ADIVA Plus sadržaj - 9. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Visit Hungary, ADIVA Plus sadržaj

Kulturna četvrt Zsolnay u Pečuhu: mjesto gdje su stvoreni šareni krovovi

Sigurno vam je dobro poznat slikovit krov na crkvi Sv. Marka u Zagrebu, no možda niste znali da je glazirani crijep u boji za crkvu izradila mađarska tvornica Zsolnay. Pruži li vam se prilika, svakako posjetite Pečuh i doznajte više o obitelji Zsolnay

Zsolnay Pečuh

U najvećem gradu Zadunavlja, u Pečuhu, neizostavna je atrakcija Kulturna četvrt Zsolnay. Prostor od pet hektara je nekada udomljavao tvornicu keramike obitelji Zsolnay, štoviše ovdje je živjela i obitelj. U četvrti je uređen zabavni centar koji nudi uzbudljive programe, gdje svatko, bez obzira na dob, može pronaći zabavu za sebe.

Godine 2010. Pečuh je osvojio titulu Europske prijestolnice kulture zahvaljujući kojoj je obnovljena nekadašnja tvornica obitelji Zsolnay i njena okolica. Ogromna investicija bila je najveća rekonstrukcija industrijskog spomenika u srednjoj Europi, o čijem uspjehu najbolje govori činjenica da je četvrt Zsolnay 2014. uvrštena na popis hungarikuma, a od tada svake godine ugošćuje tisuće turista.

Povijest uspona i pada obitelji Zsolnay

Inače, povijest četvrti datira iz 1851. godine kada je Miklós Zsolnay stariji kupio parcelu na kojoj se nalazi i rudnik gline i ciglana. Čovjek je želio pomoći svome sinu Ignácu, koji je tijekom studija upoznao vještine obrade gline i utemeljio je tvornicu. Ignácov brat, Vilmos, bio je pravi trgovac – kasnije je on preuzeo upravljanje manufakturom, krenuo je u velike razvoje, doveo je u tvornicu obrtnike te izgradio je izvrsnu zajednicu.

Pečuh Zsolnay

Radnici su generacijama radili za obitelj Zsolnay, a na području tvornice su im stajale na raspolaganju i škole i stanovi. Tvrtka je uskoro postala međunarodno poznata; svjetsku joj je slavu donijela Svjetska izložba u Beču, a potom i u Parizu. U promicanju brenda značajnu je ulogu odigralo troje Vilmosove djece, Miklós, Júlia i Terézia. Njihovi inicijali te ikonični simbol Pečuha – pet tornjeva – se pojavljuju u amblemu marke, koji je kasnije postao zaštitni znak kojeg je dizajnirala Júlia.

Svjetski su ratovi izmučili i obitelj i tvornicu. Međutim, konačni udarac obitelji je zadao socijalizam: tvornica je nacionalizirana, a od još živućih članova obitelji Zsolnay oduzeta je cijela imovina. Srećom, ni obitelj ni porculan Zsolnay nisu potonuli u zaborav, a Kulturna četvrt Zsolnay učinit će sve kako bi ime opstalo zauvijek.

Od šarenih krovova do zvijezda i lutaka

Četvrt se nalazi nedaleko od središta grada, na svega nekoliko minuta šetnje. Nemoguće ju je promašiti, budući da krovovi pokriveni ukrasnim crjepovima privlače pogled već izdaleka.

Pečuh Zsolnay

Park u četvrti je otvoren za svakog i sadrži atrakcije u izobilju: možete se prošetati pored 88 skulptura Zsolnay na javnoj površini i 15 zgrada spomenika. A ako želite upoznati povijest obitelji Zsolnay, porculana i tvornice, kupite ulaznicu za izložbe, isplati se! Zašto? Klasični komadi kolekcije Gyugyi vratili su se kući iz Amerike kako bi obogatili izložbu, na „Ružičastoj izložbi“ možete pogledati najstarije proizvode Zsolnay, a vrijednost postava „Zlatno doba Zsolnayja“, koji se sastoji od 700 keramičkih predmeta, procjenjuje se na dvije milijarde forinti i pruža zaista impresivan prizor. Da biste dobili potpunu sliku, pogledajte i izložbu o povijesti obitelji i tvornice, gdje ćete saznati u čemu se krije tajna dobrog obiteljskog poduzeća. Pritom možete čak i naučiti ponešto o davno zaboravljenim tehnologijama i glazuri.

Međutim, bogat sadržaj ovdje ne završava: zvjezdarnica, manufaktura bombona, niz restorana i kafića nastoje udovoljiti svim zahtjevima gostiju, a kazalište lutaka Bóbita i Radionica Herkules na području četvrti pobrinut će se za zabavu najmlađih.

spa kupalista madarska egerszalok miskolctapolca heviz

Čudesna priroda: ljekovita mjesta u Mađarskoj koja trebate posjetiti

Neka od spa kupališta u Mađarskoj posebno su bogata ljekovitim i termalnim vodama, a tu je i jedinstveno „kupalište“...

SAZNAJTE VIŠE

Ako su rukavice, samo iz Pečuha!

U četvrti se nalazi i jedan pravi kuriozitet: ovdje je dobila mjesto i čuvena manufaktura rukavica iz Pečuha. Svjetski poznati primjerci od kože nisu samo popularni u domovini – svjetske zvijezde poput Madonne, Lady Gage ili Adama Lamberta redoviti su kupci ovih rukavica. Štoviše, bile su vidljive i na filmskom platnu: Scarlett Johansson u filmu „Iron Man“, a Ryan Gosling u filmu „Drive“ nosili su rukavice iz Pečuha.

Četvrt Zsolnay u oglednoj manufakturi i na izložbi prikazuje kožne rukavice, a u prodavaonici uzoraka i vi možete izabrati svoj par.

Izvor: Visit Hungary

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button