može dovesti do specifičnih simptoma, ovisno o tome u kojem se dijelu mozga tumor nalazi, pa se tako mogu pojaviti:

 • slabost ili paraliza jednog dijela tijela,
 • gubitak njuha ili sluha,
 • poteškoće pamćenja, govora, čitanja ili pisanja i
 • mnogi drugi simptomi.
Zlocudne bolesti rak karcinom

Obratite pozornost: Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Zloćudne bolesti su heterogena skupina bolesti te mogu izazvati niz različitih simptoma, ovisno o tome gdje se tumor ili...

SAZNAJTE VIŠE

Dijagnosticiranje i liječenje

Ako se pojave simptomi, u dogovoru s liječnikom potrebno je obaviti detaljni neurološki pregled uz dijagnostičke slikovne pretrage gdje se najčešće upotrebljavaju kompjutorska tomografija (CT), magnetska rezonanca (MR) i angiografija. Precizno dijagnosticiranje se također provodi uzimanjem uzoraka za patohistološku analizu, ako je tumor dostupan.

U liječenju se koriste različite metode, ovisno o vrsti i lokalizaciji tumora: operacija, zračenje ili kombinacija navedenih metoda. Ako je tumor nedostupan kirurškom liječenju ili je previše proširen, može se pokušati primjena liječenja kemoterapijskim lijekovima.

Prevencija, uzroci i čimbenici rizika

Ne postoji način prevencije tumora mozga, a jedini potvrđeni rizični čimbenik je izlaganje zračenju (radijaciji).

Mali udio tumora mozga povezan je s određenim genetičkim sindromima, kao što su tuberozna skleroza i Li-Fraumeni sindrom.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button