ADIVA Plus sadržaj - 7. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Vitamini.hr, ADIVA Plus sadržaj

Ne prekidajte uzimanje lijekova čak i ako doprinose debljanju

Unos značajnih količina hrane i nedovoljno tjelovježbe, očit su razlog epidemije pretilosti koja zahvaća suvremeno društvo, no čini se da dio krivnje valja prebaciti i na lijekove koje doktori svakodnevno propisuju

lijekovi i debljanje-nuspojave lijekova

Iako je terapija lijekovima često podcjenjivani uzrok debljanja, istraživanja pokazuju da je 5% Amerikanaca pretilo upravo zbog terapije koje uzimaju. Ovdje nije riječ o šokantnim brojkama, ali debljanje kao nuspojava nosi sa sobom druge probleme, poput nezadovoljstva sobom, ali i moguće odustajanje od propisane terapije što govori da je situaciju potrebno shvatiti itekako ozbiljno.

Endokrinolozi upozoravaju: Debljina može biti simptom bolesti

Kako lijekovi utječu na tjelesnu masu?

Nije poznat točan broj lijekova koji dovode do debljanja, no stručnjaci procjenjuju da preko 50 često propisivanih proizvoda može biti tome uzrok. Mehanizam djelovanja lijekova na tjelesnu masu je različit – dok neki potiču apetit poput antidepresiva, antipsihotika, lijekova za migrenu i steroida, drugi uzrokuju pospanost i letargiju što za posljedicu ima manju potrošnju energije. Upravo su neki lijekovi za alergiju, nesanicu te protiv povišenog krvnog tlaka glavni uzročnici usporenosti preko dana.

Ponekad uzrok gomilanju suvišnih kilograma nije izravan preko lijekova, već je posljedica procesa liječenja. Općenito, bolesni ljudi imaju oslabljeni apetit, no kada izliječe bolest, počinju više jesti što se brzo odražava na liniji ako se pretjera.

Prema istraživanjima, terapija lijekovima može dovesti do nakupljanja čak pet kilograma mjesečno što, uzevši u obzir dugi period liječenja bolesti poput depresije, može imati razoran utjecaj na zdravlje.

Kada posumnjati na terapiju kao uzrok debljanju?

Ako u mjesec dana dobijete tri kilograma ili i više, a niste promijenili svoje prehrambene navike niti smanjili tjelesnu aktivnost, s pravom možete posumnjati da se objašnjenje za gomilanje kilograma nalazi u vašem medicinskom ormariću. To osobito vrijedi ako ste nedavno počeli uzimati nove lijekove.

Svoje otkriće svakako podijelite s kompetentnim liječnikom, no nikako na svoju ruku ne odustajte od terapije. Višak kilograma je mala cijena za ukupno zdravlje. Umjesto radikalnih poteza poput odustajanja od terapije, rješenje je u spoznavanju problema i njegovoj kontroli pravilnim prehrambenim odabirima.

holistički pristupdebljina, stil života, bolest, liječenje debljine, mršavljenje

Promijenite životni stil: Kako trajno smršavjeti?

Debljina je bolest stila života. Zato je u liječenju debljine prva i osnovna mjera promjena nezdravog životnog stila u...

SAZNAJTE VIŠE

Proaktivni pristup

Uz malo truda i pažnje moguće je kontrolirati tjelesnu težinu, čak i na terapiji koja potiče snažne „napadaje“ gladi. Pritom je nužan proaktivan pristup, odnosno redovito praćenje svoje tjelesne težine te usvajanje modela tzv. lagane prehrane koja se najčešće povezuje s mediteranskom prehranom. Ona se temelji na povećanom unosu ribe, biljnih namirnica, maslinovog ulja te minimalno procesiranih namirnica.

O proaktivnom pristupu nastavite čitati na ovoj poveznici.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button