Zanimljivosti i savjeti - 17. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Dobrobiti korištenja interneta za starije osobe

Ulazak u digitalnu sferu može starijim osobama biti odbojan ili zastrašujuć zbog mnoštva opcija koje se nude. No postoje načini kako možemo seniore što bezbolnije uključiti u online svijet

starije osobe i internet

Svijet oko nas digitalizira se užurbanim tempom, toliko da se ponekad teško snalazimo u ritmu brzih promjena. Ako ste starija osoba, možda i vi osjećate pritisak da se prilagodite stalno mijenjajućem online okruženju. Internet vam u tom smislu može izgledati kao zastrašujuće mjesto jer u vijestima često čujemo o online prevarama, hakiranju i virusima koji se događaju putem ekrana kompjutera. Međutim, istraživanja pokazuju da digitalna prisutnost i učenje korištenja tehnologije i interneta mogu imati pozitivan učinak na opće blagostanje starijih osoba te im mogu pomoći da se povežu s drugima.

Koje nam promjene donosi prirodni proces starenja

U današnjem društvu postoji uvriježeno mišljenje, pa čak i stigma, da „starije osobe imaju poteškoća s učenjem osnovnih principa online tehnologije“. Taj stereotip promovira štetnu i lažnu ideologiju o starenju, a budući da su starije osobe svjesne toga, mogu oklijevati kod traženja pomoći oko učenja korištenja tehnologije kako se ne bi osramotile zbog „neznanja“.

Razlozi suzdržavanja od korištenja interneta

No unatoč ovom stereotipu, pišu stručnjaci web stranice Advocare.au, mnoge starije osobe imaju pozitivan stav prema tehnologiji te su spremne prepoznati prednosti njenog korištenja. Izvješće agencije ACMA (Australian Communications and Media Authority) iz 2021. godine pod nazivom „Digitalni životi starijih Australaca“ navodi da 34% starijih osoba vjeruje da im „računala i tehnologija daju više kontrole nad njihovim životima“.

Pa ipak, brojne starije osobe suzdržavaju se od korištenja interneta jer osjećaju tjeskobu ili strah zbog neprestanih tehnoloških promjena i rizika od kibernetičkog kriminala. Da bi se to prevladalo, potrebno je kod starijih osoba osvijestiti prednosti koje donosi korištenje interneta i usaditi svijest da im internet može pomoći u ublažavanju njihovih briga te ih potaknuti da se aktivnije koriste digitalnim tehnologijama.

Smanjenje osjećaja usamljenosti

Jeste li znali da usamljenost i socijalna izolacija mogu biti pokazatelji lošeg zdravlja? Istraživanja pokazuju da kronična usamljenost može povećati rizik od depresije, anksioznosti, moždanog udara, bolesti srca, demencije, smanjene imunosne reakcije i prerane smrti.

Korištenje interneta može vam kao starijoj osobi pomoći da održite veze s voljenima, ponovno se povežete sa zajednicom oko sebe ili stvorite novi krug poznanika ili prijatelja. Video pozivi putem WhatsAppa ili Zooma omogućit će vam da razgovarate s obitelji i prijateljima, a društvene mreže da komunicirate s prijateljima ili poznanicima koji s vama dijele zajedničke interese.

Druge prednosti korištenja interneta

Zahvaljujući korištenju interneta bit ćete informirani. Biti online znači uvijek imati pristup vijestima i aktualnim događanjima. Uz to, za zabavu i kraćenje slobodnog vremena na internetu možete gledati televizijske serije, filmove i glazbu te ovaj interes podijeliti s drugima na online forumima ili u Facebook grupama.

Logičke igrice i “mozgalice” pomažu kod održavanja kognitivnog zdravlja. Istraživanja pokazuju da osobe koje treniraju um rješavanjem logičkih igrica i mozgalica smanjuju šanse za pad kognitivnih sposobnosti i nastanak neuroloških problema poput demencije. Online logičke igrice poput Tetrisa i Solitairea pomažu u treniranju pamćenja i prostorne prepoznatljivosti, dok Sudoku i šah uključuju planiranje i vještine rješavanja problema. Kod treninga mozga mogu pomoći i druge popularne igrice kao što su Trivial Pursuit, Mahjong i Candy Crush. Online slagalice ili puzzle također pridonose razvoju kognitivnih sposobnosti te poboljšavaju pamćenje ili pomažu kod olakšanja stresa.

Aplikacije za tjelovježbu pomažu kod očuvanja pokretljivosti. Starijim osobama preporučuje se tjelovježba kao prva linija obrane protiv padova, ozljeda i različitih bolesti, a posebno je važno upravljati kroničnim stanjima poput artritisa. Mobilne aplikacije za vježbanje ili videozapisi na platformama poput YouTubea mogu vas voditi kroz osnovne vježbe koje će vam omogućiti da ostanete pokretni tijekom dana, a da ne napuštate dom.

Nabavka namirnica je nadohvat klika. Neki supermarketi i online trgovine omogućavaju jednostavnu online kupovinu osnovnih namirnica. Tako uz par klikova mišem možete naručiti namirnice za cijeli tjedan koje će biti dostavljene na vašu kućnu adresu. To je posebno korisno ako imate teškoća s kretanjem, ako nemate osiguran prijevoz ili želite izbjeći velike gradske gužve.

Web aplikacije pomažu kod praćenja terapije. Na internetu postoje i web aplikacije koje vam mogu pomoći da lakše pratite uzimanje dnevnih lijekova te se tako riješite brige o propuštanju doze. Možete odabrati onu koja vam odgovara na App Storeu za Apple uređaje ili Google Playu za Android.

Lakši kontakt s liječnikom ili bankarom preko online platformi. Bez obzira na to imate li problem s prijevozom ili zdravstvenim stanjem koje vas sprječava da napustite dom, biti online omogućuje vam pristup vašem liječniku putem telemedicine, kao i drugim pravnim ili financijskim uslugama putem video poziva, web aplikacije ili e-pošte. Primjerice, možete izbjeći duga čekanja na telefonu ili u redu preuzimanjem bankovne aplikacije te time uštedjeti vrijeme za plaćanje računa.

socijalna fobija ili socijalna anksioznost

Socijalna anksioznost: kako se nositi s tjeskobom našeg doba

Socijalna fobija ili socijalna anksioznost vrsta je anksioznog poremećaja, a osoba ima iracionalni strah da bi mogla biti ismijana...

SAZNAJTE VIŠE

Načinite prvi korak uz vodstvo voljenih osoba ili online tečajeve

Ulazak u digitalnu sferu može starijim osobama biti odbojan ili zastrašujuć zbog mnoštva opcija koje se nude. No kako se što bezbolnije uključiti? Odličan način je sjesti s voljenom osobom i zamoliti je da vas provede kroz sve značajke aplikacije ili digitalnog uređaja koje namjeravate koristiti. Internet, uz to, obiluje brojnim online tečajevima i video „tutorialima“ koji vam mogu pomoći da se educirate u korištenju tehnologije. Uz pomoć njih ćete lakše savladati nove digitalne vještine i razumjeti kako ostati sigurni online. Jedan od takvih vodiča (npr. za preuzimanje aplikacija) možete pronaći i na stranici Mirovina.hr namijenjenoj starijim osobama.

Sve u svemu, s vremenom ćete osjećati sve veće samopouzdanje pri kretanju digitalnim svijetom i uživati u svim prednostima koje vam donosi online život.

Korišten izvor: https://www.advocare.org.au/news/7-benefits-of-being-online-as-an-older-person/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button