promo signPROMO ČLANAK

ADIVA Plus sadržaj - 26. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Kalcij i vitamin D: snažan tandem za rast i razvoj djece

Kalcij je temeljni mineral za zdrave kosti i zube, no ima i druge važne uloge u organizmu, a za njegovu apsorpciju u tijelu ključan je vitamin D

biolevel-kalcij i vitamin d

U fazi rasta i razvoja, mališani imaju veću potrebu za vitaminima i mineralima nego odrasli. Najbolji način osiguravanja potrebnih hranjivih tvari je kroz raznoliku i uravnoteženu prehranu. Međutim, ponekad je potrebno koristiti i dodatke prehrani koji su zdravi, a poželjno bi bilo i ukusni.

Snažan tandem za rast i razvoj

Općepoznato je kako je kalcij temeljni mineral za zdrave kosti i zube, igra važnu ulogu u funkcioniranju srca, živaca te mišićnog tkiva. Uz to, kalcij se može naći u mnogim namirnicama koje su dio svakodnevne prehrane, poput mlijeka i mliječnih proizvoda, grahorica, zelenog lisnatog povrća te nekih orašastih plodova. No, za apsorpciju kalcija u organizmu ključan je vitamin D.

Vitamin D se prirodno sintetizira u našem tijelu nakon izlaganja sunčevim zrakama, ali zbog sve češće izloženosti štetnom UV zračenju sunca, važno je pronaći druge izvore ovog važnog vitamina. Vitamin D se može dobiti iz hrane poput ribe, jaja i mliječnih proizvoda, no kako bi se osigurala odgovarajuća količina vitamina D, ponekad je potrebno koristiti i dodatke prehrani.

Stoga su kalcij i vitamin D izuzetno važan i snažan tandem koji osigurava zdrave kosti, zube i funkcioniranje tijela u cjelini. Važno je osigurati dovoljnu količinu ovih nutrijenata u prehrani kako bi se osigurao optimalan rast i razvoj organizma.

Štetne posljedice manjka kalcija i vitamina D

Kalcij ljude asocira na veliku čašu mlijeka ili zdrave kosti, ali on ima više funkcija u tijelu, kao i izvora u prehrani. Riječ je o najzastupljenijem mineralu u tijelu, a odrasle osobe imaju ga oko kilogram, od čega čak 99% otpada na kosti i zube. Kalcij je važan mineral koji podržava rast i razvoj kostiju i zubi te pomaže u održavanju njihove čvrstoće. Njegov nedostatak može dovesti do različitih problema, poput osteoporoze i smanjene gustoće kostiju. Stoga je važno osigurati dovoljan unos kalcija kroz prehranu ili dodatke prehrani.

No da bi se kalcij apsorbirao i iskoristio u tijelu, potreban je i vitamin D. Ovaj važan vitamin pomaže u regulaciji razine kalcija u krvi, što zauzvrat podržava rast i razvoj kostiju. Važno je zapamtiti da se vitamin D ubraja u vitamine koji su topivi u mastima, ali ne i u vodi. Zašto? Svi vitamini koji se tope u vodi, kao što su C i B vitamini, izlučuju se putem mokraće, pa tako i njihov višak. No, višak vitamina D i A se ne može izlučiti iz organizma. To dovodi do njihova nakupljanja, pa može doći do komplikacija.

Također, vitamin D ima protuupalna i antioksidativna svojstva koja podržavaju imunitet, rad mišića i aktivnost moždanih stanica. Kod djece, posebno novorođenčadi, nedostatak vitamina D može dovesti do rahitisa, stanja koja uzrokuje slabljenje i deformaciju kostiju. Stoga je važno osigurati dovoljan unos vitamina D kroz prehranu ili dodatke prehrani.

Trebaju li djeca dodatak kalcija i vitamina D?

U Republici Hrvatskoj, preporučena dnevna doza vitamina D za novorođenčad iznosi 400 IJ (10 µg), dok se djeci nakon prve godine života preporučuje dnevni unos od 600 IJ (15 µg) vitamina D kao i odraslim osobama.

WEB_BioLevel

Međutim, velika većina djece ne dobiva dovoljno kalcija i vitamina D iz prehrane, stoga se preporučuje uvođenje dodataka prehrani koji će osigurati dovoljan unos ovih važnih nutrijenata. To je osobito važno za djecu koja provode većinu vremena u zatvorenim prostorima te se ne izlažu dovoljno suncu, jer se vitamin D proizvodi u koži nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Djeca koja su izbirljiva u prehrani, pate od alergija ili kroničnih bolesti te su često podložna infekcijama, prehladama i gripi, mogu imati koristi od dodataka prehrani koji sadrže vitamine, minerale i probiotike.

Budući da je probavni sustav djece još uvijek u razvoju, oni su posebno osjetljivi na probavne smetnje. Iz tog razloga, dodavanje probiotika u prehranu djece može pomoći u održavanju zdravog probavnog sustava, kao i uravnoteženju imunosnog sustava kako bi se povećala otpornost na infekcije.

BIOLEVEL – tako slatko, a tako moćno

Održavanje zdravih i snažnih zubića i kostiju kod djece, bitna je zadaća svakog roditelja. Zdravi dječji osmijeh zahtjeva svakodnevno unošenje kalcija i vitamina D, a uz pomoć BIOLEVEL kalcij i vitamin D čokoladice ta navika bit će lako uvrštena u svakodnevnu rutinu.

Bijele čokoladice voćnog okusa prikladne su za konzumiranje kod djece starije od 4. godine života, ali su primamljiv odgovor za unošenje vitamina i kod odrasle populacije. Količina kalcija u čokoladicama BIOLEVEL kalcij i vitamin D doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, ali i održavanju zubića zdravima. Mliječni zubi razvijaju se prije bebinog rođenja te bi svi zubi trebali niknuti do treće godine života. Vođenje brige o zubnoj higijeni roditelji bi trebali shvatiti ozbiljno od početka jer pravilna njega preduvjet je za normalan rast i razvoj čeljusti.

BIOLEVEL kalcij i vitamin D dolazi u obliku 20  bijelih čokoladnih medvjedića voćnog okusa, a namijenjen je djeci od 4. godine pa nadalje i odraslima. Preporučena dnevna doza je jedan medvjedić na dan.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button