ADIVA Plus sadržaj - 18. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić prof. geografije, ADIVA Plus sadržaj

Vukovar: mnogo više od grada-spomenika

U želji da ne zaboravimo jedno, često zaboravljamo drugo. U želji da ne zaboravimo mrtve, zaboravljamo žive. Vukovar je mnogo više od spomenika i mnogo više od čuvara ratnih uspomena

Vukovar-dvorac Eltz

Sa svojom obitelji često putujem. Po gradovima, po nacionalnim parkovima, planinama. Obišli smo i velik dio Hrvatske, od Svetog Martina na Muri do Cavtata. Pa Istra, Velebit, Lika, Plitvice, Zagorje i Zagora, otoci… No, nikako da krenemo na istok. I prije nekoliko tjedana, eto, krenusmo. Prvo Papuk i ljepote Jankovca, a zatim gradovi istoka naše zemlje. Među njima i Vukovar.

Slavonija u mom srcu: Buđenje proljeća u raskošnoj Slavoniji

Penjemo se na Vodotoranj, zatim šetnja uz Dunav i ušće Vuke te po obnovljenoj jezgri grada. Pričamo djeci o gradu, o ratu. Ona slušaju i postavljaju pitanja. I sve se nekako vrti oko rata jer u našoj kolektivnoj svijesti u Vukovaru sve nekako i jest u znaku rata. U želji da ne zaboravimo jedno, često zaboravljamo drugo. U želji da ne zaboravimo mrtve, zaboravljamo žive. Vukovar je mnogo više od spomenika i mnogo više od stratišta. Grad koji je imao bogatu predratnu povijest u potrazi je za postratnom budućnosti. I naći će je. No, krenimo redom.

vukovar vodotoranj

Između dobra i zla

Današnja prisjećanja o idili života uz obale velike rijeke većinom su neuljepšana, faktografski utemeljena ekonomskom statistikom prema kojoj je grad prije posljednjeg rata spadao u najrazvijenije dijelove bivše države. Dodamo li tome objektivne prednosti življenja u gradu koji je „niti prevelik, niti premalen“ nije teško povjerovati pričama starijih stanovnika o Vukovaru nekad. Premda je on danas drugačiji grad, njegove konture su neizbrisane; barokna jezgra je obnovljena, a Dunav nit se nije smanjio, nit je prestao teći. Već samo to je sasvim dovoljno za jednu nezaboravnu turističku šetnju.

vukovar-ušće Vuke u Dunav

Svakako preporučujemo posjet Gradskom muzeju u dvorcu obitelji Eltz. U vukovarskoj bolnici nalazi se muzej koji, uz pomoć ljudskih figura u prirodnoj veličini, rekonstruira događaje iz vremena opsade grada 1991. godine. Vezano uz ratna događanja, uz bolnicu su najvažnija mjesta Novo groblje i spomen dom Ovčara te Vodotoranj koji je fenomenalno uređen za posjete s modernim liftom, vidikovcem i multimedijalnim prikazom ratnih zbivanja. 

Vučedol i Ilok

Pokraj Vukovara se nalazi vrlo važan arheološki lokalitet Vučedol gdje je izgrađen moderan Muzej Vučedolske kulture koji je jedna od najvažniji turističkih atrakcija cijele Slavonije. Ako bi u Vukovaru proveli više dana, tu je hotel Lav 4* kao i nešto privatnih iznajmljivača soba i apartmana. U gradu ima nekoliko restorana i nećete pogriješiti objedujući u bilo kojem od njih, svi nude kvalitetnu domaću slavonsku hranu.

Ilok

Posjet Vukovaru možete spojiti i s posjetom još jednom ljepotanu na Dunavu, Iloku, najistočnijem gradu u zemlji. Obiđite, uz degustaciju, iločki Stari podrum i bacite pogled na Vojvodinu koja se s nebom spaja u beskraju svoje ravnice. Kava na terasi hotela Dunav, uz Dunav, idealan je zaključak vašeg putovanja.

Dođite, stoga, u Vukovar, počastite se u restoranima, prenoćite ondje, uložite u sadržaje te tako pomozite njegovim stanovnicima. Vukovar je ipak, prije svega, grad živih ljudi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button