ADIVA Plus sadržaj - 23. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić, prof. geografije

Kanada: zemlja s više od 30 tisuća jezera

U bistrini ovih čistih jezera vidjet ćete svoj odraz, a u oku ćete zauvijek ponijeti dio ledenjačkog plavetnila koje ćemo, nadajmo se, uspjeti sačuvati za buduće generacije

kanadska jezera

Kanada je druga najveća država svijeta, a istovremeno ima manje od 40 milijuna stanovnika, većina njih u gradovima južnog dijela zemlje. To nam govori o rijetkoj naseljenosti i velikim prostranstvima očuvane prirode. Na zapadu se meridionalno proteže veliki Stjenjak koji se postepeno prema istoku spušta u pobrđa kanadskog štita i nizine koje okružuju Hudsonov zaljev. Šume, rijeke, divljina… No, ako bismo trebali izdvojiti jedan element prirodne osnove koji bi bio sinonim za Kanadu bila bi to jezera.

Kanada ima izuzetno velik broj jezera, najviše od svih zemalja svijeta. Više od 30 tisuća jezera većih od tri kvadratna kilometra. Gotovo 10% ukupne kanadske površine pokriveno je slatkom vodom. Višetjedni obilazak kanadskih jezera automobilom u vlastitom tempu jedan je od načina kako Kanađani i posjetitelji iz inozemstva provode svoje godišnje odmore. Velik broj kanadskih jezera ima karakterističnu svijetlo plavo-zelenu boju. Azurna nijansa dolazi od ledenjaka koji čine velik dio krajolika. Oni usitnjavaju stijene u vrlo fini prah koji zatim pluta u vodi i reflektira azurnu svjetlost.

Kako se spakirati za putovanje niskobudžetnim letom?

Jezero veće od polovice Hrvatske

Najveća jezera su Velika jezera, Superior i Huron koja se nalaze dijelom u Kanadi, dijelom u SAD-u, dok je najveće jezero koje je cijelom površinom u Kanadi Veliko medvjeđe jezero na sjeverozapadu zemlje, s više od 30 000 kvadratnih kilometara.

Kako bismo pojmili njegovu veličinu, napomenimo da se radi o površini većoj od polovice Hrvatske.

Raj za kupače

Iako su ledenjačka jezera u pravilu hladna, postoje mnoga jezera u kojima se možete kupati ​​tijekom ljetnih mjeseci. Na primjer, u jezerima u nacionalnom parku Banff možete uživati u plivanju i drugim aktivnostima vezanim uz vodu. Jezera Louise i Johnson imaju čak i pješčane plaže za uživanje. Slično tome, mnoga jezera u parkovima Manitobe imaju iste mogućnosti, a planinski lanac Tantalus u Britanskoj Kolumbiji ima brojna kupališta u čistim jezerima. Također se možete osvježiti ​​u jezerima Muskoka i Simcoe u Ontariju te u jezeru Banook u Novoj Škotskoj.

Najljepša jezera Kanade

Jezero Moraine, NP Banff

Jedno od najljepših jezera Kanade je Moraine koje se nalazi u Nacionalnom parku Banff. Do njega se može vrlo lako doći iz zračne luke Calgary udaljene oko 150 km. Radi se o području odličnom za šetnju i planinarenje, sa stazama koje vas vode kroz bujne krajolike s nevjerojatnim panoramama. Pogled s jednog od vrhova koji okružuju jezero postao je jedan od najfotografiranijih pogleda u zemlji.

Ovo očaravajuće ledenjačko jezero mora biti na vrhu popisa jezera koja ćete posjetiti. Zimi je cijelo jezero zaleđeno (što ga ne čini ništa manje lijepim), ali je i cesta prema jezeru zatvorena. Ako želite vidjeti ovu prekrasnu sliku svojim očima, najbolje je da jezero posjetite u srpnju. Do tada se led potpuno otopio i voda je zapanjujuće jarke plave boje.

smaragdno jezero-kanada

Smaragdno jezero, NP Yoho

Još jedan biser među kanadskim jezerima je Smaragdno jezero. Jezero je jedna od glavnih atrakcija Nacionalnog parka Yoho. Do njega je lako doći automobilom, iako se nalazi na osami. Najveće je od 61 jezera u parku, okruženo planinama Predsjedničkog lanca i nalazi se na nadmorskoj visini od 1200 metara.

Jezero Berg

Jezero Berg, Mount Robson

Špilje, vodopadi i ledenjaci, sve to pronaći ćete u parku Mount Robson. Naravno tu je i prekrasno jezero Berg. Zbog svoje ljepote nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Park i jezero lako su dostupni, ali pravu avanturu predstavlja planinarenje po okolnim planinama.

Jezero Peyto

Jezero Peyto, NP Banff

Ako smo rekli da je Moraine jedno od najljepših jezera Kanade, onda recimo da se jezero  u istom nacionalnom parku smatra jednim od najljepših jezera svijeta i to s pravom! Ljeti, dok se led topi, jezero postaje primamljivo plave boje. Boja se mijenja tijekom svakog godišnjeg doba, ali i doba dana može utjecati na boju vode.

5 najfotogenicnijih destinacija

5 najfotogeničnijih destinacija koje ćete htjeti posjetiti nakon korone

Iako trenutno nije najbolje vrijeme za putovanja, idealno je za planiranje. Kada korona prođe, vrijeme je za lov na...

SAZNAJTE VIŠE

Kanadsko vodeno blago

U ovom kratkom osvrtu na kanadska jezera uglavnom smo se dotakli najpoznatijih malih jezera u zaštićenim prirodnom parkovima. Uz spomenuta najveća jezera, spomenimo i nekoliko dodatnih mega jezera poput Velikog ropskog jezera u Sjeverozapadnim teritorijima i jezera poput Athabasce i Jelenskog jezera. Sve to samo je dio kanadskog vodenog blaga. Kanada je daleka i velika. Većina vas neće na turneju po tim prostranstvima, no neki i hoće. 

Probrani će uživati u ljepotama zimi ledenog, a ljeti svježeg sjevera. U bistrini ovih čistih jezera vidjet će svoj odraz, a u oku će zauvijek ponijeti dio ledenjačkog plavetnila koje ćemo, nadajmo se, uspjeti sačuvati za buduće generacije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button