ADIVA Plus sadržaj - 9. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Odgovori ljekarnika na najčešća pitanja o lijekovima za visoki tlak

Doznajte što su antihipertenzivi, što je kombinirana terapija, kako ih pravilno uzimati s hranom i drugim lijekovima. Pritom budite strpljivi jer je potrebno vrijeme kako bi se odredila optimalna terapija i odgovarajuća doza

lijekovi za visoki tlak

Hipertenzija ili povišen krvni tlak ozbiljno je zdravstveno stanje jer znatno povećava rizik za razvoj srčanih, bubrežnih i drugih bolesti, a mnogi oboljeli nisu ni svjesni problema jer se hipertenzija najčešće javlja bez simptoma. Zbog toga se naziva i „tihim ubojicom”. Poremećaj je karakteriziran visokim krvnim tlakom, tj. sistolički krvni tlak trajno je viši od 140 ili je dijastolički krvni tlak trajno preko 90.

Što su antihipertenzivi?

Osim promjenama životnih navika, hipertenzija se liječi i lijekovima – antihipertenzivima. To je široka skupina lijekova koji djeluju različitim mehanizmima (ACE inhibitori, diuretici, beta-blokatori, blokatori kalcijevih kanala i AT II antagonisti) s ciljem snižavanja vrijednosti krvnog tlaka na razinu na kojoj je smanjen rizik od komplikacija.

Povišeni krvni tlak: odgovori stručnjaka na 16 najčešćih pitanja

Važno je da se bolesnik točno pridržava uputa o primjeni terapije – da ju uzima redovito i ne smanjuje ili povećava propisanu dozu i ne prekida terapiju ako izmjeri normalnu vrijednost tlaka. Ovi lijekovi ne djeluju odmah; potrebno je vrijeme da bi se utvrdila optimalna terapija i potrebna doza, često i kombinacija više lijekova.

Je li važno uzimati antihipertenzive u točno određeno vrijeme?

Pacijenti često pitaju u koje doba dana se uzimaju lijekovi za snižavanje krvnog tlaka i je li to važno? Većina današnjih lijekova za sniženje tlaka se uzima samo jednom dnevno te postižu učinak od 24 sata.

Nema strogih pravila kada se tableta mora uzeti, no istraživanja pokazuju da uzimanje navečer, prije spavanja, daje bolje rezultate u prevenciji srčanog i moždanog udara. U uputama većine lijekova ove skupine ne navodi se vrijeme uzimanja, važno je da to bude redovito, svaki dan u isto vrijeme.

Liječenju hipertenzije pristupa se individualno, ovisno o popratnim bolestima i drugim lijekovima koji su pacijentu propisani, pa se pacijent mora pridržavati točne upute koju je dobio od liječnika. Ako je propisano doziranje dva puta dnevno, to je obično ujutro i navečer.

Što je to kombinirana terapija?

Po današnjim smjernicama za liječenje povišenog krvnog tlaka, osim monoterapije se često koristi i kombinirana terapija s dva lijeka, a ponekad i više.

Sve je veći broj dostupnih lijekova koji sadrže kombinaciju dvaju antihipertenziva u fiksnoj dozi (u jednoj tableti). Time se smanjuje broj tableta koje bolesnik treba popiti, pa se povećava suradljivost i ustrajnost pacijenta, odnosno vjerojatnost da će redovito i trajno uzimati terapiju.

Ako nije propisan  kombinirani lijek nego dva lijeka, svaki se uzima onako kako je odredio liječnik.

Što ako uzimamo više lijekova istovremeno?

Često, uz antihipertenzive, pacijent mora uzimati i neke druge lijekove (npr. inzulin, lijekove protiv masnoća, bolova i sl.), pa se pita kako ih kombinirati. Svaki propisani lijek treba uzimati točno prema uputi liječnika. Ako ih treba uzeti više vrsta u isto doba dana, potrebno je između njih napraviti pauzu (desetak minuta), a ne ih uzeti sve odjednom.

Treba obratiti pažnju i na OTC lijekove koji se uzimaju uz propisanu terapiju na recept. Npr. često upotrebljavane lijekove protiv bolova NSAR (nesteroidni antireumatici, npr. ibuprofen i slično) nije dobro uzimati s antihipertenzivima. Za ove je pacijente lijek izbora paracetamol.

nuspojave lijekova-nuspojave

Što učiniti i kome se javiti u slučaju nuspojava lijekova

Svi lijekovi mogu izazvati nuspojave, uključujući lijekove na recept, bez recepta i komplementarne lijekove. Koliko teške nuspojave mogu biti?

SAZNAJTE VIŠE

Uzimaju li se s hranom ili natašte?

Lijekovi iz skupine antihipertenziva ne ulaze u interakciju s hranom, no nije svejedno s čime će se popiti. Ne smiju se uzimati s alkoholom i sokom od grejpa, kao i većina drugih lijekova.

Svejedno je uzimaju li se natašte, uz obrok ili između obroka, osim ako to nije izričito naznačeno u uputi lijeka. Važno je da se uzimaju uvijek u isto vrijeme, cijele tablete (ne ih lomiti), najbolje s čašom vode.

Interakcija s drugim lijekovima

Određene skupine lijekova mogu utjecati na povišenje krvnog tlaka u bolesnika koji već primaju antihipertenzivnu terapiju, no to je hipertenzija prolaznog karaktera.

To su lijekovi iz skupine kortikosteroida, oralni kontraceptivi, nesteroidni antireumatici, antidepresivi, imunosupresivi i hormoni štitnjače.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button