ADIVA Plus sadržaj - 1. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Jelena Milin, dipl. socijalna radnica, Dom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar, ADIVA Plus sadržaj

Kako se prilagoditi odlasku u dom za starije osobe

Odlazak u dom za starije osobe, kao i svaka veća promjena tijekom života, zahtijeva vrijeme pripreme i kontinuiranu podršku te imate pravo to zatražiti za sebe

odlazak u dom za starije osobe

Kada je riječ o prilagodbi na odlazak u dom, prvenstveno je bitno da odluka predstavlja izričito vašu volju te da nije donesena pod bilo kakvim pritiskom, pa ni emocionalnim. Tako roditelji, bake i djedovi odluku o odlasku u dom ne bi smjeli donositi samo zbog želje da rješavanjem stambenog ili financijskog pitanja pomognu svojim potomcima.

Psihološka priprema bitna je za daljnji tijek pripreme, smještaja i prilagodbe, ali i za opće zdravlje osobe.

Zlatne godine nisu vrijeme za potpuno mirovanje

Dobro se informirajte prije predaje zahtjeva

Prije predaje zahtjeva za smještaj, koja danas zaista mora biti odrađena godinama prije nego što vaš zahtjev bude aktivan, potrebno je dobro se informirati. Informacije možete potražiti u tzv. vodičima za starije koji su izdani u više gradova, na internetskim stranicama, od osoba u vašoj okolini… Ali najbolje informacije trebate dobiti kontaktiranjem doma koji vas zanima.

Svaki decentralizirani dom (javni, županijski) ima socijalnog radnika koji je zadužen za davanje informacija, praćenje lista čekanja i pružanje pomoći u procesu prilagodbe koji može započeti i prije samog dolaska u ustanovu. Informacije možete zatražiti i nekoliko puta (i budite slobodni ih tražiti). Možete zatražiti i obilazak ustanove, obilazak sobe, informacije o cijenama, njezi i brizi za zdravlje, prehrani, aktivnostima koji se nude u slobodno vrijeme, brošure ustanove.

Nijedno pitanje nije suvišno. Dobro je do sljedećeg kontakta zapisati pitanja kojih se sjetite kod kuće ili ih možete provjeriti putem telefona.

Nakon predaje zahtjeva za smještaj, poželjno je biti u kontaktu (telefonskom ili osobnom) sa socijalnim radnicima kako bi bili informirani o promjenama koje se kod vas događaju.

Posljednje pripreme prije selidbe

Kada dobijete poziv za smještaj, odnosno poziv na razgovor s Komisijom za prijem i kad Komisija odobri smještaj, još uvijek vam ostaje vremena za pripremu. Vrijeme vaše pripreme individualno je te može biti po nekoliko dana ili tjedana.

Iako je bolje da su članovi obitelji ili bliske osobe već upoznati s cijelim tijekom od predaje zahtjeva, ako nisu, sada bi bilo dobro da ih obavijestite, kažete im što od njih trebate i očekujete, zatražite pomoć oko prikupljanja potrebne dokumentacije, pakiranja ili nečeg drugog.

Prvenstveno vam treba vrijeme da se pripremite na odlazak iz svog doma.

Dolazak u dom

U domu će vas primiti socijalni radnik (ako je dom javni) ili druga za to zadužena osoba koja će vas smjestiti u vašu sobu, upoznati vas s cimerom ako ga imate, osobljem koje je dežurno na katu, pokazati vam ambulantu i restoran za obroke, objasniti osnovna pravila ustanove, ali i uputiti vas na osoblje kojem se možete u svakom trenutku, oko prilagodbe i kasnije, obratiti ako trebate pomoć (socijalnom radniku, medicinskom osoblju, radnom terapeutu, dežurnom recepcionaru). Svi oni su dužni reagirati, pomoći vam ili obavijestiti drugo osoblje koje vam može pomoći.

Prilagodba traži vrijeme

Prilagodba može zaista proći brzo i dobro, ali ako vam treba više vremena, nemojte se zabrinuti, već uvijek tražite stručno osoblje ustanove da vam olakša proces.

U vremenu prilagodbe doista može pomoći podrška bliskih osoba, članova obitelji. Dobro je i da vama bliske osobe uspostave kontakt sa socijalnim radnikom, po potrebi i s nekim drugim osobljem, kako bi i oni imali otvoren odnos te mogli zatražiti nešto za vas, informirati o onome što su primijetili u procesu prilagodbe. Sada i vrijeme koje provodite sa svojim bližnjima može biti rasterećenije i kvalitetnije.

starenje

Koje nam promjene donosi prirodni proces starenja

Starenje ima svoj tijek, promjene koje se neminovno događaju i s kojima je dobro biti upoznat kako bismo razlikovali...

SAZNAJTE VIŠE

Polako ćete se priviknuti na život u ovakvoj zajednici; ne treba ga ubrzavati, niti smatrati da se sve mora odjednom upamtiti, kao ni da u svim aktivnostima morate odmah sudjelovati. Drugi korisnici mogu biti znatiželjni – nemojte misliti da ste „pod povećalom“, iskoristite i njihovu znatiželju, mogu biti od velike pomoći dok se prilagođavate, svi oni su prošli taj put.

Lijepa strana života u domu

Život u domu bitno će vam olakšati svakodnevno funkcioniranje (prehrana, njega i briga o zdravlju, pomoć u pospremanju osobnog prostora), ali i potaknuti vašu aktivaciju u skladu s vašim mogućnostima te poboljšati vaš društveni život.

Mnoge starije osobe upravo su u domu dobile poticaj za življenje ispunjenijeg, kvalitetnijeg života.

Izvor: Seniori.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button